Egészen hihetetlenül fantasztikus reggelit kaptam egy különleges helyen, meg is mutatom részletesen!
Éreztem én, amikor az eldugott svéd luxusétterem, a Fäviken reggelijéről írtam, hogy korai lenne a világ legjobb reggelijének kikiáltani (pedig nem áll tőlem távol a kikiáltás), ezért tettem egy kérdőjelet is a végére. Amit Abruzzo tartományban, egészen pontosan Castel di Sangróban tapasztaltam, az viszont simán megérdemel egy felkiáltójelet a kérdéjel helyett! Ismerősen cseng a település neve? Nem csoda, ha nem, ugyanis kicsit nehezen is megközelíthető, Nápolyból vagy Rómából is kell autózni kb 2 órát, na meg összesen hatezren lakják. Ennek ellenére itt van Olaszország legjobb étterme, a Reale, ahol nem csak 3 Michelin-csillagos vacsorát lehet fogyasztani, hanem – kizárólag szállóvendégek részére – reggelit is. A rendszer hasonló, mint a Fävikenben, a volt kolostorépületben berendezett pár szobás és lakosztályos dizájnhotel csak a vacsoravendégek számára elérhető, külsős vendéget nem fogadnak. Mondjuk a svédekkel ellentétben itt nem túl spártai szobákról van szó, azok inkább gusztusos kollégiumi szobáknak felelnek meg, itt viszont minden igényt kielégítenek, és különösen extravagáns és stílusos a berendezésük is. A kilátás se rossz:
vagy itt látszik a komplett kilátás:
A teraszról pedig így mutat az épület:
Na de most nem is ez a lényeg, hanem a gasztronómiai felhozatal, persze az élménynek azért elég jelentős része a környezet is.
És megterítve, reggel:
És akkor végre közelítünk már az ételek felé.
Egy érdekesség, vacsora után a felszolgálók megérdeklődték, hogy mikor szándékozunk reggelizni. Ezt kicsit furcsálltam, aztán kiderült, hogy nem az ő kényelmük az oka a dolognak, hanem a brióst szeretnék percre pontosan megsütni, hogy tökéletesen kerüljön elénk!
Ez itt az, kétféle változatban: csokidarabkás, illetve cukrászkrémes:
Az indulócsomag része pár péksütemény: (a briósok mellett a kis tálcán: bal lent: ferratelle, egy helyi ropogós süti, jobbra Crostatina di mela calda (almatart), és bal fent egy kétszersült)
Itt a ferratelle közelebbről:
És különböző frissen facsart gyümölcslevek, ha meg egy szenzációs mandulatej, pedig azt hittem, mivel nem vagyok laktózérzékeny, ez a műfaj nem tartogathat számomra semmi izgalmasat. Egészen mostanáig.
Így érkezik az első adag, persze a Reale szenzációs kenyere se marad ki a kínálatból:
Alapkínálat még a vegyes virágméz, amit egy helyi méhész szállít nekik, ráadásul nem csak címkézésben tartozik ez hozzájuk, hanem a méhész, Andrea Paternoster (Mieli Thun) kifejezetten a Casadonna (a teljes épület neve) körül gyűjteti be a méhekkel. Kézműves joghurt a helyi Cianflocca farmról és a Trotta család által készített különleges vaj, amit a caciocavallo nevű érlelt juhsajt bőrébe tesznek, így kap egy kis extra ízt.
Szintén háziak a lekvárok, amik minimális cukrot tartalmaznak csak (fajtánként 0-7%), és többnyire a saját gyümölcsöskertből származnak az alapanyagok.
Na és egy brutális mogyorókrém, persze szintén saját és házi:
Innen indulunk tehát, de a választéknak itt még korántsincs vége, ez csak az, amit eleve az asztalra tesznek minden vendégnek. A többi tétel pedig az étlapról választható, és frissen készül!
Posírozott tojás hajszálvékonyra szelt guancialéval (tokaszalonnával):
Egy műfajteremtő abruzzói palacsinta, hihetetlenül lágy, a tetején naracsos mézzel megkenve, belül pedig ricottakrémmel töltve.
Na és a felvágottválaszték, persze kifejezetten Abruzzo legjobbjai egy helyi kis hentestől:
- “Cuor di Paganica”, egy Culatellóhoz hasonló aquilai felvágott
- “Lonzino”
- Mortadella (pisztácia nélkül), Vicenzából
- Ventricina Vastóból
- és kétféle Salsiccia (hagyományos és májas), szintén Vastóból
És az italok, egy hihetetlenül gazdag ízű forró csokoládé 72%-os Araguani csokoládéval, tejjel és fahéjjal, na és persze tökéletes olasz kávék...
Ezen kívül kínálnak még espressót, pirított árpából készült főzetet, rengetegféle teát, különböző herbal infusionöket (erre van normális magyar szó?), és hidegen sajtolt zöldség-gyümölcskoktélokat
A képeskönyvbe való cappuccino külön is: (mondjuk mi nem való itt képeskönyvbe?)
És akkor még nem is sikerült teljesen végigkóstolni mindent egyes tételt az étlapról, csak majdnem mindet. Lenyűgöző, feleljthetetlen, kifinomult élmény a legmagasabb minőségben.
Jelen pillanatban nehezen tudom elképzelni, hogy ennél létezik magasabb szintű reggeli bárhol a világban. (nagyobb választék, vagy akár drágább alapanyagok talán igen, de minőségben, kifinomultságban nem hiszem.)
Az étterem weboldala.
Itt van a részletes beszámoló a Fäviken reggelijéről.