6 népszerű tévedés a Bocuse d'Or Magyar Döntőről
2016. február 14. írta: világevő

6 népszerű tévedés a Bocuse d'Or Magyar Döntőről

Összeszedem gyorsan a praktikus infókat, csütörtökön ugyanis lehet jönni szurkolni, aki itt nyer, májusban - szintén Budapesten - Magyarországot képviseli az európai döntőn.

bdor_1.png

Összegyűjtöttem pár népszerű tévedést a csütörtöki versenyről.
És azért pár gyors gyakorlati infó is:

Helyszín: Hungexpo A pavilon  (a FeHoVa részeként).
Időpont: 9h-kor kezdődik a verseny, de a FeHoVa csak 10h-kor nyit, az első tálalás 14h-kor, az ünnepélyes eredményhirdetés 17h-kor lesz. [javítva: 9h-kor nyit a FeHoVa is!]
A teljes versenykiírás itt érhető el.

1. Nincs értelme kimenni, úgyis a Széll Tamás nyer.

Bár Széll Tamás nem csak nagyon jó séf, és még kiváló versenyző is, de szó sincs róla, hogy biztos lehet a dolgában. Rutinja tényleg mellette szól, a többiek viszont fiatalabbak, és például Pohner Ádám is túl van már egy lyoni Bocuse d'Or döntőn, igaz, commis-ként, de ismeri a versenyzés lényegét és tele van önbizalommal. És a többiek is mind úgy érkeznek, hogy itt a nagy lehetőség, aki meggyőzőbb a pártatlan zsűri előtt (tele Bocuse d'Or veterán külföldiekkel, illetve minden versenyző hozhatott egy-egy tagot, azaz ott is kiegyenlítődnek az esélyek), kvalifikálja magát az európai döntőre, májusra.

2. Csak meghívóval, vagy drágán lehet kijutni.

A versenyre a FeHoVa belépője érvényes, ami a kiállítás más részeire is. Ennek ára a helyszínen megvásárolva sem horror, de van pár jó trükk, ha valakinek nagyon számít, mint például az elővétel, vagy előzetes regisztráció, és a Bocuse d'Or Akadémia is kínál egy nagyon jó lehetőséget!

3. Úgyse lehet érteni semmit se a versenyből.

Dehogynem! Fantasztikus szakkomentátorok lesznek (Bíró Lajos, Molnár Gábor), nem is beszélve a lenyűgözően szép MC-kről (Jókuti András (ő különösen is szép!), Kovács Lázár), és persze az apró részletek megértése nélkül is nagyon izgalmas a folyamatos sürgés-forgás, olyan, mint egy sportesemény.

4. Aki itt nyer, az az ország legjobb séfje.

Nagyon jó séf, aki itt nyer, de ez egy séfverseny, meghatározott feltételekkel, ahol persze nem is indul mindenki, főleg azok, az idősebb séfek nem, akik nagyon fontos feladatokat vállalnak a szervezésben. (Hivatalosan nincs felső, csak alsó korhatár (22 év), de azért általában inkább egyfajta utánpótlásversenyként működik.)  És persze nem feltétlenül ugyanaz képes jó versenyzésre, mint aki egy konyhán a legjobb, még akkor sem, ha a Bocuse d'Or is igyekszik egyre jobban modellezni az éttermi munkát.

5. Nem lehet bevinni kutyát.

De. Bővebb infó itt a lap alján.

6. Ez a verseny nem is a finom ételekről szól.

Persze nem kizárólag az íz számít az értékelésnél, de azért elég jelentős a szerepe, az összpontszám 60 százalékát adja. 20 százalék kapható maximum a prezentálásra, további 10-10 pedig a racionális anyagfelhasználásra és a munka tisztaságára. És egyébként ugye egy éttermi élmény sem kizárólag az ízekről szól. Pontegyenlőség esetén egyébként az ízre adott pont számít (ha az különbözik, akkor az a döntő).

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr558386314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása