A street art legjava Sao Paulóból
2016. augusztus 02. írta: világevő

A street art legjava Sao Paulóból

Beco do Batman, azaz a rajzfilmhős utcája a hely neve SP, vagy a helyi beceneve szerint Sampam legmenőbb utcájának, ahol még éjjel is meg lehet csodálni az utcát szinte minden felületét beborító graffity-ket.

sam_3394.JPG

Először jöjjön egy kis szellemi táplálék Brazíliából, bár már túl vagyok pár elég komoly gasztroélményen, de ezt a tegnap esti élményt meg kell osztanom gyorsan. Brazíliában eleve óriási kultúrája van a street artnak, komoly versengés is folyik az egyes alkotó(csoportok) között, például a belváros a magas házaira is fújnak, tagelnek, de itt szigorúan be kell tartani az etikettet: a falfelület csakis kívülről, mászás útján közelíthető meg! A cél pedig minél magasabbra jutni, halálozási statisztikák nem ismertek.

sam_3238.JPG

De ez persze inkább a dicsőségről szól, nem a művészi értékről. Szerencsére az utóbbira is akad rengeteg példa gyakorlatilag mindenhol, kicsit furcsa is néha a rengeteg graffity, de az tény, hogy vannak közte nagyon mutatós példányok. És nem csak az elhagyottabb, de a leginkább felkapott városrészekre is jellemző, ezt például az egyik legelegánsabb bevásárlóutcában lőttem:

sam_2595.JPG

És még a kávé is finom volt. (Épp Alex Atala éttermébe, a D.O.M.-ba mentem)

Na és ez pedig már a Batman utca, ahol minden egy Batman-graffity-vel kezdődött. Azóta viszont annyian kedvet kaptak a dologhoz, hogy kifejezetten ápolják, védik is az alkotásokat, nem illik egymásét átfesteni, így fogytán a terület. De ezt is megoldák: folyamatosan terjednek át a környező utcákba is, és elkezdték birtokba venni már az aszfaltot is!

Este ki vannak világítva a falak, így ilyenkor talán még hangulatosabb itt egy séta.

Az itteni alkotók közül azóta többen felkapott sztárok lettek és a világ más részeire is kapnak meghívásokat, mint például ez a művész, aki eredetileg egy favelából jött:

sam_3412.JPG

És így terjed tovább:

Simán egyedül is elehet ide látogatni, de aki szeretne még pluszban bennfentes infókat, jó sztorikat, és persze egy bő fél napos élményt egyéb izgalmakkal, kóstolgatással együtt, annak nagyon ajánlom a BEM Sao Paulo által szervezett sokféle városi sétát.

Szállások már 3000 forinttól vannak! (affiliate link)

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr188930214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása