TOP20: 2018. legjobb éttermi élményei (2. rész, 1-10.)
2018. december 31. írta: világevő

TOP20: 2018. legjobb éttermi élményei (2. rész, 1-10.)

Elég durvára sikerült a 2018-as év, sok olyan helyre is sikerült ejutnom, amit már nagyon régóta meg akartam kóstolni, és ezek közül jó pár tényleg lenyűgözően jónak is bizonyult. Megmutatom a legnagyobb kedvenc éttermi élményeimet az idei évből, remélem lesz olyan, akinek ezzel inspirációt adok a tervezgetéshez, vagy akár egy bakancslista összeállításához.
img_7167.JPG

2018. TOP20 éttermi élményem (nem teljesen szigorú minőségi sorrendben a legjobb felé tartva)

Itt van a TOP20 második fele. 

10. Geranium
A tökéletes étterem

img_4279.jpg

A Bocuse d'Or-győztes (és -legenda) Rasmus Kofoed már számtalanszor bebizonyította, hogy perfekcionista, addig nem áll le, amíg nem tökéletes minden körülötte. És ezt nem csak versenykörülmények között, hanem a saját éttermében is tudja, na, mint nap, nem is volt nagy meglepetés, amikor megkapta a harmadik csillagát. A felejthetetlen éményhez pedug hozzátartozik hűséges társa, Søren Ledet is, aki sommelier-ként a vendégek szórakoztatásából is alaposan kiveszi a részét.

img_4182.jpg

9. Frantzén
Skandináv luxus

dscf5422_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti.jpgA több szintes belvárosi étteremben egyszerűen minden a vendégek legmagasabb szintű szórakoztatásáról szól, amit egy étterem nyújthat, azt a Frantzénben tudják. Legmagassabb szintű vendéglátás minden szinten, mármint az étterem minden szintjén, ugyanis itt vertikálisan is végigvezetik az élményen a vendéget. Csodálatos hely Björn Frantzén étterme. 

dscf5513_frantzen_stockholm_restaurant_michelin_stars_sweden_vilagevo_jokuti.jpg

8. Osteria Francescana
Szenvedélyes karizma

img_2560_osteria_francescana_modena_italy_massimo_bottura_michelin_reitbauer_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

Bár egyes beszámolók szerint ingadozhat a minőség, a saját látogatásom során ezt nem tapasztaltam: a konyha mögötti privát teremben (ami egyben egy borospince is) kaptam helyet, és hihetetlen magas fokú szervizben részesültem, márpedig Massimo Bottura legalább olyan erőteljes előadó négyszemközt, mint ahogy azt élőben szerencsére jó páran megtapasztalhatták, amikor Budapesten járt előadni a BrainBaron. Szóval ezt nem lehet - és talán nem is szükséges - elkülöníteni az élménytől.  

dscf5465_osteria_francescana_modena_italy_massimo_bottura_michelin_reitbauer_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

7. DEN
A japán új generáció

dscf5845_den_zaiyu_hasegawa_michelin_tokyo_japan_vilagevo_jokuti.jpg

A szigetország sem csak a tradíciók megőrzéséből él, erre kiváló példa Zaiyu Hasegawa kiváló éttereme, ahol egyszerre érvényesek a hagyományos kaiseki-étkezés szabályai és a legvadabb/legmodernebb ötletek. A séf számos őrült kreációja lett már világhírű, de hamarosan saját rajongótábora lesz még az ölebének is, Puchi Juniornak is. És - nem mellékesen - szenzációs az ételsor is. 
[Részletes beszámolóm a DEN régebbi helyszínéről]

dscf5828_den_zaiyu_hasegawa_michelin_tokyo_japan_vilagevo_jokuti.jpg

6. The 8
Kívül-belül aranyat ér

dscf6583_the_eight_restaurant_grand_lisboa_michelin_macau_makao_china_kinai_vilagevo_jokuti.jpg

Makaóban nem viccelnek: egy hatalmas luxuskaszinó megengedheti magának, hogy a világ legjobb kantoni (kínai) éttermének adjon helyet: itt nem számítanak a költségek, csak a presztizs. Ez meg is látszik a The 8-ben: hihetetlen csillogás és ragyogás, de nem csak a külsőségekben, hanem a belső értékekben is. 

dscf6600_the_eight_restaurant_grand_lisboa_michelin_macau_makao_china_kinai_vilagevo_jokuti.jpg

5. Le Calandre
A művészi séf

dscf5440_le_calandre_padova_italy_alajmo_rubano_michelin_vilagevo_jokuti.jpg

Massimiliano Alajmo neve még nem cseng mindenkinek ismerősen, pedig ott van a helye a világ legnagyobbjai között. Már önmagában a különleges sáfrányos rizottója miatt is megérne egy látogatást, de persze ennél sokkal több a menüje, egyszerre hozza az egyszerű olasz konyha ízeit, és a szofisztikált fine dining elvárásait.

