Osztódással szaporodik a Costes. És erről még az építészeknek is van véleménye!
Először is: van séfasztal! Nem sok hazai étterem büszkélkedhet ilyennel, pedig szerintem hihetetlenül nagy élmény úgy enni, hogy közben a konyhai munka is alaposan megfigyelhető. A Costes Downtownban ez nem probléma, tökéletes rálátás van a séfasztaltól a látványos konyhára.
Aztán van egy nagyon jó élmény, az étteremnek helyet adó, újonnan nyitott Prestige Hotelből és az utcáról is nagyon igényes és elegáns a bejutás, ami már nagyban meghatározza a hangulatot.
A környék kezd elég komoly gasztronómiai központtá érni, ami jó fejlemény, hirtelen alaposan megugrott a minőségi szakácssapkák száma, a Costes Downtownnal szemben a MÁK, 1 perc sétára a Kollázs.
A koncepcióról Miguel Vieira, executive séf már mesélt korábban is: homározni máshova kell menni, itt kifejezetten arra hajt, hogy a lehető legtöbb helyi alapanyagból dolgozhasson. Ez persze – az étlapot böngészve – még mindig nem jelenti azt, hogy teljesen regionális lenne az étterem. A makréla, Szent Péter hala, fekete lazac, sashal, quinoa, lepényhal, iberico sonka vélhetően nem hazai termelőktől származik, de a szándék nemes és hasznos.
Egyszer már ebédeltem egyet korábban, akkor leginkább ez ragadta meg a fantáziámat, csoki, csoki, csoki néven fut, és még annál is jobb, mint ahogy kinéz:
Most viszont visszatértem egy alaposabb kóstolásra, egy teljes vacsoramenüre.
De előbb még Bulcsu Tamás és Fortvingler Éva építészek szakvéleménye:
"Costes új étterme Hild József klasszicista épületében található a Vigyázó Ferenc utcában karnyújtásnyira a Lánc-hídtól, az Akadémiától a CEUtól. A Prestige Hotel és a Costes Downtown egyidőben, az épület teljes megújításakor készült el Hegedűs Péter vezető tervező, valamint belsőépítész munkatársai Vörös Virág, Sáfrány Csilla ésBagyinszkiné Kiss Tünde tervei alapján. Az épület klasszicista stílusú, a felújítás minden részletet érintett, de a fő funkcionális egységeket megtartották, így a korábbi lakóterületek hotel szobákká, míg az utcai üzletek étteremmé és kisebb üzlet helyiségé alakultak át.
Funkcionálisan nagyon egyszerű a Costes képlete, két bejárata van az étteremnek, ez a két bejárat determinálja a használati módját is. Főbejárata a hotel fedett belső udvarából nyílik, ebből arra lehet következtetni, hogy komoly forgalomra tervezték a szállóvendégek kiszolgálására. A második bejáratatot az utca felól nyitották, egyből a nagy elegáns utcai traktusba lépünk.
Az étterem konyhával együtt egy L alakú tér, tulajdonképpen az egész éttermet egylégtérünek is mondhatjuk. A konyhaüzem az L hosszabbik szárának végén található, a vendégtér pedig a teljes rövidebb szárnyban és egy kis részben hosszabbikban. A hotel átriuma felőli bejáratnál egy óriási tömbösített fából készített séf asztal áll, e mellett egy bárpult, a konyha felől pedig az átadópult nagyon 'elegáns' ipari lámpákkal. Itt, az előtérben láttuk Tarr Hajnalka puzzle kollázsát és Hollós Ádám Stigma című festményét."
"Stigma" - Acrilyc on wooden panel - 2013 - 125x200cmIn private collectionMade for the group exhibition "Eau De Coleurs"
Posted by Adam Hollos on Sunday, 10 November 2013
"Minket leginkább a tér melegsége, nem hivalkodó differenciáltsága és finom belsőépítészeti gesztusai fogtak meg. Szeretnénk kiemelni, h bár a kétirányú megközelíthetőség miatt a tervezőknek nehéz dolguk volt az intimitás megteremtésével, a boxok finom fénytervezésével sikerült elérniük, hogy az átközlekedő vendégek mögött erre lehetőség nyíljon. A barnás sötétebb tónusok miatt a nagy belmagasságú terek egyensúlyban maradnak, nincs bizonytalanság érzetünk, a téglaboltozatok és a minden felületre kiterjedő tapintható megmunkálás miatt a tér sokszínűsége zavaró visszhangok nélkül működik, akusztikai értelemben is. Az utcai traktus fő látványossága a hatalmas zöldfal -vertikális kert- mely Csiszér Zsuzsi festményét keretezi. Mobiliák közül az egyedi tervezésű okos tároló fal a hozzá kapcsolódó kiegészítőket, illetve a tömbösített fából készülő végtelenül finom vonalvezetésű karosszékek tetszettek leginkább. A Costes Downtown elegáns étterem, térszervezése, építészete mértéktartó és letisztult."