Életem legnagyobb gasztrokalandja: Az első két hónap, és ami előtte volt
2021. február 21. írta: világevő

Életem legnagyobb gasztrokalandja: Az első két hónap, és ami előtte volt

Szándékosan nem akarom elárasztani a blogot a saját éttermemről szóló posztokkal, ezért csak ritkán jelentkezem ilyennel, amikor van miről beszélni. [Promóciós kód is van ám!]

image00120.jpeg

A nem nudlis fotók forrása: FORTEPAN

Ezúttal igyekszem elmesélni az alapötletet, a történetünket, na és a jelent... 

ALAPÖTLET (TL;DR)

Talán csak nekem ilyen izgalmas, hogy hogy is indult a dolog, hiszen nem arról van szó, hogy meghódították volna a világot a magyar tésztaételek, azaz korai lenne szobrot emelni az alapítóknak, inkább csak leírom, amíg emlékszem, na meg mégis csak egy blog ez, azaz kellően szubjektív műfaj ahhoz, hogy elférjen itt.
Akit nem érdekel a történet, nyugodtan ugorja át, foglalkozom a jelennel is a következőkben.
Bő két évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy borzalmasan hiányzik valami a hazai kínálatból, amivel ráadásul szívesen foglalkoznék saját magam is aktívan, annyira szép és fontos téma, egy igazi misszió. Előtte már sok éven keresztül figyeltem, hogy mennyire szegényes és egysíkú a hazai ételek kínálata itthon, miközben tele vagyunk fantasztikus termékekkel és ételekkel, amik alkalmasak lennének arra, hogy büszkén mutogassuk is a világnak, na és közben magunk is élvezettel fogyasszuk rendszeresen. Ehelyett sorban nyíltak a burgerezők, a giroszosok, mintha nem lenne holnap, ha a mennyiséget és elterjedtséget nézzük, akkor tulajdonképpen ezek jelentik a magyar street foodot. Aki pedig külföldi érdeklődőként idelátogat, ehet gulyáslevest (vagy pörköltet? Ugye ezt eleve végképp rosszul ismerik a világban) és esetleg lángost, de ehhez már többnyire egzotikusabb helyekre kellene ellátogatnia, mint mondjuk a Flórián tér, vagy a Corvin áruház oldala. Eközben Olaszországban hatalmas világsikerre vitték a nép egyszerű és olcsó ételeit, az egész világon ehetünk (autentikus, vagy kevésbé) olasz tésztaételeket, pizzákat, fagyit, stb. 

5-fortepan_112012_bauer_sandor_balatonfoldvar_expressz_onkiszolgalo.jpg
A magyar fine dining értelmes megteremtésével szerencsére már több szuper éttermünk is foglalkozik, köztük fantasztikus, nemzetközi szinten is maximálisan érvényes eredményekkel is. Amiből igazán fájó a hiány, az a bisztróstílus és a legegyszerűbb vonulat, ezek kellene, hogy adják a szilárd alapokat, amire szerintem egy egészséges gasztronómiai rendszer felépülhet. [például az olaszoknál szenzációs helyek vannak klasszikus ételekre is] Ha a "nép" nem jó minőségű és értelmes ételeket eszik, akkor nem fejlődik az ízlése, nem fogja érteni a magasabb színvonalú helyeket sem, hiányzik az alapzat, dülöngélni fog az épület. Nálunk nem volt egy Escoffier, vagy Artusi, aki összefogta volna a hazai konyhát, lefektette volna az alapvetéseket, a sztenderdeket, amikhez igazodni, vagy épp amiktől tudatosan eltérni lehetne. 

TÉSZTA

A magyar konyha talán leginkább comfort foodnak (kényelmi/házias/nosztalgikus ételnek) tekinthető ételei a tésztaételek. Nem nagyon találkoztam még emberre, aki ne párás szemmel nyilatkozott volna a kedvencéről, és ne rendelkezett volna nagyon határozott vélménnyel arról, hogy pontosan hogy kell elékszíteni és mitől tökéletes mondjuk egy túrós csusza, vagy egy káposztás cvekedli. Ezek az ételek szinte mindenkinek a gyerekkori kedvenc ételélményejk közé tartoznak, még akkor is, ha nem volt olyan szerencséje, hogy mondjuk a nagymamája igazi, kézzel gyúrt tésztával és persze házi túróval/tejföllel készítse el neki, hanem csak menzás, vagy bolti zacskós tésztás változatban kóstolhatta őket. És a választék is óriási, még se létezett olyan étterem, ahol kifejezetten ezekre koncentrálnának, hasonlóan mondjuk az ázsiai tésztázókhoz, vagy az olasz pastificiókhoz. 

3-fortepan_79285_berko_pal.jpg
Pedig a tészta egy univerzális szeretetnyelv, az egész világon sokkal többet jelent, mint magát az ételt, minden szinte kultúra kitermelte a maga kedvenceit, amiknek óriási rajongótábora van, és az ügyesebbek nemzetközi sikerre is vitték a sajét kedvenceiket, gondoljunk csak a kínai-japán ramenre, a vietnami pholevesre, vagy szinte bármelyik olasz tésztára. 

1-fortepan_126590_bauer_sandor_sportszallo_eszpresszoja.jpg
Innen jött az ötlet, hogy a jelenleginél azért nagyobb figyelmet érdemelnének ezek a "menzaételeink", az alapanyagok, elkészítésük során is, de a közönség szempontjából is, hadd kóstoljanak ilyen házias ételeket a turisták is, ne kelljen a kötelező gulyás, lángos és kürtős kalács után hamburgerezni, vagy giroszozni, legyen más hazai opció is. Ahogy a borászatokban is szerencsére kezdenek rájönni, hogy nagyon hasznos és értelmes a hazai fajtákkal foglalkozni. [És remélem lesz is még rengeteg, van még egy halom jó lehetőség a paletta színesítésére!] 

6-fortepan_113893_bauer_sandor_onkiszolgalo.jpg

TÖRTÉNET

A történet rövid, de nyilván bukkanókkal teli, hiszen mégis csak Magyarországon vagyunk, na meg épp a közepébe érkezett a dolog a COVID-járványnak, így semmi sem úgy alakult, ahogy azt elterveztük, de megyünk előre, mert hosszú távra tervezünk, és reméljük, hogy ezek a hónapok csak átmeneti és feledhető borzalmakat jelentenek.
Bő 2 évvel ezelőtt, 2019. januárban jött az ötlet, aztán elég hamar sikerült összehozni egy találkozót Gerendai Károllyal, akinek a személyében garanciát láttam arra, hogy ugyanúgy minőségi ételekben gondolkozik kizárólag, és értékteremtésben, valami olyannak a létrehozásában, aminek meg van az esélye arra, hogy majd nagypapaként büszkén meséljem az unokáknak. Innentől rengeteg tervezés, egyeztetés, üzlethelyiség-keresés, étlapszűkítés, kóstolás, kísérletezés következett, na meg egy rettentő nehéz döntés, hogy – tudva, hogy egyszerűen lehetetlen az értelmes és gazdaságilag értelmezhető működés – de mégis megnyissunk december közepén.

JELEN

2 hónapos múlt a Nudli Tésztakantin, dolgozunk, fejlődünk, kiszállítunk (partnerünk, a Wolt segítségével), helszínine is kiszolgálunk elvitelre (Október 6. u. 8.), de persze egy étterem soha sincs kész, csiszolgatjuk a recepteket, tervezünk új megoldásokat és ételeket, gyűjtjük a visszajelzéseket, hibázunk is, de igyekszünk mindig a lehető legjobban teljesíteni.
És persze rengeteg olyan kérdés van, ami már az elején is adott volt, és sokféle érvényes válasz van rájuk. Mitől magyar, egy magyar tészta? Mitől tökéletes egy magyar tészta? A rengetegféle családi tradíció között, hogy lehet közös nevezőt találni? Hogy lehet egy furcsa helyzetből  (nincs helyi fogyasztás, csak kiszállítás, vagy elvitel) adódó hatalmas hátrányok ellenére a lehető legjobban átadni a nudliélményt? Ezekre keressük a legjobb válaszokat, és persze közben nagyon reméljük, hogy már nem kell nagyon sokat aludni addig, amikor végre igazán be tudjuk mutatni, hogy is képzeltünk el egy eddig nem létező műfajt, a friss, magyar tésztaéttermet.

image00005.jpeg

Nudli Tésztakantin

teljes étlapja és egyéb fontos dolgok, aktualitások:

KEDVEZMÉNY!

Aki iedáig eljutott az olvasásban, jutalmat érdemel! Kétféle lehetőség közül lehet választani (nem összevonható, és nem is ismételhető), amíg a készlet tart!
Mindkettőt a Wolt Appban lehet érvényesíteni (tehát helyszíni vásárlásnál nem), a személyes profilban lehet megadni a promóciós kódot, a következő kettőből valamelyiket:

  • NUDLIBUDAPEST kóddal a Wolt ÚJ felhasználói részesülnek 1000 forint kedvezményben a nudlis rendelésükből
  • VILAGEVO promóciós kóddal pedig ingyenes házhozszállítás érvényes a nudlis rendelésre!

HETI NAPLÓ

Ez pedig ugyanez mozgóképes formában, a Heti Napló nagyszerű riportja rólunk:

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr2016434138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2021.02.21. 13:12:18

Biztos megkóstolom a mákos nudlitokat egyszer, de személy szerint az a bajom, hogy az olasz pasta-ételekkel ellentétben egy magyar tésztát nem tudok ebédnek tekinteni egymagában. Ez a két leves meg nem dob fele elé, valami tartalmasabb levesre vágynék. Főleg a mákos nudli esetében.

ekat 2021.02.21. 13:15:47

@ekat: DE nem kritika volt, csak annyi, hogy ízlések és pofonok. :)

Flankerr 2021.02.21. 18:08:35

@ekat: iszonyat finom a mákos nudlijuk, hasonlót se nem ettem sehol. És a káposztás/krumplis/túrós tészta miért ne lenne jó főételnek?

kiralysannyi 2021.02.22. 08:54:51

@Flankerr: Ízlések és pofonok. Valakinek igen valakinek nem. :-)
Nem vagyunk egyformák.

ÁK-47 2021.02.22. 12:54:02

Jo az otlet, jol neznek ki az etelek, sok sikert az etteremhez!
Szerintetek egy hasonlo elkepzeles menten megvalositott bisztro, vagy inkabb gyorsetterem jellegu porkoltozore lenne kereslet? 3 koret (teszta, rizs, krumpli)+3 porkolt feltet (csirke, sertes, marha).

odamondó 2021.02.22. 12:58:36

@ekat: teljesen egyetértek. Az étlap érdekes és 'magyaros' (mondjuk nem tudom a lecsó mitől roma..), de el nem tudom ezek kombinációját képzelni mint egy ebéd vagy vacsora.

1-1et meg fogok kóstolni, de teljesen függetlenül mindentől.

