Sokadszor térek vissza Emilia-Romagnába, az olasz gasztrokultúra legjobb tartományába, itt vannak a legjobb címek, amiket nem szabad kihagyni!
1. Bolognai fagyi
Bologna alapvetően rettentően híres a fagyijáról, végig is jártam az összes neves helyet, de csak egy maradhatott!
Ez pedig a Galliera 49, ahol nem édesítik túl a fagyikat, könnyű, üdítő minden. Legjobban ajánlott: citrom- és kakaó(!)szorbé, mandulatejes pisztácia. (Aki a nagyon krémes és édesebb fagyikat szereti, itt válogathat.)
2. Bolognai kávé
A vörös város kávéban is fővárosnak számít, ezek közül is kiemelkedik maestro Terzi kávézója, ahol komoly választékban a lehető legszofisztikáltabb kávékultúrával találkozhatunk.
Még Nespresso-kompatibilis kapszulába is tölti a híres No.1. keverékét, de persze a helyszínen a legjobb fogyasztani. Kezdőknek a csokis verzió is érdekes, de a profik inkább az aktuális kínálatból vagy a klasszikusok közül válasszanak.
3. Modenai balzsamecet
Van egy profi múzeum is Modenában, ahol bemutatják a valódi(!) modenai balzsamecet elkészítését, de még jobban ajánlom az Acetaia Villa Biancát, ahol nagyon hangulatos környezetben a szőlőtőkéktől a késztermékig végigkövethető a folyamat.
Természetesen kóstolással zárul a túra, maradandó élmény! Előre be kell jelentkezni!
4. Parmezán!
Nem, nem grana padano, nem parmezán jellegű, és nem is előre darabolt. Hanem valódi, malomkő méretű csodálatos sajtokkal megrakott hatalmas termek.
Érdemes a több éves érlelésűeket is megkóstolni, abban rejlik az igazi tudomány! A teljes folyamat lenyűgöző, nagyobb üzemeket is lehet látogatni (itt a teljes lista, de nyomozni kell, hogy melyik látogatható), ez pedig elvileg nem látogatható kisebb, de kedvesen fogadtak, így azért alaposan körbenéztünk vásárlás előtt. Csak reggel érdemes menni, akkor zajlanak a legfontosabb és leglátványosabb munkafolyamatok!
5. Pármai sonka
Lenyűgöző maga a sonka is, de az érlelő üzem végképp, és persze tele van az egész izgalmas részletekkel, mint például a csikócsontos tesztelgetés...
Itt például - előre bejelentkezve - be lehet jutni kóstolásra és szerencsés esetben komolyabb sonkaérlelő-látogatásra is, ezt az igényt érdemes előre jelezni!
6. Házi tésztagyúrás
Erről írtam már korábban is, a lenti étteremben így készül a tortellini a mammák által, de aki meg szeretné tanulni, és érdekli az olasz Escoffier, érdemes ellátogatni egy komolyabb tanfolyamra.
Az összes helyi tésztafajta előkerül, még különböző lepények is, szuperkedves oktatókkal mindez.
7. Trattoria
Az Amerigo dal 1934-ről írtam már korábban is, azóta visszamentem, és továbbra is a kedvenc.
Ezúttal egyben a legjobb 'bolognai spagettit', azaz tagliatelle al ragút is ott találtam meg.
8. A doktor úr malma
Igazi kézi malom, amit a fenti étteremben ajánlottak, tele különleges lisztekkel és saját sütésű termékekekkel!
A weboldal majdnem olyan régi, mint a malomkövek, de a lényeg - Google-fordító segítségével - kiderül róla.
9. Fagyimúzeum!
Igazi olasz gelato? Aki érteni akarja a műfajt, el kell látogatnia a fagyimúzeumba!
Ezer és ezer hazai fagyizón is láttuk a Carpigiani matricát, de itt lehet csak megérteni igazán, hogy mit is jelent ez valójában. Persze nem csak muzeális fagyik vannak, kóstolni is lehet, sőt, tanfolyamokat is szerveznek!
10. Espresso bárhol
A sok tudatos választás után pedig a legfontosabb: espresso bárhol, bárban, kocsmában, kávézóban, Autogrillben, lehetőleg a pultnál állva: "un caffé, per favore!"