Kedvenc kenyerek és kenyerezések az elmúlt évből.
Mindenféle tudományos és áltudományos vizsgálatok nélkül összeszedtem a teljesen szubjektív legjobb kenyerek és kenyerezések élményeit az elmúlt egy évből. Közte egyszerűbbek és éttermiek, kísérők és komplett fogások, hazaiak és külföldiek. Íme:
palthest, havgus és füge.
Helyszín: Kadeau Bornholm, Dánia
A palthest egy olyan fogás, ami egyelőre még csak várja, hogy megismerje a világ. Kizárólag Bornholm szigetén létezik, ami Dániához tartozik, de Svédországhoz esik közel a Balti-tengerben. Az étel alapvetően a maradék kenyér felhasználására szolgál, hasonlóan a mi mákos gubánkhoz, itt is édes, különböző szárított erdei gyümölcsökkel és más eltett finomságokkal. A fantasztikus étterem viszont egy sós verziót kínál, természetesen vadkovászos kenyérből, a havgus nenű dán félkemény sajttal, fűszernövényekkel és virágaikkal a saját kertjükből.
Körözöttes kenyér
Helyszín: itthon, Budapest
Snidlingvirággal, retekkel. A kenyér ezúttal Madridból származott, lesz még róla szó.
Toastkenyér
Helyszín: Masai Mara Nemzeti Park, Kenya
Van, amikor a társaság izgalmasabb még a kenyér minőségénél is, itt például a közeli mocsaras folyóban hűsölő krokodilok tették emlékezetessé ezt a szimpla szendvicset. És sikeresen megcáfolódott Arany János örökbecsű verssora: "Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek", egyáltalán nem bántam, hogy nem indultak meg felém a hüllők...
Lepénykenyér
Helyszín: Marzapane, Róma
Saját készítésű, hosszan kelesztett, fantasztikus, joghurtos lepénykenyér faszenes grillen pirítva, kiváló olívaolajjal meglocsolva, prémium marha(!)baconnel. Eéképszetően finom, belül foszlós, bármennyit meg tudnék enni belőle, csak épp ez egy hosszú degusztáció egyik első fogása, és a többi étel is szenzációs, így érdemes mértéktartónak lenni...
Vadkovászos kenyér
Helyszín: Ciento Treinta Grados pékség, Madrid
Madrid legjobb pékségében a péksütemények is szuper jók a kouign-ammantól a babkáig (meglepő módon itt még újdonságnak számít a babka), és persze kenyerekben is nagyot alkotnak. A kedvencem a RAF kenyerük, azaz Rustic As F*ck.
Szápári Astrié kenyér
Helyszín: Pipacs Pékség, Budapest
Szerintem a hazai kínálat legjobbja jelenleg ez a kenyér, mindent tud, amit én egy kenyértől várok: vastag, erőteljes, roppanós héj, "izmos", kellően nedves belezet és kiváló íz!
Hippikenyér
Helyszín: szlovén-olasz határ a hegyekben
Egy egyáltalán nem tökéletes kenyér, amit a készítői és a helyszín tett tökéletessé. Sredne nevű mini településen gazdálkodik két megszállott hippifarmer, akik teljesen önfenntartó módon élnek itt és folytatnak biogazdálkodást. Írok majd még róluk részletesen, mert hihetetlen a sztori. Saját kecskesajtjaik, saját, 3 perccel korábban begyűjtött saláták.
Croque Madame
Helyszín: Artizán Pékség, Budapest
Ettem már sokszor, mindig szuper, csináltam róla jobb képeket is, de ez még(?) abban az időszakban készült, amikor nem létezett sem teraszos, sem semmilyen helyszíni fogyasztás, így egy parkban kellett megenni, emiatt különösen is emlékezetes maradt. Besamel, sajt, főtt sonka, és jó vaskos kenyér, na meg egy friss saláta.
A tulajdonos-pékkel, Fekete Gergővel készített korábbi online interjúm.
Kenyérfogás
Helyszín: Salt étterem, Budapest
Tóth Szilárdék kenyérfogását (egy hosszú menüsor részeként) nem kell senkinek magyarázni, aki járt már az étteremben. A képlet nagyon egyszerű, "mindössze" rengeteg munka és kiváló alapanyagok kellenek hozzá.
Szardellás, vajas, pirított kenyér
Helyszín: Exit, Milánó, Olaszország
Az egyik örök kedvencem, a lényege a szuper, cantabriai szardella, vastagon a vaj, és pirított, vagy épp nem pirított, de szintén nagyon jó kenyér. Otthon se túl bonyolult.
Kenyérfogás
Helyszín: Hisa Franko, Kobarid, Szlovénia
Natasa Djuric készíti egészen kiváló kenyereit a szlovén csúcsétteremben, ahol persze a menü többi része is nagyon izgalmas és szuper, de ez is ott van a legnagyobb highlightok között. Natasa munkája, vagy inkább kenyérművészete egyébként Instán is megcsodálható.
Csak egy kis kenyérke
Helyszín: Lido84, Garda-tó, Olaszország
Egészen biztosan senki sem nevezné meg a Lido84 legnagyszerűbb fogásai között a kenyeret, pedig kiváló, csak éppen annyira jó minden más is, hogy így nem marad rajta a fókusz. Pedig megérdemli. Ahogy az egész étterem is megérdemelné bőségesen a 3 Michelin-csillagot, azaz a minősítést, ami azoknak a helyeknek jár, amik megérnek egy külön utazást is. A Camanini-testvérek étterme éppen ilyen, és az étkezés náluk maga is egy utazás...
Vega finomságok pirítóssal
Helyszín: Tian bisztró, Bécs, Ausztria
Nem csak vegáknak kötelező ez a nagyon hangulatos bisztró Bécsben, ahol teljes értékű, és kivál,ó ételek vannak növényi alapanyagokból. Húsevő vagyok, de hiányérzetről szó sem volt, és persze a kenyér is maximálisan megfelelő az élményhez!
Minden pékáru!
Helyszín: Hart Bageri, Koppenhága, Dánia
A San Francico-i legendás Tartin bakery vezetőpékje költözött Koppenhágába pár éve, és egyszerűen, de nem túlzón fogalmazva - megalkotta a világ legjobb pékségét. Ahol egyszerűen minden szenzációs, teljesen mindegy, hogy kenyér, péksütemény, vagy sütemény. Mindent tudnak, amit a lisztről tudni lehet, és nem félnek használni.
Ez például egy fokhagymás kalácsuk:
Kedvenc koppenhágai pékségeimről itt írtam részletesen.
És merjünk továbbra is pékhez járni saját sütés helyett! Még rengeteg kenyér a Világevőn.
És a Nudliban is készülünk valami nagyon izgalmasra!