Elég durvára sikerült a 2018-as év, sok olyan helyre is sikerült ejutnom, amit már nagyon régóta meg akartam kóstolni, és ezek közül jó pár tényleg lenyűgözően jónak is bizonyult. Megmutatom a legnagyobb kedvenc éttermi élményeimet az idei évből, remélem lesz olyan, akinek ezzel inspirációt adok a tervezgetéshez, vagy akár egy bakancslista összeállításához.
2018. TOP20 éttermi élményem (nem teljesen szigorú minőségi sorrendben a legjobb felé tartva)
Itt van a TOP20 második fele.
10. Geranium
A tökéletes étterem
A Bocuse d'Or-győztes (és -legenda) Rasmus Kofoed már számtalanszor bebizonyította, hogy perfekcionista, addig nem áll le, amíg nem tökéletes minden körülötte. És ezt nem csak versenykörülmények között, hanem a saját éttermében is tudja, na, mint nap, nem is volt nagy meglepetés, amikor megkapta a harmadik csillagát. A felejthetetlen éményhez pedug hozzátartozik hűséges társa, Søren Ledet is, aki sommelier-ként a vendégek szórakoztatásából is alaposan kiveszi a részét.
9. Frantzén
Skandináv luxus
A több szintes belvárosi étteremben egyszerűen minden a vendégek legmagasabb szintű szórakoztatásáról szól, amit egy étterem nyújthat, azt a Frantzénben tudják. Legmagassabb szintű vendéglátás minden szinten, mármint az étterem minden szintjén, ugyanis itt vertikálisan is végigvezetik az élményen a vendéget. Csodálatos hely Björn Frantzén étterme.
8. Osteria Francescana
Szenvedélyes karizma
Bár egyes beszámolók szerint ingadozhat a minőség, a saját látogatásom során ezt nem tapasztaltam: a konyha mögötti privát teremben (ami egyben egy borospince is) kaptam helyet, és hihetetlen magas fokú szervizben részesültem, márpedig Massimo Bottura legalább olyan erőteljes előadó négyszemközt, mint ahogy azt élőben szerencsére jó páran megtapasztalhatták, amikor Budapesten járt előadni a BrainBaron. Szóval ezt nem lehet - és talán nem is szükséges - elkülöníteni az élménytől.
7. DEN
A japán új generáció
A szigetország sem csak a tradíciók megőrzéséből él, erre kiváló példa Zaiyu Hasegawa kiváló éttereme, ahol egyszerre érvényesek a hagyományos kaiseki-étkezés szabályai és a legvadabb/legmodernebb ötletek. A séf számos őrült kreációja lett már világhírű, de hamarosan saját rajongótábora lesz még az ölebének is, Puchi Juniornak is. És - nem mellékesen - szenzációs az ételsor is.
[Részletes beszámolóm a DEN régebbi helyszínéről]
6. The 8
Kívül-belül aranyat ér
Makaóban nem viccelnek: egy hatalmas luxuskaszinó megengedheti magának, hogy a világ legjobb kantoni (kínai) éttermének adjon helyet: itt nem számítanak a költségek, csak a presztizs. Ez meg is látszik a The 8-ben: hihetetlen csillogás és ragyogás, de nem csak a külsőségekben, hanem a belső értékekben is.
5. Le Calandre
A művészi séf
Massimiliano Alajmo neve még nem cseng mindenkinek ismerősen, pedig ott van a helye a világ legnagyobbjai között. Már önmagában a különleges sáfrányos rizottója miatt is megérne egy látogatást, de persze ennél sokkal több a menüje, egyszerre hozza az egyszerű olasz konyha ízeit, és a szofisztikált fine dining elvárásait.
4. Alchemist popup
Polgárpukkasztó popup
Hatalmas szerencsével sikerült bejutnom Rasmus Munk, fiatal séftehetség egy alkalmas egészen rendhagyó eseményére, ahol az étterme új helyszínén, az építkezés közepén szervezett egy ebédet mindössze egy asztalnyi vendégnek. Rasmus nem raid vissza a provokációtól sem, de ez nem megy a gasztronómiai értékek rovására. Brutális élmény.
[Részletes beszámolóm az Alchemist 1-ből. Egy kis videóm a popupról.]
3. Sugita
A világ második legjobb sushija
A világelsőhöz hamarosan visszatérek, de addig is kifogástalanul lenyűgöző minőségű omakase sushimenüt élvezhettem Sugita-sannál, aki az igazi nagymesterek magabiztosságával teszi a dolgát: vagdossa a nyers és érlelt halszeleteket, formázza a rizst. A végeredmény pedig felfoghatatlan, nem is lehet elmagyarázni, hogy milyen, jóstolni kell...
[Részletes beszámolóm itt.]
2. Reale
Olasz minimalizmus egy kolostorban
Ide senki se vetődik véletlenül: Abruzzo tartomány eleve csak arról híres, hogy innen származik Giuseppe, pedig lenne bőven látnivaló és ennivaló is, de az igazi hatalmas meglepetés a csúcsgasztronómiai vonalon érte: a Reale / Casadonna elképesztően letisztult íz- és formavilága és egyedisége egyszerűen csodálatos, Niko Romitónak ott lenne a helye a lagnagyobb sztárséfek között, sőt, inkább előtt, csak túl szerény hozzá.
[A reggeliről írtam már részletesen.]
1. Noma vad- és erdei menü
Rénszarvasszívtől a tőkésréceagyig
A 3 szezonos koppenhágai étterem évzáró szezonja rénszarvasszívvel és -lélekkel, sok tőkés récével (agytól a szárnyig) és néhány polgápukkasztó megoldással továbbra is irányt mutat, nem is csoda, hiszen a világ legkomolyabb kreatív stábja sorakozott fel az maúgy is zseniális (és itt ez nem csak egy hatásvadász jelző) séf, René Redzepi mögött. Nagyon meglepődnék, ha 2019-ben nem a Noma végezne újra első helyen a Világ 50 Legjobb Étterme (World's 50 Best) listán...
[Részletes beszámolóm itt.]
Itt van a TOP20 másik fele.
Akik végül nem fértek be az idei legjobb éttermi élmények közé: Jungsik (Szöul), RAW (Tajpej), Ming Fu (Tajpej), Jade Dragon (Makaó), Piazza Duomo (Alba), Chef's Warehouse (Stellenbosch), Salsify (Fokváros), Amelia (San Sebastian), Nerua (Bilbao), Helene Darroze (London), Spring Moon (Hong Kong), Balwoo Gongyang (Szöul), Mugaritz (Baszkföld), The Clove Club (London), Christian & Manuel (Vercelli), Pelegrini (Sibenik), Vollmers (Malmö), Villa d'Amelia (Alba), La Credenza (Torino), Condividere (Torino), Landhaus Bacher (Mautern), Seventh Son (Hong Kong), és még elég sok... Szóval nem is volt olyan könnyű leszűkíteni.
És még egy kis érdekesség: ezt a videómat 124 ezren látták az Instán...
View this post on Instagram
Köszönet-nyilvánítás: a KLM/Air France segítsége sokat jelentett idén is a távoli éttermekbe eljutásban!