OD Urla: egy ismeretlen vidéki étterem Törökország legjobbja
2020. március 26. írta: világevő

OD Urla: egy ismeretlen vidéki étterem Törökország legjobbja

 Az önkéntes karantén megkezdése előtt még volt módom Törökország legjobb éttermébe eljutni, egy igazi családi, nullkilométeres, fantasztikus hely Urlában.

img_9131_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

[A poszt megírását egy szavazás előzte meg, elsöprő többség gondolta úgy, hogy szükség van a virtuális utazásokra, pozitív ingerekre ilyenkor is.]

"Gólyát fogott egy nap a hodzsa. Haza viszi, a csőréből leszabdal egy darabot, a lábából lenyisszant egy darabot, ráülteti a kémény tetejére és így szól hozzá: - Na öcskös, most legalább madárhoz kezdesz valamennyire hasonlítani." (részlet, és a lenti idézetek innen)

Még az sem kizárt, hogy a bölcs és vicces Naszreddin hodzsa volt a török gyerek, ami megvágta, villant be az agyamba, amikor ezt elolvastam, útban Törökország legjobb étterme felé, az Izmir és Urla városka közötti szoborban "gyönyörködve"...

img_9196_2.jpg

A szobor egyébként sok töröknél is kicsapta a biztosítékot, de nem a gólya-gólya gilice, vagy esztétikai okokból, inkább amiatt, hogy miért nem inkább Atatürköt ábrázolja, az igen népszerű, de a térséghez éppenséggel nem igazán szorosan kötődő bölcs tanító helyett.

Aztán hamarosan elhagytuk a lakott települést, és egyre inkább behatoltunk a falusias Törökországba, az Égei-tenger partvidékén, ami egyébként az isztambuliak egyik kedvenc üdülőhelye is, hiszen repülővel (1 óra) és autóval (4-5 óra) viszonylag gyorsan megközelíthető, nagyon szép tengerpart.

Izmirbe pár éve már elvetődtem egyszer, de csak egy gyors éjszakai belsőségevésre jutott idő útban Edremit és Efézus (Epheszosz, vagy épp Efes török nevén, mint a sör) között. Egy jó bárányagyas szendvics és egy kokorecs, feltekert, grillezett báránybelsőségek volt akkor a gyors vacsora...

Ezúttal viszont be se megyek a városba, irány Urla! Ami semmi másról nem híres, csak arról, hogy ott van Törökország legjobb étterme.

img_9120_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Tolvaj lopózkodik be a hodzsa házába. Éjszaka volt, mindenki aludta az álmát. Miközben keres, kutat a tolvaj, felriad a hodzsa az álmából és észreveszi a szándékot. - Sose fáradj jó ember, - mondja a tolvajnak, - mert hiábavaló a szándékod. Te azt keresed a sötétben, amit én fényes nappal se találok meg.

Elég sok energiát fektettem az utóbbi években a legjobb török éttermek végigevésére, nagyon izgalmas trendek indultak el ott is, már jó pár séf készít egészen magas fokon fine dining menüket, mégis ragaszkodva többnyire a terroirhoz, a hagyományokhoz. A teljesség igénye nélkül ezeket próbáltam: Mikla, Neolokal, Turk Fatih Tutak, Yeni Lokanta, Kantin, Ciya Sofrasi, Asmali Cavit, Mürver, stb. Miközben folyaamtosan gyűjtöm az infókat helyi foodie haveroktól, így bukkantam az OD Urlára is, ami gyakorlatilag nemzetközileg még nem létezik. És persze rengeteg egyszerűbb hely. Így azt gondolom, melgalapozottan tudom megállapítani, hogy az OD Urla bizony mindet veri.

Az étterem még az aprócska településről, Urlából is kiesik, viszont gyönyörű helyen van, ha kicsit szebb idő lenne, akkor egyértelműen Toszkána jutna eszembe a környékről, amiben segít az is, hogy a család tulajdonában álló olajfaligeten keresztül lehet bejutni, amiből - szerintem a világon egyedüliként - saját, nullkilométeres olívaolajat sajtolnak közvetlenül az étterem épülete mellett.

img_9168_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9169_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Az olajfák adják a kerthelyiség kulisszáit is.

img_9125_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

És érkezésemkor már épp elkezdték visszaültetni a tavaszi zöldségeket, amiket szintén komoly mennyiségben termelnek pár lépésre a konyhától.

img_9167_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Az étterem tervei és koncepciója is a család új generációjától származnak, sok évnyi külföldi (amerikai és nyugat-európai) tapasztalatgyűjtés, majd világevés után tért haza, hogy megvalósítsa az álmát, de előbb még az apja igényei szerint a család túléléséről is gondoskodnia is kellett, így pár pizzaéttermet nyitott, amik azóta is sikeresen üzemelnek a környéken. Ezután jöhetett csak, 14 hónappal ezelőtt - ahogy olyan szeretettel mondja, mintha a kisgyerekéről lenne szó - az OD Urla, a török fine dining fellegvára.

Természetesen a kiváló kenyerek is a saját péküzemben készülnek.

img_9174_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9175_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

És így kerülnek végül az asztalra, nyilván a saját, szűretlen, szuper jó olívaolajjal.

img_9164_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo_1.jpg

Osman Sezener, a séf.

img_9165_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo_1.jpg

img_9166_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Jó étvággyal fogyasztotta a hodzsa az ételt, csak úgy tömködte a száját. - Mért sietsz úgy, - kérdi a mellette levő, - és mért használod hozzá mind az öt ujjadat? - Azért, - feleli a hodzsa, - mert nincs hozzá egy hatodik.

img_9177_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Lássunk hozzá mi is. Mint kiderült, a séf kicsit átírta nekem a szokványos kóstoló menüt, hogy minél több dolgot meg tudjak kóstolni, na meg bekerült néhány olyan tétel is, ami még csak tervben volt. Egyébként á la carte is lehet rendelni bármit, meglehetősen laza a hely, nem követelik meg a vendégektől, hogy ők alkalmazkodjanak az étteremhez, ebédidőtől egészen a vacsoraidő végéig például bármikor be lehet esni, nekem kb 4-re sikerült, amikor a többség épp befejezte az ebédet kint a kertben. Én a fenti képen látható séfpultnál kaptam helyet.

img_9176_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Miközben rengeteg egészen modern megoldást alkalmaznak a főzés során, nem feledkeznek meg a hagyományokról sem, így például a legtöbb étel valamilyen fázisban kap egy hosszabb-rövidebb faszenes grillezést. És ez a modern-tradícionális játék jellemzi az ételeket magukat is, ami bravúrosan sikerül is, ízgazdag, modern, könnyű fogások sorakoznak.

 A vegyes menünek köszönhetően kaptam a fine dining és a bisztró tételekből. Mennyiségre végül elég soknak bizonyult, de hát mindent az olvasókért!

img_9162_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo_1.jpg

A hagyományos-modern vonal egyik legszebb és legfinomabb képviselője az - eddig még soha fel nem tálalt - töltött padlizsán, azaz kuru patlican dolmasi, ami a piacokon is mindenhol füzérekben árult, szárított padlizsánból készülő étel 2020-as változata. 

Így néz ki a hagyományos.

Így pedig az OD Urla változata:

img_9138_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Mind a mártás, mind a ropogós lapocskák töltött padlizsánból készülnek, a középpontban pedig egy báránynyak, a töltött padlizsán nagyjából hagyományos verziójával töltve. Brutálisan finom, a hús szaftos és ízes, a bőre ropogós, az ízek is nagyon a helyükön vannak abszolút hozza az eredeti étel minden előnyét, miközben kellően kifinomult is. Bármikor enném.

img_9137_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Főleg most.

img_9136_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

A borpárosítások is szinte kivétel nélkül környékbeli, kisszériás borok, sok közülük nem is érhető el kereskedelmi forgalomban, néhányat pedig kifejezetten a séf igényei szerint készítettek el.

img_9173_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Úton volt egyszer a hodzsa. Elfogyott idő multán az elemózsiája és már alig bírta a járást, amint eljutott egy városkába. Kérdezik tőle az uccán, hogy mi a mestersége? - Orvos vagyok, - feleli a hodzsa. - Épp kapóra jöttél, - felelik neki. - Nagy beteg a bej fia, segítened kell rajta. Odaviszik a hodzsát a bej elé, megmutatják neki a beteget és kérdezik tőle, hogy milyen legyen az orvossága? - Van-e kenyér, vaj, meg méz a háznál? - kérdi. - Van, - felelik nagy készséggel. Hozzák a kenyeret, vajat, mézet és átadják neki. Veszi a hodzsa a vajat és mézet, összegyúrja, kenyérre keni és hogy kipróbálja, hozzálát a falatozáshoz. Még jól se lakott a hodzsa, amikor lélekszakadva rohan egy szolga a háremből és kiáltozza a hodzsa felé: - Mit művelsz, orvos? Meghalt a gyerek. Egész nyugodtan feleli a hodzsa: - Két halál lett volna, ha nem eszem az ételetekből.

img_9155_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Ez egy klasszikus, már amennyiben ilyenről beszélni lehet egy ilyen fiatal étterem esetében: tintahal közvetlenül a fél órára levő tengerből.

img_9156_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

A különleges tányérok is egytől-egyig sajátok, egy helyi manufaktúrával együttműködésben készülnek.

Kék farkú, természetesen helyi, garnéla.

img_9158_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Egy jó ismerősével találkozik egyszer a hodzsa, akit már jó ideje, hogy nem látott. - Hogy megy a sorod, hodzsa efendi? - kérdi tőle az ember. - Jól, - feleli a hodzsa. - Az összes pénzem gabonában fekszik. Ami gabonám van, az meg lisztben fekszik. Ami lisztem van, az kenyérben fekszik és ami kenyerem van, az a gyomromban fekszik.

Nyelvhaltatár, erősen ceviche-stílisban, ropogós krumplval.

img_9159_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Fogasdurbincs aznap előbújt kucsmagombával.

img_9151_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

A hagyományos halas szendvicsek itteni megoldása, a helyi tengeri süllő felcsavarva kerül röviden a grillre, aztán egy minipitába.

img_9153_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9154_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Egészen fantasztikus, de teljesen klaszikus báránykolbászka, tarhanával (fermentált tésztából készül).

img_9139_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9140_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Lepénykenyér ökörfarokkal, kb egy sajtos melegszendvics a bisztróételek közül.

img_9141_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9142_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

És az ökörfarok más feldolgozásban, helyi szarvasgombával alaposan befedve...

img_9144_2_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9145_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Egy különleges trió, a manti nevű, tortellinire emlékeztető török tésztaétel interpretációi:

img_9146_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

articsóka, pacal és benedekfű

img_9148_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

paprikafagyi

img_9150_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Zeller.

img_9147_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

És akkor a felejthetetlen főétel még egy másik nézetből. A háttérben a séf.

img_9135_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

A desszertek sem maradnak el a csodálatos fogásoktól, az eddigi kiváló balansz, ízekben és állagokban, jellemzi őket is.

Birs. 

img_9130_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Amihez török hagyományok szerint török kávét kínálnak, így egy törökkávéfagyi kerül mellé. 

img_9132_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Tahini. Azaz pirított szezámmag, többféle formában.

img_9131_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Tökkel.

img_9133_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

És itt még mindig nincs vége, mivel viszonylag csendes időszak van, a vacsoravendégek érkezése előtt, a séf kijön velem beszélgetni a kertbe, ahol hagyományos és kicsit modernebb török petits fours következik.

img_9122_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9124_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9126_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

img_9127_torokorszag_izmir_od_urla_osman_sezener_turkey_jokuti_vilagevo.jpg

Csodálatos élmény, fantasztikus ételek, tökéletes vendéglátás. 

Az étterem weboldala. Facebook-oldala.

Ja és azt ígérte a séf, hogy ha visszatérek egyszer nagyobb társasággal, akkor tart majd nekünk egy szabadtéri báránygrillezést az olívakertben. De ez még a távoli jövő...

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr3215553236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

görbén felfele néző 2020.03.27. 10:08:05

Szuper ételek. Nagyon sóvárogtam.

littke 2020.03.27. 15:46:33

Nagyszerű írás. Remélem egyszer eljutok ide.
süti beállítások módosítása