Excentrikus molekuláris pártól a volt bandatag séfig, na meg a magányos olasz zseniig: a legjobb idei gasztrokalandok.
Gondolkoztam rajta, hogy van-e egyáltalán értelme egy ilyen csonka-furcsa év legjobb éttermi étkezéseit összegyűjteni, de végülis sikerült azért elég sok felejthetetlen helyre eljutni ahhoz, hogy érdekes legyen a lista, na meg sok étteremről nem jutott időm írni, így legalább itt tudok belőlük mutatni valamit.
Abc-sorrendben:
Bros', Lecce
Egy kedvesen excentrikus pár hihetetlenül izgalmas és kreatív étterme Leccében, ami sikeresen ötvözi a molekuláris gasztronómiai játszadozást a történetmeséléssel és a kreatív párosításokkal, anélkül, hogy akár csak egy pillanatra is öncélúvá váljon. Végig megtartják a hatalmas lendületet, aki egy kicsit is szereti a játékos izgalmakat, annak ez egy kötelező élmény! Ráadásul úgy tudnak összerakni egy 13 fogásos szuper menüt, hogy közben szinte fel sem tűnik, hogy vegetariánus.
View this post on Instagram
Ez például egy fantasztikus kombináció, izgalmasan pezentálva, mint szinte minden egyes fogás:
View this post on Instagram
Az étterem weboldala
Disfrutar, Barcelona
A legendás El Bulli, Ferran Adria éttermének talán első számú örököse, a három fiatal séf saját lábra állva méltóképpen viszik tovább az ottani hagyományokat. (Igen, még talán Albert Adria éttermeinél is erősebben, pedig azok is szuperek, végigettem őket, ez pl. az Enigma) Tele ötletekkel és állandó újításokkal, miközben az ízek is baromira stimmelnek. Külön becsülendő, hogy nincs mögöttük nagy befektető, hanem apránként fejlesztgetnek, például idén büszkén prezentálták, hogy 5 év alatt elkészült végre a fejlesztő konyha is.
View this post on Instagram
Az étterem weboldala
Hisa Franko, Kobarid, Szlovénia
A régió egyik legjobbja, idilli környezetben, folyamatos változásban és fejlődésben, de mindig hatalmas élmény.
View this post on Instagram
Jordnaer, Gentofte, Dánia
Ezt meg fogom írni részletesen is, mert óriási élmény, de előbb még visszamegyek újra!
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Noma, Koppenhága, Dánia
A Nomáról nincs mit írnom, az egyik legprogresszívebb étterem a világon, az élén egy zsenivel. Idén sajnos csak egyszer tudtam eljutni a pandémia miatt.
View this post on Instagram
Röviden a véleményem:
View this post on Instagram
OD Urla, Urla, Törökország
Írtam róla részletesen is itt. Visszatérek, amint lehet, beígért a séf egy több napos programot, amiben klasszikus báránygrillezés az első este, a modern menü a második...
View this post on Instagram
Pascucci al Porticciolo, Fiumicino, Olaszország
Egy csodálatos felfedezés, Fiumicino egy hihetetlenül jó tengeri éttermet rejt, tele kreativitással, és a kiváló alapanyagok iránti tisztelettel, de mégis szuper játékossággal. És még extrém jófejek is...
View this post on Instagram
Reale, Castel di Sangro, Olaszország
Óriési rajongója vagyok ez egyik legnagyobb zseninek itt Európában: Niko Romito nemzetközileg nem olyan ismert, mint a legtöbb olasz három Michelin-csillagos, mégis - szerintem - lekörözi mindegyiket. Hihetetlenül átgondolt minimalizmusával, fantasztikus ízeivel, kreatív menüjével egészen egyszerűen lenyűgözőt alkot, és az összeélmény is kiváló. (A reggelijéről és a helyről már írtam itt.) Visszatértem ezúttal az elmúlt 20 évet feldolgozó menüjére, és az is csodálatos. Nem lehet elmagyarázni, ki kell próbálni.
Az ételek:
View this post on Instagram
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Steirereck, Bécs, Ausztria
Megírtam részletesen is, a zárás alatti aktivitásukat is. Nagy kedvenc. Emberségben is.
View this post on Instagram
Zia Róma, Olaszország
Egy váratlan gyöngyszem Rómában, messze még a világhírnévtől de máris fantasztikus menüvel. Nem is meglepő, hogy épp Niko Romito a séf példaképe... (Azóta kaptak egy csillagot. Véletlen? Aligha!)
View this post on Instagram