Egy új magyar csillagos, ami csak félig magyar. Megmutatom az Essenciát!
2021. szeptember 04. írta: világevő

Egy új magyar csillagos, ami csak félig magyar. Megmutatom az Essenciát!

Az egyik új hazai Michelin-csillagosban egyszerre elérhetők a hazai és a portugál gasztronómia izgalmai.

img_6020_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo_crop.jpeg

Egy nagyon portugál befejezés (az előtérben)

A belvárosi Essencia étterem talán többeknek cseng még ismeretlenül, mint a másik újonnan csillaggal díjazott, a Salt Budapest. Pedig az ő eredményük sem teljesen váratlan, már csak amiatt sem, mert a séf, Tiago Sabarigo már bizonyította rátermettségét az elmúlt évek során Budapesten is. De a nyitókép nem emiatt érdekes, hanem mert - tudtomon kívül -  ugyanezt a falatkát kóstoltam már Lisszabonban is, ahonnan ő is hozta a receptet, a Ritz hotelből, ahol ez az üdvözlő falatka a szobában a vendégek számára. (Ez meg itt a belémi verzió)

Az Essenciában ez a petits fours része, de ugorjunk is vissza az elejére!

Az étlap hűen tükrözi, hogy itt nem kizárólag a portugál séf, Tiago Sabarigo, hanem magyar felesége, Jenei Éva is meghatározó szerepet tölt be. Tiago már 6 éve él Magyarországon, a Costes Downtown séfjeként pedig Michelin-csillagot is, az elmúlt évek során pedig alaposan megismerkedett a magyar konyhával és kultúrával is. Így az étlap alapvetően tagozódik egy Otthon (Portugália) és egy Itthon (Magyarország) szekcióra, azaz kicsit olyan, mintha egyszerre két helyen lennénk, éppen úgy, ahogy Tiago is egyszerre két helyen van otthon.

img_5974_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Az enteriőr alapvetően inkább a portugál elemeket helyezi előtérbe, azaz, aki amiatt menne, hogy a legutóbbi portói, vagy lisszaboni nyaralását idézze vissza, annak sem kell csalódnia.

Legutóbb júliusban jártam itt, és ekkor én is a "luzitán" változatra szavaztam, hiszen mondjuk egy jó kis poliphoz ritkábban kapok Budapesten, mint egy zöldborsólevest, de azért kicsit áttévedtem a magyar térfélre is, például az egészen kiváló kacsamáj miatt.

De előbb még az üdvözlet, magyaros hangulatban, miniatűr lángos tejföllel és lazackaviárral.

img_5978_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpegÍgy jobban látszik a méret:

img_5981_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Kacsamájterrine karamellizált hagymával és erdei gyümölcsökkel, na és egy pirított vajas kaláccsal:

img_5984_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

img_5986_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Tálalás:

img_5990_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Az otthoni előétel: polip, belugalencse, paradicsomszalsza:

img_5993_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

img_5996_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

img_5991_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Nagyon komoly portugál olívaolaj, - ha jól emlékszem - egy abból készített krém, és szuper pirított kenyér:

img_6002_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Tőkehal, burgonyaravioli, fokhagymás majonéz:

img_6005_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Mangalica, őszibarack, édeskömény

img_6007_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

 

 

img_6008_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

"Papo de Anjo (azaz angyaltoka!), ovos moles", meggy.

img_6012_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

img_6011_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Ez már egy ráadás desszert (elvileg választható, hogy az előző, vagy ez, csak túl kíváncsi voltam):

"Torta de Laranja", tengeri alga, kalamanszi:

img_6015_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

img_6016_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

És a petits four, macaron és pasteis de Belém:

img_6022_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

img_6020_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

img_6019_essencia_tiago_michelin_budapest_restaurant_jokuti_vilagevo.jpeg

Kétség sem fér hozzá, hogy Jenei Éva és Tiago Sabarigo portugál-magyar étterme megérdemelten kapott Michelin-csillagot, magas szintű technológiai kivitelézs, kiváló alapanyagok, jól átgondolt, nagyon ízletes ételek, szuper állagok minden tányéron.

Az étterem weboldala és Facebook-oldala.

Gratulálok!

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr2316679824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.09.05. 06:48:19

Ezekkel a körömnyi falatokkal egyébként van aki jól képes lakni?

Vén motoros 2021.09.05. 12:33:47

@Walter_Dornberger: ha összeszámolod, hány fogás volt itt felsorolva, és mind végigeszed, akkor igen. Ha az általad elvárt "rendes" (?) adagok lettek volna, a feléig se jutottál volna el. Másrészt ez az étkezés ahhoz hasonló gasztronómiai élvezet, mint amikor elmész a Zeneakadémiára meghallgatni egy hegedűművész Guarnieri, Amati vagy Stradivarius hegedűjét. Az is zene, meg ha kimész egy népünnepélyre, az utcán végigmarsoló fúvószenekar is egy zene. Csak másféle... Az ilyen éttermek (nem kell feltétlenül Michelin-csillagosnak lennie) nem aratómunkások, sóbányászok vagy molnárlegények etetésére szolgálnak. A molnárlegények etetéséről első kézből tudok beszámolni: a Budai Hengermalom területén volt a Gabonatröszt (GATSZOV) saját épülettervező irodája. Apám ott volt építészmérnök. Nyári mikulásként ott töltöttem két hetet, és a molnárlegények napi menűjét ettük. Nos, akkora adagok voltak, hogy csak egy "munkás"-menűre fizettünk elő, abból megebédelt apám, megebédeltem én, és még haza is vittünk belőle. De ott a zsákoló munkások kalóraiutánpótlása volt a cél (a tányér minden oldaláról lelógó rántotthúsok), nem a gasztronómiai élvezet. Mindent kezeljünk a maga helyén.

kék madár 2021.09.06. 03:57:14

@Walter_Dornberger: te egyebkent egy ilyen helyre jollakni mesz?

Killary Fucking Clingon 2021.09.06. 12:54:05

@Vén motoros: jártam már néhány "fine dining" helyen és ez a miniatürizált faszság már sehol nem igazán divat. Ide késve érkezik ennyi. Egy normális üzletember mondjuk New York-ban aki koran reggeltől dolgozik, aztan fallabdazik egyet vagy másképp levezet, mielőtt elmegy vacsorázni egy ilyen helyre, azért eszik rendesen előtte máshol. Ez kérem a pénzköltés egyik módja amiről néhányan azt hiszik hogy "menő". Nem az.
süti beállítások módosítása