Alfréd76 2021.02.22. 13:30:04

Nekem jól jött ez a hely. A feleségem kedvence a káposztás tészta, nem szereti a túrósat, a lányom szereti nagyon a krumplis tésztát, de nem szereti sem a káposztásat, sem a túrósat, én megeszem mindet, de a túrós a kedvencem. A büdös kölök pedig kilenc évesen eljutott oda, hogy nyammog a "zacskós" tésztán azóta, hogy pár alkalommal én gyúrtam otthon. A gyúrás pedig macerás, háromfélét készíteni pláne az. Eleinte nem rendeltem, mert hozzánk nincs kiszállítás, pár hete mégis vállaltam, elmentem érte. Azóta többször rendeltem egy-egy adag káposztás, túrós, krumplis tésztát a munkahelyemre. Igaz, kihűl, mire hazaérek, de a túrósat úgy ahogy van beteszem a sütőbe az alutálcában 170 fokra, míg átmelegszik, a másik kettőre rápirítok serpenyőben. Vacsorára pont elég, ha lefojtjuk mákos nudlival, pláne. Amúgy a káposztás és a krumplis tészta kimondottan nagy adag, nem is boldogul vele a gyermek egyszerre. A feleségem sem, de az ő káposztás tészta maradékát a túrós tészta után elnyammogom... Így lesz mindenki boldog. Gyerek is, asszony is, én is, András is, Gerendai Karcsi is.

A mákos nudli pedig zseniális, miként a rakott bárány is, ez utóbbiból tripla adagot is meg tudnék enni. Mást még nem próbáltam...

Ha pedig esetleg kevesebb lesz a munkám, és több lesz az időm, újra gyúrok tésztát otthon. Azt viszont még nem tudom, hogy ilyen mákot hol lehet kapni...

Örömhernyó 2021.02.22. 13:44:07

Az a baj, illetve az a jó, hogy a magyar tésztaételek annyira egyszerűek, hogy azoknak jó részét összedobja otthon egy átlagmagyar. Egy ázsiai tésztaételben picit több a csavar, van mondjuk valami ramenben van spéci tojás, hús, lé, phô-ban van marha, amivel esetleg otthon nem babrál az ember.
Valamint a magyar ember ha étteremben eszik, inkább olyan helyen eszik, ahol olyat készítenek, aminek ő otthon nem áll neki. Bár már ez is változik, ahogy vastagodik a lakosság pénztárcája és az értékes szabadidőt inkább nem otthoni főzőcskézéssel tölti.

@Flankerr: A krumplis és káposztás tészta a szegény ember élelme. Ez van. Aki ezt eszi főételként az vagy menzán étkezik és A és B menü közül próbálja a kevésbé rosszat választani vagy pedig annyira szegény, hogy ezt főzi magának otthon. Én is ettem ilyeneket gyerekkoromban, anyám kedvence a káposztás cvekedli volt. Mert csóró családban nőtt fel.

Az biztos szuper ötlet, hogy ilyen olcsó és sokáig eltartható alapanyagokból elkészíthető ételeket olcsón árulnak. Ez működhetne is, ha nem lenne most tilos a helyszínen fogyasztani, mert hát a tésztaételek arról híresek, hogy frissen jók. Kiszáradva, kihűlve elég egyetemi kollégium feelingje van egy krumplistésztának.

Alfréd76 2021.02.22. 15:21:53

@Örömhernyó: Az olasz tésztaételek is egyszerűek, mint a faék, rendszerint pár alapanyag. A kulcs a rendkívül jó minőségű alapanyag, és a helyes technológia. Krumplis tészta az is, ha a boltban megveszel akármilyen krumplit (mert itthon még általában van "a krumpli", jó esetben van főzni- és sütnivaló, de ez is ritka), hozzá száraztésztát, és paprikát (amelyből a kiskereskedelemben sajnos alig kapható jó minőségű), és ezekből összedobod az ételt egy nosalty recept alapján, és krumplis tészta az is, ha kimondottan a célnak leginkább megfelelő krumplit készíted el lassan, tökéletes állagúra, kiváló paprikával, gyúrt, friss tésztával. A menzás krumplis tészták 100, és az otthoni krumplis tészták 99 %-a az előbbi receptúra, pedig a különbség ég és föld. Ugyanez igaz a káposztás tészta esetében is. A nudli pedig már világ, a legtöbben fagyasztott nudliból, bolti darált mákból készítik, jó minőségű mákot nem is nagyon lehet kapni...

