Hogyan lett egy tipikus hűtőtakarító étel a legnépszerűbb koreai világszerte?
2019. május 25. írta: világevő

Hogyan lett egy tipikus hűtőtakarító étel a legnépszerűbb koreai világszerte?

A bibimbap Korea talán legnépszerűbb exportétele: világszerte készítik számtalan verzióban. Megmutatom, milyen a "feltalálása" helyszínén Csondzsuban és Szöulban, Michelin-csillagos verzióban.

dscf8961_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Júni 7-én újra Világevő Vacsora!

A bibimbap szó jelentése egyben a recept is: kevert rizs. Azaz gyakorlatilag bármi kerülhet a rizs mellé, nincsenek szabályok, nem létezik _a_ bibimbap recept. Koreán belül ráadásul különböző stílusok is léteznek, érdekes módon, az Európában és Amerikában leggyakoribb, sistergően forró edényben érkező változattal sehol sem sikeült találkoznom, hiába mentem el a szülőhelyére, Csondzsuba is, és kóstoltam meg Szöulban is.

dscf8865_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Általában a tál alján a főtt rizs foglal helyet, erre kerül ízlésesen elrendezve a többi alapanyag: zöldségek, szójababpaszta (töndzsáng), chilipaszta (gocsudzsáng), és gyakran egy nyers tojás (vagy tükörtojás) is kerül rá. 

dscf8951_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

A hideg és meleg feltéteken túl gyakran kísérű több, vagy kevesebb, apró tálkákban felszolgált további kísérő, úgy nevezett bándzsán, főleg savanyított zöldségek, kimchik és hasonlók formájában, amit a vendég ízlés szerint fogyaszthat mellé. 

dscf8946_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Ebből léteznek egészen extrém megoldások is, mint például Csondzsu talán legjobb bibimbapozójában, ahol ez az automatikus kíséret:

dscf8859_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

dscf8852_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

dscf8850_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Innen Csondzsuból, Dél-Korea déli részéről származik állítólag ez az étel, ami elég valószínűnek is hangzik, ugyanis ez az egyik fő rizstermő vidék az országban, ami ráadásul nagyon kiváló minőségű is. Itt gyakran kerül rá egy babzselé is. (A lenti képen a bal oldali, sárga csíkok)

dscf8865_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

dscf8879_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Ez pedig a Michelin-csillagos változat, Szöulban, kiváló minőségű – ezúttal – nyers marhahússal:

dscf9942_korea_seoul_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

dscf9948_korea_seoul_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Az első izgalom pedig az alapanyagok összekeverése. (Ha forró tálban érkezik, akkor érdemes lehet előtte kicsit kivárni, hogy a rizs odapiruljon a tálhoz, és ezáltal kellemes ropogós darabok is legyenek benne, hasonlóan a paella socarratjához.)

dscf8870_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

dscf8871_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

A csillagos bekeverés után:

dscf9950_korea_seoul_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Az egész baromi egyszerűnek tűnik, mégis fantasztikus étel, nem véletlenül népszerű az egész világon. A titka a hozzávalók egyensúlyában rejlik, a semlegesebb ízű rizs, a fermentált hozzávalók erősebb íze, néhány gyökér és a zöldek enyhe kesernyéssége, a mély, umamigazdag hosszan érlelt szószok, a gocsudzsáng rétegzett csípőssége együtt tökéletesen kielégítő és izgalmas ízhatás, kifejezetten addiktív. Ehhez jönnek még a különböző állagok, ropogós csírák, puha zöldségek, és persze a színek, amiknek a kontrasztos elrendezése is fontos és az öt alapelemet szimbolizálják!

dscf8951_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Hasonlóan élénk színek jellemzik a kimbapot (amit szigorúan tilos koreai sushinak/makinak hívni)

dscf9510_korea_seoul_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

És persze a kinti piacokat is:

Nekem személyes kedvencem még a gyönyörű, a jobb helyeken kézzel készített sárgaréz-edény, amiből öröm kanalazni! (Igen, bibimbapot kivételesen nem pálcikával szokás enni. Viszont nem mindenhol tálalják rézedényben.)

dscf8883_korea_jeonju_bibimbap_vilagevo_jokuti_andras.jpeg

Nagyon kísérletező kedvűek számára elérhető egy koreai katonai bibimbap is :)

Még több Korea a Világevőn. Júni 7-én újra Világevő Vacsora!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6214851420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.05.26. 18:23:06

Sokszor ettem már ilyet, sistergős, izzóan forró kőtálban, bazaltból vájt edényben tálalják, ízben semmi különlegesre ne számítson senki, cserébe viszont akámilyen gyorsan próbálom bekeverni, mindig odaég az aljára a rizs egy része, meg a ráütött nyers tojás, amitől csak én estem kétségbe, senki más a társaságban nem. Aztán ázsiai ismerősöktől tanulva a tál aljára érve árpateával feláztatom a lepörkölődött cuccot (ingyen adják a teát az éttermekben) és lesz egy ilyen pörkölt (égett) rizses, árpateás levesem a végére. Ízre az odaégett pattogatott kukoricára hajaz. Gondolom ez is umami... A kimcsit szeretem, az algákat is, a reszelt uborkát és répát is, meg mindent, csak ebben az ételben a tálalás a menő, az ízek közönségesek, gyakorlatilag alapanyagokat reszelnek a tálban lévő rizsre és erre kerül valami helyi erőspista vagy gulyáskrém jellegű tucat szósz (ami nyilván egy magyarnak ismeretlen és emiatt elhiszi, hogy valami különlegesség), technológiailag nem egy egetverően kifinomult kaja. A hypeot nem értem, annyira ezek nem különleges dolgok, csak egy magyar menzához képest. Ennek az ételnek is annyi a szerepe, mint a japán bento-nak, betolni valami nem túl bonyolultat olcsón.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.05.26. 18:26:07

@acycloren: na de nem éppen erről szól a cím is? a szósze pedig a jó helyeken nagyon jó, a közepes és gyenge helyeken meg ócska. egy-egy ételt el lehet készíteni jó és gyenge alapanyagokból is, kiváló példa erre a gulyáskrém és társaik.
A bentonál is ugyanez ez a helyzet, létezik belőle fantasztikus is.

