Bocuse d'Or kisokos: mire kell figyelni, mikor és hol lehet szurkolni?
2016. május 08. írta: világevő

Bocuse d'Or kisokos: mire kell figyelni, mikor és hol lehet szurkolni?

Rengetegen kérdezik, hogy mikor, hogy és hova érdemes kimenni, ha az ember szurkolni szeretne Széll Tamásnak és a magyar csapatnak.
[folyamatosan bővítem! ha van konkrét kérdés, kommentben jöhet és próbálok válaszolni.]

2016-04-22_bocuse_europe_press_conference_img_2441.jpg

A Bocuse d'Or Akadémia

Itt igyekszem választ adni a felmerülő kérdésekre. Ez _nem_ egy hivatalos információ, hanem egy erőteljesen szubjektív ajánlásokat tartalmazó kisokos, amit az eddig - sok éves - tapasztalataim alapján állítottam össze.

 

Hogy lehet bejutni?

Ha jogosult vagy szakmai belépőre (mert a gasztronómiában, vendéglátásban dolgozol), akkor szinte biztos, hogy már értesültél arról, hogy szakmai jegyet lehet igényelni. Ha nem, akkor még van esélyed jegyet venni a versenyre itt kívülállóként is! (Ez extra lehetőség, ugyanis ez alapvetően mindig egy szakmai rendezvény, eddig nem is volt ilyen, hogy szurkolókat is beengedtek volna valahogy)

Mikor érdemes bejutni?

Ha nem csak a magyar csapat érdekel, hanem a vásár és a többi csapat, na meg az egész verseny hangulata is, akkor érdemes akár már hétfőn is kimenni. Ha a verseny a lényeg, akkor kedden már bele lehet kóstolni alaposan reggeltől délután 4h-ig a hangulatba, ekkor még nem is várható akkora tömeg. Ha kifejezetten Széll Tamás és az eredményhirdetés izgat, akkor a szerda a te napod, viszont készülj fel arra, hogy ez a nap mindenkinek izgalmas, azaz rengetegen lesznek. Érkezz időben, tervezd meg, hogy hova mész, hol parkolsz, mit csinálsz. (a főzés reggel indul, látványosság, ahogy bevonul a zsűri 1h-kor, aztán pedig már indulnak is a tálalások sorban. Kb. 4h-kor vége a versenynek, utána 6h-kor van az eredményhirdetés, de nem tanácsos elmozdulni a lelátóról, ha van helyed, mert mindenki fel akar majd jutni!)

Mennyi idő kiérni?

Több, mint amennyit gondolsz. Eleve lehetnek nagy dugók is, de ezen kívül további ezrek, akár tízezrek mennek ki a SirhaBudapest vásárba, ahol parkolóhelyet keresnek, térképen eligazodni próbálnak, regisztrálnak, biztonsági vizsgálnak, sorbanállnak, standok között haladnak át, ténferegnek, szóval kalkulálj elég bőven az idővel, ráadásul érdemes körülnézni a vásáron is.

Hogy néz ki a helyszín?

Bár tegnap még nem volt kész minden, de nagyjából elég alaposan bemutattam a G pavilon, ami a versenynek is helyet ad ezen a videón. (A helyszínen ennél kisebb lesz a fejem, nem kell megijedni.) Tamás a 8-as box-ban lesz, azaz a lelátó közepétől jobbra érdemes helyezkedni.

Van-e valami korszerű eszköz a helyszíni tájékozódásra, informálódásra?

Van! Hivatalos Bocuse d'Or Europe applikáció ingyenesen letölthető Androidra és iPhone-ra is, van benne sok statikus infó is (térképek, idők, stb), és képes 'élőben' is fontos infókat küldeni a versennyel kapcsolatban! Akkor is érdemes letölteni, ha nem jutsz ki a helyszínre.
(Vagy keress rá a Google Play-ben, iTunes-ban a 'Bocuse' szóra és meglesz egyből, vagy itt a link: Android, App Store.)

Lehet-e Széll Tamással találkozni?

Kb. ugyanakkora eséllyel, mint egy Messivel egy Barcelona-meccsen. Szóval nem. A verseny közben ő ugye végig a konyhaboxban koncentrál és főz, az eredményhirdetésnél max. integet, utána kb. azonnal viszik a gálavacsorára (meg esetleg még pihenni, zuhanyozni is akarhat).

Milyen ruhában érdemes menni, lesz-e tömeg?

Igen, tömeg lesz. Hacsak nem VIP vagy, vagy sajtó, akkor arra kell készülni, hogy az esemény körülményei inkább idéznek egy sporteseményt, mint egy szakácsversenyt. Van egy hatalmas lelátó, amire nem szólnak helyjegyek, tehát arra sincs garancia, hogy felférsz (vagy visszaférsz, ha elhagyod), biztos lesznek tömegjelenetek, nem érdemes elegáns ruhában lenni, egy kispárnának nagyobb hasznát veszed, mint egy tűsarkúnak (kivéve, ha bunyó is lesz :)

Kint dolgozik rengeteg magyar séf, velük lehet találkozni?

Nem sok esély van rá, hacsak nem a Taste Hungary - SVÉT zónában dolgoznak. A többiek ugyanis a verseny lebonyolításában fognak segíteni, még hozzá rengeteget, zsűriznek, felügyelnek, tálcát hordoznak, tálalnak, és közben (fejben) készülnek a gálavacsorákra, ha ott is van munkájuk, és a Gourmet Fesztiválra, ami egyből utána következik.

csapatbocuse_1.JPG

Hol lehet követni az eseményeket, ha nem tudok kijutni a Hungexpóra?

Lesz egy hivatalos szurkolói központ a Belvárosi Piacon, ahol egy nagy kivetítőn lehet követni az eseményeket, várhatóan elég sok más szurkolóval együtt.
Online pedig természetesen a Világevő a legjobb választás :) Itt a blogon megtalálod majd az élő, online közvetítést!

Hogy lehet majd hazajutni a Hungexpóról?

Türelmesen és lassan. Ha az eredményhirdetés után indulsz haza autóval vagy busszal, akkor elég valószínű, hogy nagyon sokáig fogsz dugóban állni, mert egyszerre mindenki akkor fog indulni, ami garantált beduguláshoz vezet. (Szerintem simán lehet ez órákban mérhető is, kivéve, ha esetleg sikerül például egyirányúsíttatni a szervezőknek a kivezető utat, de a legbiztosabb, ha mondjuk elgyalogolsz a metróhoz, villamoshoz, vonathoz. Érdemes előre tájékozódni a lehetőségekről.)

Hol lehet majd Széll Tamással tényleg találkozni is?

Erre egyelőre egy rendezvény tűnik biztosnak, péntek este 8h-kor a Gourmet Fesztivál Gasztroszínpadon. Ha lesz más esemény is, jelzem.

További infók a Sirha Budapest weboldalán, pontos időzítésekkel, konyhabox-beosztásokkal.

A következő napokban lesz még jó pár élő tudósítás a Facebook oldalon, például a gálavacsorákról, egyéb, exkluzív eseményekről. Érdemes csatlakozni!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr468695672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása