Az egyik új hazai Michelin-csillagosban egyszerre elérhetők a hazai és a portugál gasztronómia izgalmai.
Egy nagyon portugál befejezés (az előtérben)
A belvárosi Essencia étterem talán többeknek cseng még ismeretlenül, mint a másik újonnan csillaggal díjazott, a Salt Budapest. Pedig az ő eredményük sem teljesen váratlan, már csak amiatt sem, mert a séf, Tiago Sabarigo már bizonyította rátermettségét az elmúlt évek során Budapesten is. De a nyitókép nem emiatt érdekes, hanem mert - tudtomon kívül - ugyanezt a falatkát kóstoltam már Lisszabonban is, ahonnan ő is hozta a receptet, a Ritz hotelből, ahol ez az üdvözlő falatka a szobában a vendégek számára. (Ez meg itt a belémi verzió)
Az Essenciában ez a petits fours része, de ugorjunk is vissza az elejére!
Az étlap hűen tükrözi, hogy itt nem kizárólag a portugál séf, Tiago Sabarigo, hanem magyar felesége, Jenei Éva is meghatározó szerepet tölt be. Tiago már 6 éve él Magyarországon, a Costes Downtown séfjeként pedig Michelin-csillagot is, az elmúlt évek során pedig alaposan megismerkedett a magyar konyhával és kultúrával is. Így az étlap alapvetően tagozódik egy Otthon (Portugália) és egy Itthon (Magyarország) szekcióra, azaz kicsit olyan, mintha egyszerre két helyen lennénk, éppen úgy, ahogy Tiago is egyszerre két helyen van otthon.
Az enteriőr alapvetően inkább a portugál elemeket helyezi előtérbe, azaz, aki amiatt menne, hogy a legutóbbi portói, vagy lisszaboni nyaralását idézze vissza, annak sem kell csalódnia.
Legutóbb júliusban jártam itt, és ekkor én is a "luzitán" változatra szavaztam, hiszen mondjuk egy jó kis poliphoz ritkábban kapok Budapesten, mint egy zöldborsólevest, de azért kicsit áttévedtem a magyar térfélre is, például az egészen kiváló kacsamáj miatt.
De előbb még az üdvözlet, magyaros hangulatban, miniatűr lángos tejföllel és lazackaviárral.
Így jobban látszik a méret:
Kacsamájterrine karamellizált hagymával és erdei gyümölcsökkel, na és egy pirított vajas kaláccsal:
Tálalás:
Az otthoni előétel: polip, belugalencse, paradicsomszalsza:
Nagyon komoly portugál olívaolaj, - ha jól emlékszem - egy abból készített krém, és szuper pirított kenyér:
Tőkehal, burgonyaravioli, fokhagymás majonéz:
Mangalica, őszibarack, édeskömény
"Papo de Anjo (azaz angyaltoka!), ovos moles", meggy.
Ez már egy ráadás desszert (elvileg választható, hogy az előző, vagy ez, csak túl kíváncsi voltam):
"Torta de Laranja", tengeri alga, kalamanszi:
És a petits four, macaron és pasteis de Belém:
Kétség sem fér hozzá, hogy Jenei Éva és Tiago Sabarigo portugál-magyar étterme megérdemelten kapott Michelin-csillagot, magas szintű technológiai kivitelézs, kiváló alapanyagok, jól átgondolt, nagyon ízletes ételek, szuper állagok minden tányéron.
Az étterem weboldala és Facebook-oldala.
Gratulálok!