Attilajukkaja 2019.05.26. 18:41:40

@acycloren:
" a tál aljára érve árpateával feláztatom a lepörkölődött cuccot (ingyen adják a teát az éttermekben) és lesz egy ilyen pörkölt (égett) rizses, árpateás levesem a végére"
Ezt otthon is eljátsszák a kóreaiak, ha a rizsfőzőben véletlenül odaég a rizs. Amúgy a poricsának (pörkölt árpateának) is hasonló íze van, szóval nem nagy különbség ízben. Jó példa arra, hogy egyes népek semmit nem pazarolnak el, ami tápláló lehet. Nálunk is vannak hasonló kezdeményezések: gasztrohos.hu

Alfréd76 2019.05.28. 16:03:27

Szia András,
Gourmet fesztivál összefoglaló nem lesz?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.05.28. 16:06:35

@Alfréd76: azt most nem terveztem, nem nagyon van rá időm. voltál? hogy tetszett?

Alfréd76 2019.05.28. 19:54:49

Szerencsére kétszer is, csütörtökön ketten a feleségemmel, szombaton hármasban, a kislányom is jött. Volt, ami nem tetszett:
- A tematika kissé furcsa volt, szerintem sok kiállító nem tudta megoldani, legalábbis úgy nem, hogy az valóban jó, és ne erőltetett legyen. Emellett alapvetően nehezebbek, laktatóbbak voltak az egyes fogások.
- Egyre inkább megjelenik a fesztiválközönség, akik a Sound előtt itt melegítenek be.
- Dohányzás. Ezt minden évben elmondom, nem tudok túllépni rajta. Ülök a kislányommal, eszünk, leül mellénk két nő, és rágyújtanak... Nem tudom, miért nem lehet kijelölni pár dohányzóhelyet. De ez az én szokásos morgásom.

Tetszett azért, amiért általában tetszik, jó a hangulat, jókat lehet enni, jókat lehet beszélgetni a séfekkel (különösen csütörtökön, akkor kevesebben is voltak). Nagyon tetszett, hogy a hét éves lányommal kint voltunk szombaton egész nap, élvezte (félúton megszakítottuk egy játszóházzal), és kóstolt, érdeklődőn. Tetszett az, hogy rájöttem, Mautner Zsófi egyáltalán nem ellenszenves, sőt, kimondottan jó fej.

Tetszett az, hogy szombaton este hazafelé menet egy hatfős társaság lepakolta a poharaikat a kerítés mellé a földre, majd beültek két taxiba, így nekem meg is lett a hamarosan átadásra kerülő nyaralóba a borospohár-készlet...

Remélem, jövőre nem a köröm-pacal-velő tematikát találják ki (bár szeretem mindhármat...).

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2019.05.28. 20:02:12

@Alfréd76: köszi a visszajelzést!
- tematika: kicsit kreatívabb megoldásokat vártam én is, de azért így is poén talán komoly séf taréjpörköltjét kóstolni például.
- közönség: azt nem lehet megválogatni, mondjuk úgy általában a gasztronómia felelmelkedéséhez én sok éve hiányolom, hogy legalább sznobizmusból járjanak az (új)gazdagok a jó éttermekbe
- dohányzás: sajnos ez azért alapvetően empátia/kultúra kérdése. Egy gyerek és/vagy evő embere mellett akkor se gyújtanék rá (máshol se), ha kifejezetten kötelező lenne. Én ilyenkor egyébként udvariasan szólok, hogy ne.
- Mautner: ennek végképp örülök, nagyon jó fej és nagyon ért hozzá
- pohár: egészségedre! :)

Alfréd76 2019.05.28. 22:58:07

Nem csak nem lehet, nem is kell megválogatni a közönséget. Kellenek az olyan ifjú lovagok és hercegnők, akik berohannak, körbekacagják-körbeszelfizik a helyet, majd a végén otthagyják az amúgy (fesztiválpohárhoz képest meglepően) kiváló minőségű borospoharat, amit a hozzám hasonló élősködő ügyvédek összeszednek...

Igazad van a dohányzást illetően, ezt minden évben megtárgyaljuk. Normális dohányos nem gyújt rá, ha mások esznek, de sajnos nem csak normális dohányosok vannak.

Zsófi tényleg nagyon szimpi, amennyire ezt egy rövid diskurzusból le lehet szűrni. De találkoztam olyan öntelt hazai gasztrocelebbel, akivel szívem szerint csirkemellsonkás zsömlét etetnék egy olyan cellában, ahol '80-as évekbeli román főzőműsort adnak végtelenítve (román határ mellett nőttem fel, hétfőnként a román adót néztük).
süti beállítások módosítása