dscf5373_le_calandre_padova_italy_alajmo_rubano_michelin_vilagevo_jokuti.jpg

4. Alchemist popup
Polgárpukkasztó popup

dscf5467_alchemist_popup_rasmus_munk_copenhagen_restaurant_vilagevo_jokuti-002_1.jpg

Hatalmas szerencsével sikerült bejutnom Rasmus Munk, fiatal séftehetség egy alkalmas egészen rendhagyó eseményére, ahol az étterme új helyszínén, az építkezés közepén szervezett egy ebédet mindössze egy asztalnyi vendégnek. Rasmus nem raid vissza a provokációtól sem, de ez nem megy a gasztronómiai értékek rovására. Brutális élmény.
[Részletes beszámolóm az Alchemist 1-ből. Egy kis videóm a popupról.]

dscf5375_alchemist_popup_rasmus_munk_copenhagen_restaurant_vilagevo_jokuti.jpg

3. Sugita
A világ második legjobb sushija

img_3775_sugita_sushi_michelin_tokyo_japan_vilagevo_jokuti.JPG

A világelsőhöz hamarosan visszatérek, de addig is kifogástalanul lenyűgöző minőségű omakase sushimenüt élvezhettem Sugita-sannál, aki az igazi nagymesterek magabiztosságával teszi a dolgát: vagdossa a nyers és érlelt halszeleteket, formázza a rizst. A végeredmény pedig felfoghatatlan, nem is lehet elmagyarázni, hogy milyen, jóstolni kell...
[Részletes beszámolóm itt.]

dscf5577_sugita_sushi_michelin_tokyo_japan_vilagevo_jokuti.jpg

2. Reale
Olasz minimalizmus egy kolostorban

img_4147.jpg

Ide senki se vetődik véletlenül: Abruzzo tartomány eleve csak arról híres, hogy innen származik Giuseppe, pedig lenne bőven látnivaló és ennivaló is, de az igazi hatalmas meglepetés a csúcsgasztronómiai vonalon érte: a Reale / Casadonna elképesztően letisztult íz- és formavilága és egyedisége egyszerűen csodálatos, Niko Romitónak ott lenne a helye a lagnagyobb sztárséfek között, sőt, inkább előtt, csak túl szerény hozzá.
[A reggeliről írtam már részletesen.]

dscf1306.jpg

1. Noma vad- és erdei menü
Rénszarvasszívtől a tőkésréceagyig

dscf8251-001_noma_redzepi_game_forest_season_50best_mallard_copenhagen_denmark_vilagevo_jokuti.jpg

A 3 szezonos koppenhágai étterem évzáró szezonja rénszarvasszívvel és -lélekkel, sok tőkés récével (agytól a szárnyig) és néhány polgápukkasztó megoldással továbbra is irányt mutat, nem is csoda, hiszen a világ legkomolyabb kreatív stábja sorakozott fel az maúgy is zseniális (és itt ez nem csak egy hatásvadász jelző) séf, René Redzepi mögött. Nagyon meglepődnék, ha 2019-ben nem a Noma végezne újra első helyen a Világ 50 Legjobb Étterme (World's 50 Best) listán...
[Részletes beszámolóm itt.]

dscf8208_noma_redzepi_game_forest_season_50best_mallard_copenhagen_denmark_vilagevo_jokuti.jpg

Itt van a TOP20 másik fele. 

Akik végül nem fértek be az idei legjobb éttermi élmények közé: Jungsik (Szöul), RAW (Tajpej), Ming Fu (Tajpej), Jade Dragon (Makaó), Piazza Duomo (Alba), Chef's Warehouse (Stellenbosch), Salsify (Fokváros), Amelia (San Sebastian), Nerua (Bilbao), Helene Darroze (London), Spring Moon (Hong Kong), Balwoo Gongyang (Szöul), Mugaritz (Baszkföld), The Clove Club (London), Christian & Manuel (Vercelli), Pelegrini (Sibenik), Vollmers (Malmö), Villa d'Amelia (Alba), La Credenza (Torino), Condividere (Torino), Landhaus Bacher (Mautern), Seventh Son (Hong Kong), és még elég sok... Szóval nem is volt olyan könnyű leszűkíteni.

És még egy kis érdekesség: ezt a videómat 124 ezren látták az Instán...

View this post on Instagram

A post shared by Andras 'Vilagevo' Jokuti (@jokuti) on

Köszönet-nyilvánítás: a KLM/Air France segítsége sokat jelentett idén is a távoli éttermekbe eljutásban!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6314517988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása