És még hozzá egy kis ráadás is. Sőt, kettő.
Először is a száraz tények:
Február 4-6. között rendezik meg a következő SIRHA Budapestet a szokásos helyszínen, a Hungexpón.
A blog követői számára érdekes lehet maga a nemzetközi élelmiszeripari és HORECA szakkiállítás is, de azért a legnagyobb érdeklődésre nyilván a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntője számíthat, ezen általában összegyűlik a teljes szakma, és rengeteg további rajongó és érdeklődő is.
Bocuse d'Or magyar döntő
2020. február 5.
Hungexpo
A pavilon
Versenyszínpad 10-18h
A versenyzők: Veres István, Palágyi Eszter, Haraszti Zsolt, Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland
A győztes képviseli Magyarországot az európai döntőn, május végén Tallinnban.
Versenyfeladatok:
Haltéma – meleg előétel, melynek kötelező alapanyagai: Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és egy meglepetés zöldség, amely a következők közül kerül ki: káposzta, cékla, karfiol, csicsóka, barna csiperkegomba. Az ételhez minimum 3 köretelem és 1 mártás kötelezően készítendő.
Hústéma – meleg főfogás, melynek kötelező alapanyagai: 7 db fürj, májjal és szívvel együtt és 2 db kacsamáj. A témához három köretet kell készíteni, ebből az egyik köretnek fürjtojást, a másik kettőnek pedig csak zöldségeket, magokat, gabonákat tartalmazhat. Mindehhez két szósz vagy mártás kötelezően készítendő egy üveg vörösbor felhasználásával.
Szarvasgomba és kaviár használata mindkét étel elkészítésénél TILOS!
A menetrend legfontosabb időpontjai:
09:00 első versenyző megkezdi a főzést (ez még nem nyilvános)
10:00 közönség megérkezhet, moderálás is megkezdődik (idén két egészen kivételesen fantasztikus moderátor lesz!)
13:30 kóstoló zsűri tagjainak ünnepélyes érkezése
14:00 a kóstolás kezdete (az első versenyző halételével)
14:35 az első húsétel kóstolása
14:50 az utolsó halétel kóstolásának befejezése
15:25 az utolsó húsétel kóstolásának befejezése
16:25 a versenynap vége
17:00 az eredményhirdetés kezdete
A fenti képen látszanak a döntőbe jutott versenyzők.
Itt pedig a két évvel ezelőtti győztes Pohner Ádám és Csillag Ricsi (commis):
Ugyanúk az akkori coach-csal, Segal Viktorral kiegészülve, már Lyonra készülve:
Ez a lényeg a Bocuse-ről, de nem ez lesz az egyetlen izgalmas szakácsverseny a Hungexpón ebben a pár napban!
„Jeunes Chefs Rôtisseurs” (JCR) Ifjúsági Nemzeti Válogató Szakácsverseny
2020. február 4.
A pavilon versenyszínpad
10-16h
A versenyzők: Szegedi Réka, Akács István, Huang Bao Shan, Jakab István, Károcs Olivér, Lendvai Levente
A versenyzőknek a döntőben önállóan, a helyszínen bemutatott meglepetés kosár (black box) alapanyagainak felhasználásával 180 perc alatt egy 3 fogásos menüt (hideg vagy meleg előétel, főétel körettel, desszert) kell megtervezni és elkészíteni 4 személy részére.
És ugyanezen a helyszínen van a Bocuse d'Ort követő napon is egy érdekes verseny, ami egészen másról szól. A sok fine dining után egy kis valóság: a versenyzőknek ugyanis nem áll rendelkezésére mindenféle prémium alapanyag, hanem egy-egy háromfogásos(!) menü nyersanyagköltsége összesen maximum 550 forint lehet!
Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 országos döntő
De lesz még cukrászverseny és rengeteg más program is, minden további infó megtalálható az esemény weboldalán.