Az egyik legszerethetőbb étterem a közelünkben, egyszerre tudja a fantasztikus, ízes vidéki konyha és a fine dining minden előnyét nyújtani.
A Landhaus Bacher régi nagy kedvencem, több szempontból is igazi példakép lehet a hazai gasztronómiai élet szereplői számára is. Egyrészt nagy sikerrel véghez vittek egy generációváltást, a nemzeti hősnek számító alapító, Lisl Wagner-Bacher kiöregedése után sógora, Thomas Dorfer vette át a stefétabotot, egy idei párhuzamosan is dolgoztak, az anyós vitte a hagyományosabb vonalat, Dorfer pedig a modern irányt. Azóta a kettő részben összeolvadt, minden modern külsőt kapott, de azért megőrizte a hagyományos erényeket is, így egy hihetetlen hangulatos helyen lehet élvezni minden előnyt egyszerre, több generáció számára is tökéletes úticél. Ez valóban tükröződik is a vendégek összetételében: nagy családok ugyanolyan boldogan jönnek ide vasárnapi ebédre, mint a modern gasztronómia iránt érdeklődő fiatalok.
Az étterem weboldala.
A hely:
A séf, Thomas Dorfer:
A teljes menü, még több képpel és ételleírásokkal itt látszik.
Alapvetően 4 kóstoló menüből lehet válaogatni, a Landhaus tartalmazza a leginkább hagyományokhoz ragaszkodó (de azért szintén modern fine diningot képviselő) ételeket, tehát ez mondjuk Lisl Wagner-Bacher öröksége, van egy szezonális menü, egy vegetariánus és egy kedvencekből összeállított. A mostani ebéd során kivételesen kicsit keresztbe-kasul kóstoltuk ezeket, volt itt szezonális, kedvenc, és még vega is.
Kenyér és vaj az indulás: Bordier (francia) sós, és helyi vaj a kínálatban:
Na meg van sós kifli is...
Már az üdvözlőfalatok is lehengerlik az embert:
View this post on Instagram
Kicsit közelebbről:
céklákkal
minigofri kacsamájhabbal és helyi sárgabarackkal
minifánkocska
És aztán sorban rengeteg nagyszerű fogás, alapvetően nagyon erőteljesen támaszkodva a helyi alapanyagokra. Egytől-egyik kifinomult, de azért erős ízeket megőrző ételek.
Ezekből itt csak egyet szeretnék kiemelni, mert ez tulajdonképpen lehetne egy magyar fine dining fogás is, a gulyáslevestől a pörköltön át a székely gulyásig szinte bárminek a feldolgozása lehetne, külön vicces tétel benne, hogy enyhe csípősségét nem paprikának, hanem kimcsinek köszönheti.
zárójelben: az idei Gourmet Fesztiválról a kedvenc fogásom is kimcsis volt:
View this post on Instagram
De visszatérve a LB ételéhez: osztrák Duroc sertésoldalasból készült ravioli tölteléke, kimcsi-stílusban gőzölt téli káposzta a köret, tejföl, paprikahab és véreshurka-kockák a kiváló kiegészítők!
A Landhaus Bachernek egyébként az osztrák Michelin kalauz utolsó megejelenésekor (2009-ben) 2 Michelin-csillaga volt, alaposan meg is érdemelnék most is. És lenyűgöző, ahogy fesztelenül tudják kombinálni a hagyományokat a modern fine dininggal.
Disclaimer: a túra az Österreich Werbunggal kooperációban zajlott, a vélemény természetesen a sajátom.
A teljes menü, még több képpel és ételleírásokkal itt látszik.