Alex Atala egy élő legenda, harcművész, ex-punk és DJ, a brazil gasztronómia hőse, aki ha kell szigonypuskával a víz alatt, vagy épp puskával az esőerdőben ered az alapanyagai után. Megmutatom, milyen a degusztációs menü a 2 Michelin-csillagos Sao Paulo-i éttermében!
Fotó: a Netflix Chef's Table című sorozatából, lásd lent.
Szeretek tömegközlekedéssel/gyalog érkezni csúcséttermekbe is, egyrészt olcsóbb, másrészt sokkal több kiderül így a környékről, az étterem és a város viszonyáról, mintha az ember egy taxiban üldögélve menne a helyszínre. A Sao Paulo-i buszozás egyébként kifejezetten kellemes, érdekes élmény elsőre, hogy sehol sem lehet jegyet vásárolni, aztán a buszra felszállva már érthető a dolog: ahogy réges-régen itthon is, a buszok közepén egy kalauz trónol, nála kell bemutatni a bérletet, vagy megvenni a jegyet. A D.O.M. egyébként a meglehetősen előkelő Jardin negyedben található, ami – a nevének megfelelően – meglehetősen zöld és még annál is 'luxusabb', az összes komoly divatmárkának van üzlete a szomszédos, meglehetősen hosszú bevásárlóutcában.
Az étteremben sajnos nagyon sötét volt, így a képek minősége messze nem tökéletes.
Az étterem egyébként jelenleg 9. a Világ 50 Legjobb Étterme listán, ami meglehetősen előkelő helyezés, bár maga a lista természetesen erősen vitatott. Atala nagysága viszont nem, aki alaposabban meg szeretne ismerkedni vele, érdemes követni Instán (engem is!), és megnézni a Netflix Chef's Table című sorozatából a róla szóló részt (és az összes többit is).
Itt épp az élet értelméről mesél: (az említett dark time a punk korszakára vonatkozik)
Itt pedig (talán) fent van a teljes epizód, de elég ócska felbontásban, szóval ajánlom az eredetit inkább:
[egyébként az első másodpercekben van egy utcarészlet, arról itt írtam részletesen.]
Pár screenshot belőle kedvcsinálónak:
Az étlap alapvetően degusztációs menüt kínál, pusztán a hosszába van beleszólása a vendégnek, na meg abba, hogy kér-e hozzá borkíséretet. Kér. És persze a Maximus-t, a leghosszabb menüt, ha már utazott egy bő napot az élményért.
Pao de queijo (kb ugyanaz, mint a francia gougère) és egyéb kenyerehez: vaj, hagymás krumplipüré konfitált fokhagymával, joghurt olívaolajjal
Zöldpaprikafagyi, csípős paprikában tálalt habzóbor és szaké, amibe beleoldódik a paprika csípőssége is!
Osztriga, cupuacu (esőerdeigyümölcs), viszki és mangó (ropogósként)
Virágceviche, brazil méz
Szent Jakab kagyló, pálmaszív, citronella (italkíséretként itt is a szaké bukkan fel!)
Tápióka, farofa, botarga (szárított, érlelt kaviár)
Szalikornia, mustármag (folpackon tálalva...)
Füstölt lómakréla, vöröshagymakrém, baroa burgonya
Pálmaszív, vatapá (egy brazil paszta: kenyér, garnéla, kókusztej, mogyoró, pálmaolaj), kesudió, szárított garnéla, kókusztejredukció
Pirarucu (hal az Amazonas-ból), acaíbogyó, pimenta de cheiro (aromás paprika), pirarucu bőre, banánpüré, aviú (mikrogarnéla)
Amilyen béna lett a kép, annyira szuper volt ez! Nagyon erőteljes paprikaaroma, harmonikus ízek, az egyik legjobb izgalmas fogás!
Grillezett tintahal, sonka?
Glaszírozott garnéla, garnéla tökben
Pálmaszív-fettucine, Canastra, Tulha (brazil sajtok). A 'tészta' van pamitóból, azaz pálmaszívből vágva.
Marhaoldalas, canjiquinha (polenta) és bordáskel
Aligot - elég nagy meglepetés a francia Auvergne régió egyik specialitását viszont látni itt, ami gyakorlatilag egy sajttal bekevert krumplipüré, nyúlós, rágószerű, leheletnyi fokhagymával, nagyon finom. És a tálalása is vicces, a tálból úgy adagolják, ahogy az isztambuli fagyisok szoktak szórakozni a vendégekkel a hasonlóan nyúlós fagyijukkal.
Bakuli (gyümölcs az Amazonastól), bazsalikomfagyi, kandírozott chili
Lime és banánravioli, priprioca (egy gyökérnövény, vaníliás-fás ízekkel, amit eredetileg csak a kozmetikaipar használt, Atala fedezte fel a gasztronómiai értékeit. Van is lent egy videó, ahogy erről mesél.)
Fahéjas zabaionefagyi, eperszirup
És a petit four, édes apróságok, plusz a kávé, valamiért szív alakú csészében...
A borkíséret nagyon jó volt szintén, bár azt sajnáltam, hogy túlnyomó többségben európai borok voltak benne néhány helyi mellett. Kreatív, bátor, különleges menü, a legmagasabb technikai színvonalon. [Ezzel együtt sem a világ 11. legjobb étterme...]
Aki esetleg pont Koppenhágában tartózkodik (ami mindig nagyon jó ötlet!), Rosio Sanchez tacostandjánál fog vendégszerepelni Alex Atala augusztus 26-án! (Utána van a MAD Koppenhágában, de persze már rég betelt.)
További brazil élmények itt. A legjobb szálláshelyek itt. (affiliate)