Szulló és Széll szárnyalása a következő csillagig
2018. július 30. írta: világevő

Szulló és Széll szárnyalása a következő csillagig

Sajnos a Stand tönkreteszi kedvenc játékunkat, aminek a keretében minden márciusban izgulunk és találgatjuk (néha jól, sokszor rosszul), hogy ki kap Michelin-csillagot. 2019-ben a Stand.

dscf0067_stand_budapest_szell_szullo_etterem_vilagevo_jokuti.jpg

Remélem mindenki számára dögunalmas lenne már részletesen leírni, hogy mi mindent ért el eddig a Szulló Szabina - Széll Tamás séfpáros, így csak címszavakban utalok rá: 2011. Michelin-csillag az Onyx számára, 2013. 10. hely a Bocuse d'Or európai döntőjén, 2016-ban pedig ugyanitt győzelem [ezután csináltam bele egy nagyinterjút is], a világdöntőn pedig 4. hely Lyonban (2017.). És idén pedig egy Bib Gourmand a Belvárosi piacon nyitott bisztrójuknak, a Stand 25-nek. Hogy tényleg csak a legfontosabbakra szorítkozzak. Hosszas tervezgetés után aztán végre visszatértek a fine dining világába, júliusban megnyitott a Stand Restarurant - a Stand 25 nagy tesója, aztán 2019. márciusában pedig csillagot kapott.

dscf0003_stand_budapest_szell_szullo_etterem_vilagevo_jokuti.jpg

Nem is igazán érdemes ételről-ételre elemezni a menüt, egyelőre nagyjából a felét sikerült csak végigkóstolni, de már ebből - és persze a séfpáros eddigi karrierjéből - is egyértelmű, hogy a legizgalmasabb az étteremben a hihetetlen profizmus! Átgondoltság, letisztultság és profizmus jellemzi, a dizájntól az ételekig egyértelmű, hogy itt minden ki van találva, végig van gondolva, a berendezés stílusa, a szakácsok és felszolgálók egyenruhája és a tányérok is mind ugyanabba a világrendbe passzolnak bele. A hatalmas, üveglappal elválasztott, impozáns látványkonyhában óriási a fegyelem és a szervezettség, minden mozdulat megtervezve, itt nincs helye spontán döntéseknek és utolsó pillanatos változtatásoknak: minden úgy megy ki, ahogy a séfek kitalálták.

dscf0002_stand_budapest_szell_szullo_etterem_vilagevo_jokuti.jpg

Tényleg lenyűgöző a profizmus, ami nyilván a Bocuse d'Or versenyzés eredménye is (na meg persze az ottani kiváló szereplés is a profizmus eredménye volt), szerintem semelyik másik hazai konyhán nem létezik ilyen, de még a világban sem könnyű hasonlóra akadna. [azért persze Rasmus Kofoed étterme, a koppenhágai Geranium óhatatlanul eszembe jut, de nyilván nem véletlen a párhuzam, hiszen Tamás sokat tanult tőle szerencsére.]

dscf0063_stand_budapest_szell_szullo_etterem_vilagevo_jokuti.jpg

És az ételek (délben 3 vagy 4 fogást lehet összeállítani az étlapról, plusz az üdvözlőfalatok és a petits fours, este ugyanazokból az ételekből 4 vagy 8 fogás kérhető):
[ez gyakorlatilag egy 3 és egy 4 fogásos menü]

Már az üdvözlés is lehengerlő, egyszerre házias, de mégis kifinomult minden, ez jellemzi az összes tételt később is. És vannak azért apróbb poénok is, mint például a mini lángos...

Az előételek, paradicsom - sült paprika saláta, füstölt angolna újburgonyával és tormával, halászlé(!!) füstölt nyurgaponttyal és haltejjel, kecsege(!!) Bocuse d'Or-hangulatban uborkasalátával és kagylómártással (itt látszik az ihletadó versenyétele).

A főételeből ezúttal a nyáriasabbakra voltam kíváncsi, így a halat (marinált pisztráng grillezett zöldségekből készült levesben, nyári salátával) és zöldséget (sült zeller erdei gombákkal töltve, zeller jus-vel és almakockákkal): 

És desszertből ezúttal csak egy: őszibarack (fehér húsúból készült sorbet), akácméz, házi joghurt:

dscf0049_stand_budapest_szell_szullo_etterem_vilagevo_jokuti.jpg

De utána sem érdemes elszaladni, mert igen komoly a petits fours is: apró finomságok, közte pár miniatürizált és újragondolt hagyományosabb tétellel, mint a Rákóczi túrós:

Az étterem Facebook-oldala és weboldala.

Ha már itt vagy:

Pont tegnap írtam arról, hogy René Redzepi milyen főételt készít zellerből a Nomában.
És előtte arról, hogy milyenek a mostani csillagosok.
Jövő héten kóstoló a világ második legjobb sajttortájából!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr1114151707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.07.31. 09:58:49

Megjön az étvágyam. Csak nem, ez a cél?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.07.31. 10:00:57

@Csepp a tengeriben: hát, legalábbis járulékos veszteségnek tekinthető :)

Gtusa 2018.08.01. 07:23:05

Komolyan, ízlik ez fine dining valakinek? Keverjünk össze 1 gramm húst egy liter tejszínnel és egy kiló vajjal...

wrstjnethn 2018.08.01. 08:56:26

Alapvetően szeretem a blogot, a high-end fine diningról (ha van egyáltalán ilyen kifejezés) meg Széll Tamásról ugyan megvan a véleményem, de az az én bajom ugye.

Ez a bejegyzés viszont egy clickbait című, fizetett hirdetésbe oltott jó mély hátsó nyalintás, bármiféle konkrétum vagy aktualitás nélkül. Azt hittem a csillag jóslásnak lesz valami valós alapja is, mondjuk egy kiszivárgott értékelés, részegen elejtett mondat, nem csak a szerző túltolt rajongása. Mert az már aztán hír lenne! (Ezért clickbait) Kár.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.01. 09:16:38

@Medgar: senkinek se, de már késő lenne bevallani :(

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.01. 09:18:20

@wrstjnethn: tettem egy erős becslést, nézzük meg, hogy igazam lesz-e!

n3spr3ss0 2018.08.01. 09:56:07

"2019 márciusában csillagot kapott".
2018 08.01 van jelenleg.

n3spr3ss0 2018.08.01. 09:57:26

Ez megint azoknak való, akiknek nem kell semmit csinálni, sok pénzért.

Ösztövér kutágas, hórihorgas gémmel 2018.08.01. 10:20:57

@Gtusa: Lehet, hogy amit a fotókon látsz, az igazából termékminta. Ha ízlik, hoznak még :D

Mint amikor a pincér a poharadba löttyint némi bort a palack felnyitása után.

lojzi1 2018.08.01. 11:19:17

András, én köszönöm ezt a beszámolót! A bevallott elfogultság nekem teljesen oké :) Annyi pojáca botcsinálta "étteremkritikus" blogger után kimondottan üdítő a te soraidat olvasni.
"Az ilyen tányért nálunk kérdés nélkül elviszik és elmosogatják" típusú kommentelők meg alapvetően rossz helyen járnak.

ekat 2018.08.01. 13:05:47

Ez legalább a 4. beszámoló, amit olvasok a Standról, és minimum a 2. olyan, amiben azt írják, hogy na ez Michelin-csillagos lesz. Nekem ez őszintén szólva visszatetsző, hadd ítéljék ezt meg a Michelin-esek, vagy nem? Még ha nem is vonom kétségbe, hogy Te biztos képes vagy megítélni a szintet, meg ismered a kritériumokat.
Részemről nem is tudom, akarjak-e menni, vagy nem. Azt hiszem, fogok, de egyébként más mit szól a fehér kesztyűhöz? Én már a Costes-ben is annyira rühelltem, hogy nem is mentem soha vissza. :)

ekat 2018.08.01. 13:07:46

@ekat: Jaj bocs, itt nem, de mások képein látszik, hogy ők is fehér kesztyűben hozzák az ételeket az asztalhoz.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.08.01. 15:10:34

@ekat: természetesen kizárólag a Michelin kalauzban megjelenő csillag a csillag, nem a blogomon adják :) Hogy más miért ír mit, és mennyire van hozzá tapasztalata, azt nem tudom, de a lényeg, hogy számomra ez a "tankönyvi" csillagos étterem.
A fehér kesztyűt én észre se vettem, tuti van? Én se szeretem különösebben, de ahol olyan evőeszköz van, amin látszik az ujjlenyomat, ott nem nagyon van ám más megoldás.

ekat 2018.08.01. 21:06:45

@világevő: Na ez az ok sosem jutott volna az eszembe, mármint az evőeszköz. (De akkor szerintem ne legyen olyan evőeszköz. :D)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.08.02. 17:00:16

Az ebédmenüjük a legjobb ár-érték arányú ebben a kategóriában.
Tényleg nagyon precízek, talán ezzel túl személytelenek is, amit Szabina próbál beszélgetéssel oldani, ha valaki kicsit megáll az ablaknál nézelődni.
Amiben jobbak a régóta csillagosnak várt Bábelhez képest, az a folyamatosan kimagasló színvonal. A Bábel ételei közül nálunk mindenki talált többet, amivel nem volt 100%-ig elégedett, itt ilyesmit nem hallottam az asztaltársaimtól.
Az egyetlen gyenge pont a sommelier szófukarsága, azért mondhatna valamit a borról, ami nem szerepel a címkén nagybetűkkel.

rostást · http://rostigastro.blogspot.hu/ 2018.10.08. 23:28:41

A menüt sikerült nekünk is végig ennünk. Nem kérdés hogy profi, az már igen hogy nyújt-e valami rendkívülit? A bor sort kóstoltad?. Szerintem ez lehetne bevállalósabb. Amúgy a hely valóban rendkívüli, a fentiek ellenére imádtuk.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.10.08. 23:32:53

@rostást: páratlan profizmus van, nemzetközi színvonalon. de a konyha valóban nem a meglepetésekről szól. nem ittam!
süti beállítások módosítása