Shoi Aran 2021.02.22. 21:01:15

Tessék, lehet tapasztalat nélkül csípőből vitatkozni. De tessék szakmailag alátámasztani......

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.02.22. 21:36:20

@Shoi Aran: :) nem fogok merni veled többet vitába szállni, az tuti! :)

Alfréd76 2021.02.23. 18:50:26

@Shoi Aran: Isten őrizz, hogy vitázzak, arra viszont kíváncsi lennék, hogy milyen megfontolásból tetted be a fenti hozzászólásodat szóról szóra az étterem Facebook oldalán egy 2020. december 20-i véleményhez kommentként...

Örömhernyó 2021.02.24. 12:29:30

@Alfréd76: Gondolom ez a standard megúszós, lerázós, passzív-agresszív megnyilvánulása. Válaszolni így nem kell a kritikákra, mert ő kivonja magát a társalgásból, sőt, a kritikát megfogalmazót állítja be félelmetes bajkeverőnek, akivel NEM MER vitatkozni. Plusz a két smiley jel, nem mosoly, inkább kellemetlen vicsorgás.

A "nem fogok merni" nem biztos, hogy magyarul van. De az is lehet, hogy ennyit változott a magyar nyelv, mióta emigráltam.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2021.03.07. 20:27:34

Saját tapasztalatom:
-húsleves finom, de rossz a lé csomagolása, a doboz 10 perc szállítás alatt átázik
- rakott bárány kitűnő
- vargabéles gyengébb pont, a fahéj kilóg belőle és a tejfölös mártás nagyon átitatja már 10 perces szállítás közben, külön kéne csomagolni
- mákos nudli kitűnő

@ekat: Az olaszok se tekintik a pastát ebédnek, még csak főfogásnak sem :)

@ÁK-47: Volt már néhány próbálkozás pörköltözőre a bulinegyedben és házhozszállítással is.

@odamondó: Szerintem nem a lecsó, hanem a lecsós galuska roma étel.

@Örömhernyó: Az ázsiai tésztás levesekben van inkább csavar, sima tésztaételnél sokszor csak egyszerűen mindent bedobsz a wokba, ez működik is a Pad Thai láncnál, hiába gyors és pofonegyszerű egy ilyen ételt otthon elkészíteni.

kék madár 2021.06.01. 02:10:24

majd elmegyek es vegigzabalom az egesz menut. cipo kell, vagy mehetek az Arena papucsomban?

kék madár 2021.06.13. 00:11:11

elmentem, vegigettem, tetszett minden.
Egyvalamit viszont.
A labosokban felszolgalas nagyon trendi, tulsagosan is. Szerintem nem kene, ez egy hulye trend, nem lesz tole az etel se magyarabb, se autentikusabb, se jobb. Mar a 90-es evekben is cikinek tartottam a Kehliben

kék madár 2021.06.23. 06:57:21

@világevő: azt hittem valaszolsz valamit

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.06.23. 11:19:07

@kék madár: hallottam a véleményed, mi emellett döntöttünk, szeretjük.
annak viszont örülök, hogy ízlett az étel!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.06.25. 06:47:53

@D. Csaba (Quercus): kedves Csaba(?),
Van arra esetleg mód, hogy ezt a kedves hangulatú froclizást valahol máshol folytassák, nem az én blogomon?
Megmondom őszintén, kellemetlen tevékenység nekem a törölgetés/tiltogatás, szívesebben használnám valami szebbre az időmet.
Előre is köszönöm,
András

kék madár 2021.06.25. 20:31:39

@világevő: a multkor nem jegyeztem meg, de amikor az elvtars beszolt nekem, az o commentjet hagytad benn, az enyemet meg kitorolted. Mondjuk, nem allitom, hogy az enyem volt az "ertekesebb" :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2021.06.25. 20:37:12

@kék madár: mellényúlhattam, vagy te is durvát írtál, fogalmam sincs már. Nem vagyok jó házmester.
süti beállítások módosítása