Huszár Krisztián karrierjét már több, mint egy évtizede kísérem figyelemmel, most egy új fejezet indult, megmutatom, milyen!
Először még a Mákban ettem a főztjét, ha jól emlékszem valamikor 2012-ben (vagy talán 2011-ben?). Lenyűgöző volt a baszk hatásokra épülő, de mégis magyaros menüje. Aztán követtem tovább, elég mozgékonynak bizonyult, jött a Zona, majd a laza Beszálló és a kevésbé laza Fáma, Szirom food bar, majd a Vietnámi Gulyás. A Zona után - egy komolyabb vietnámi kirándulásnak köszönhetően - alaposan megfertőződött a dél-kelet ázsiai ízvilággal.
A múlt héten nyílt vadonat új étteremnek executive séfje, de a menü a tervek szerint alapvetően magyaros lesz, megnéztem, mit tudnak, na és sikerül-e nem vietnámit főznie Krisztiánnak.
Spoiler: Nem.
Vagy legalábbis nem teljesen. A főztjében továbbra is jelen vannak ázsiai hatások, de sikeresen átkerült a hangsúly a magyar vonalra, és ez szerintem nagyon jó.
A MOL-székház közvetlen szomszédságában van a Sho étterem. A menü legizgalmasabb tételeit végigkóstoltam, huszáros stílus szerint a leghétköznapibb ételek is tartogatnak meglepetéseket, egy sima rántott hús is többet takar, mint azt gondolnánk.
Íme:
Magyar tarka tatár, bosnyák lepény
Ahogy azt kell: késsel vágott tatár, uborkával. Vigyázat: nem retró: se ketchupot, se hasonlókat nem tartalmaz. Üdítő és friss.
Sült magalicafül, gánátalmás-céklás vinaigraitte, saláta
Már önmagában emiatt is érdemes elmenni, fantasztikus állagok: roppanós, ragacsos és szaftos részek!
Tahitótfalusi pisztráng, wasabi
Üdítő, friss, szuper állagú és minőségű hal
Rántott mangalicakaraj, aioli, káposztasaláta, sült krumpli
Nem egy irodabarát étel, de megéri kockáztatni miatta a munkatársak haragját. Az aioli erősen fokhagymás ugyanis (külön tálalják, azaz elkerülhető), kiválóan köti össze a lila krumplit és a pankobundás, tökéletesre sült húst.
Portói szószban főtt, Kurca-parti csirke, sajtos polentakrém
A magyar coq-au-vin, ízes, erős húsú, kiváló hozzá a köret is, na meg a fantasztikus pecsenyelé.
Lila batátanudli, piemonti mogyoró, citrusos kókuszhab
Izgalmas desszert: egyszerre magyaros és egzotikus.
Körte, kecskesajt, fűszeres karamell, pekándió
Nagyon jól működik a kontrasztos ízek kombinációja.
Összességében egy kifejezetten egyéni és izgalmas menüsor, rengeteg kiváló tétellel, megvan benne a huszáros merészség, de közben erősen comfort food is, magyarosnak is jó, de ott vannak a kis ázsiai poénok is benne, pont elég hozzá, hogy végig érdekes maradjon.
Kedvenceimből egy ajánlott menü:
- pisztráng
- malacfül
- csirke
- kecskesajt.
SHO restaurant
Executive séf: Huszár Krisztián
Vezető séf: Soóky Gábor
XI., Buda-part tér 3.