Szándékosan nem akarom elárasztani a blogot a saját éttermemről szóló posztokkal, ezért csak ritkán jelentkezem ilyennel, amikor van miről beszélni. [Promóciós kód is van ám!]
A nem nudlis fotók forrása: FORTEPAN
Ezúttal igyekszem elmesélni az alapötletet, a történetünket, na és a jelent...
ALAPÖTLET (TL;DR)
Talán csak nekem ilyen izgalmas, hogy hogy is indult a dolog, hiszen nem arról van szó, hogy meghódították volna a világot a magyar tésztaételek, azaz korai lenne szobrot emelni az alapítóknak, inkább csak leírom, amíg emlékszem, na meg mégis csak egy blog ez, azaz kellően szubjektív műfaj ahhoz, hogy elférjen itt.
Akit nem érdekel a történet, nyugodtan ugorja át, foglalkozom a jelennel is a következőkben.
Bő két évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy borzalmasan hiányzik valami a hazai kínálatból, amivel ráadásul szívesen foglalkoznék saját magam is aktívan, annyira szép és fontos téma, egy igazi misszió. Előtte már sok éven keresztül figyeltem, hogy mennyire szegényes és egysíkú a hazai ételek kínálata itthon, miközben tele vagyunk fantasztikus termékekkel és ételekkel, amik alkalmasak lennének arra, hogy büszkén mutogassuk is a világnak, na és közben magunk is élvezettel fogyasszuk rendszeresen. Ehelyett sorban nyíltak a burgerezők, a giroszosok, mintha nem lenne holnap, ha a mennyiséget és elterjedtséget nézzük, akkor tulajdonképpen ezek jelentik a magyar street foodot. Aki pedig külföldi érdeklődőként idelátogat, ehet gulyáslevest (vagy pörköltet? Ugye ezt eleve végképp rosszul ismerik a világban) és esetleg lángost, de ehhez már többnyire egzotikusabb helyekre kellene ellátogatnia, mint mondjuk a Flórián tér, vagy a Corvin áruház oldala. Eközben Olaszországban hatalmas világsikerre vitték a nép egyszerű és olcsó ételeit, az egész világon ehetünk (autentikus, vagy kevésbé) olasz tésztaételeket, pizzákat, fagyit, stb.
A magyar fine dining értelmes megteremtésével szerencsére már több szuper éttermünk is foglalkozik, köztük fantasztikus, nemzetközi szinten is maximálisan érvényes eredményekkel is. Amiből igazán fájó a hiány, az a bisztróstílus és a legegyszerűbb vonulat, ezek kellene, hogy adják a szilárd alapokat, amire szerintem egy egészséges gasztronómiai rendszer felépülhet. [például az olaszoknál szenzációs helyek vannak klasszikus ételekre is] Ha a "nép" nem jó minőségű és értelmes ételeket eszik, akkor nem fejlődik az ízlése, nem fogja érteni a magasabb színvonalú helyeket sem, hiányzik az alapzat, dülöngélni fog az épület. Nálunk nem volt egy Escoffier, vagy Artusi, aki összefogta volna a hazai konyhát, lefektette volna az alapvetéseket, a sztenderdeket, amikhez igazodni, vagy épp amiktől tudatosan eltérni lehetne.
TÉSZTA
A magyar konyha talán leginkább comfort foodnak (kényelmi/házias/nosztalgikus ételnek) tekinthető ételei a tésztaételek. Nem nagyon találkoztam még emberre, aki ne párás szemmel nyilatkozott volna a kedvencéről, és ne rendelkezett volna nagyon határozott vélménnyel arról, hogy pontosan hogy kell elékszíteni és mitől tökéletes mondjuk egy túrós csusza, vagy egy káposztás cvekedli. Ezek az ételek szinte mindenkinek a gyerekkori kedvenc ételélményejk közé tartoznak, még akkor is, ha nem volt olyan szerencséje, hogy mondjuk a nagymamája igazi, kézzel gyúrt tésztával és persze házi túróval/tejföllel készítse el neki, hanem csak menzás, vagy bolti zacskós tésztás változatban kóstolhatta őket. És a választék is óriási, még se létezett olyan étterem, ahol kifejezetten ezekre koncentrálnának, hasonlóan mondjuk az ázsiai tésztázókhoz, vagy az olasz pastificiókhoz.
