Párizsról is szólhatna ez a poszt, meg - egyszer talán - Budapestről is, de helyette egy északi fővárosban találtam olyan hihetetlenül pezsgő pékségkultúrát, hogy azt feltétlenül érdemes megosztanom!
Szaporodnak itthon is a jó (és főleg valódi!) pékségek, írok is majd egy összeállítást a kedvenceimről, de Koppenhága megint meglepett azzal, hogy milyen hihetetlenül dinamikusan fejlődik ezen a téren is. Ehhez egyrészt kell persze a megszállott pékek munkája, de az se árt, hogy van hozzá értő közönség is, aki tudja, hogy a valódi vaj, a csúcsminőségű liszt és a komoly szaktudás bizony mind árdrágító tényező, így hajlandó is kifizetni a legjobb, akár Párizst is verő színvonaló croissant-okért és kenyerekért a megfelelő árat. És elzarándokolni érte. Én is így tettem, vonatoztam, bicikliztem, gyalogoltam a fagyban, de nagyon megérte, itt vannak a legjobbak összegyűjtve!
Batting
Csak a nagyon elszántaknak, mert eléggé kiesik a belvárosból, de itt vannak a legjobb kenyerek, és kiváló reggelizőhelynek is!
Juno the bakery
Az egyik legjobb reggelizőhely, igaz, elülni kevés esély van, mert összesen 2-3 hely van, és általában sorban is kell állni, de nagyon megéri a fantasztikus dán-svéd péksüteményekért. És még egy sima rozszsömle sajttal és vajjal is elképesztően jó. Csak filterkávé, de abból nagyon jó!
Andersen & Maillard
Reggelizőhely, kávépörkölő és pékség egyben, utóbbi szűkebb kínálattal, de profi minőséggel. Üldögélős, kellemes hely, tankönyvi croissant-nal.
Democratic Coffee Bar
Hosszabb üldögélésekhez is kiváló, René Redzeoi szerint itt a legjobb a croissant, igaz, a kávé nem mindig tökéletes. A mandulás croissant-juk (csak péntekenként) inkább a nagyon édesszájúaknak fog ízleni.
Brød
Szűk, de annál finomabb kínálat, minden organikus. Rusztikus kenyerek, finom sütik.
Mirabelle
Hangulatos hely, elég jó a minőség, bár a croissant-om kissé száraz volt, viszont eléggé leterhelt szerviz, így kevésbé kedvesek, mint máshol. Néha nagyon nem.
Egyébként a városban olyan magas színvonalon vannak a pékségek, hogy még akár egy-egy láncnál is érdemes próbálkozni, a Noma-alapítóhoz tartozó Meyers bageri, vagy a Lagkagehuset is elég jó minőséget kínál.
És a San Francisco-i legendás Tartine vezető pékje is Koppenhágába költözött, Richard Hart nyár elején nyitja meg a saját pékségét, vélhetően a legjobb kenyérrel, amit Koppenhága valaha látott! (Őt egyébként már fűzögetem, hogy valamikor jöjjön el Budapestre...)
További Világevések Koppenhágában.