Pedig a tészta egy univerzális szeretetnyelv, az egész világon sokkal többet jelent, mint magát az ételt, minden szinte kultúra kitermelte a maga kedvenceit, amiknek óriási rajongótábora van, és az ügyesebbek nemzetközi sikerre is vitték a sajét kedvenceiket, gondoljunk csak a kínai-japán ramenre, a vietnami pholevesre, vagy szinte bármelyik olasz tésztára.
Innen jött az ötlet, hogy a jelenleginél azért nagyobb figyelmet érdemelnének ezek a "menzaételeink", az alapanyagok, elkészítésük során is, de a közönség szempontjából is, hadd kóstoljanak ilyen házias ételeket a turisták is, ne kelljen a kötelező gulyás, lángos és kürtős kalács után hamburgerezni, vagy giroszozni, legyen más hazai opció is. Ahogy a borászatokban is szerencsére kezdenek rájönni, hogy nagyon hasznos és értelmes a hazai fajtákkal foglalkozni. [És remélem lesz is még rengeteg, van még egy halom jó lehetőség a paletta színesítésére!]
TÖRTÉNET
A történet rövid, de nyilván bukkanókkal teli, hiszen mégis csak Magyarországon vagyunk, na meg épp a közepébe érkezett a dolog a COVID-járványnak, így semmi sem úgy alakult, ahogy azt elterveztük, de megyünk előre, mert hosszú távra tervezünk, és reméljük, hogy ezek a hónapok csak átmeneti és feledhető borzalmakat jelentenek.
Bő 2 évvel ezelőtt, 2019. januárban jött az ötlet, aztán elég hamar sikerült összehozni egy találkozót Gerendai Károllyal, akinek a személyében garanciát láttam arra, hogy ugyanúgy minőségi ételekben gondolkozik kizárólag, és értékteremtésben, valami olyannak a létrehozásában, aminek meg van az esélye arra, hogy majd nagypapaként büszkén meséljem az unokáknak. Innentől rengeteg tervezés, egyeztetés, üzlethelyiség-keresés, étlapszűkítés, kóstolás, kísérletezés következett, na meg egy rettentő nehéz döntés, hogy – tudva, hogy egyszerűen lehetetlen az értelmes és gazdaságilag értelmezhető működés – de mégis megnyissunk december közepén.
JELEN
2 hónapos múlt a Nudli Tésztakantin, dolgozunk, fejlődünk, kiszállítunk (partnerünk, a Wolt segítségével), helszínine is kiszolgálunk elvitelre (Október 6. u. 8.), de persze egy étterem soha sincs kész, csiszolgatjuk a recepteket, tervezünk új megoldásokat és ételeket, gyűjtjük a visszajelzéseket, hibázunk is, de igyekszünk mindig a lehető legjobban teljesíteni.
És persze rengeteg olyan kérdés van, ami már az elején is adott volt, és sokféle érvényes válasz van rájuk. Mitől magyar, egy magyar tészta? Mitől tökéletes egy magyar tészta? A rengetegféle családi tradíció között, hogy lehet közös nevezőt találni? Hogy lehet egy furcsa helyzetből (nincs helyi fogyasztás, csak kiszállítás, vagy elvitel) adódó hatalmas hátrányok ellenére a lehető legjobban átadni a nudliélményt? Ezekre keressük a legjobb válaszokat, és persze közben nagyon reméljük, hogy már nem kell nagyon sokat aludni addig, amikor végre igazán be tudjuk mutatni, hogy is képzeltünk el egy eddig nem létező műfajt, a friss, magyar tésztaéttermet.
Nudli Tésztakantin
teljes étlapja és egyéb fontos dolgok, aktualitások:
- a weboldalon,
- Facebook-oldalon és
- Instagram-oldalon.
- Itt pedig a házhoszállítás, a Wolton.
KEDVEZMÉNY!
Aki iedáig eljutott az olvasásban, jutalmat érdemel! Kétféle lehetőség közül lehet választani (nem összevonható, és nem is ismételhető), amíg a készlet tart!
Mindkettőt a Wolt Appban lehet érvényesíteni (tehát helyszíni vásárlásnál nem), a személyes profilban lehet megadni a promóciós kódot, a következő kettőből valamelyiket:
- NUDLIBUDAPEST kóddal a Wolt ÚJ felhasználói részesülnek 1000 forint kedvezményben a nudlis rendelésükből
- VILAGEVO promóciós kóddal pedig ingyenes házhozszállítás érvényes a nudlis rendelésre!
HETI NAPLÓ
Ez pedig ugyanez mozgóképes formában, a Heti Napló nagyszerű riportja rólunk: