Salzburgban is akad sok látni- és ennivaló, de nem érdemes csak a városban maradni!
Nagyon kellemes meglepetések értek Tenengauban (így hívják a Salzburg alatti kis régiót), ahol nem csak Ausztria egyik legjobb étterme található, hanem az átlag földi halandók számára is egy csomó nagyon jó hely. Itt van az 5 kedvenc, amiket kár lenne kihagyni, ráadásul mind olyan helyen van, hogy már csak a kirándulás/városnézés miatt is megéri megnézni őket.
- Cuki cukrászdinasztia fantasztikus francia hagyományokkal
Amúgy is nagyon szép kisváros Hallein, itt található ez kis cukrászda, amit kívülről nem sok minden különböztet meg egy átlagos helytől. A belső értékek viszont nagyon komolyak: a legprofibb francia alapokon nyugvó, többgenerációs tudás összegződik itt, francia és osztrák cukrásztermékek, sütemények és finom bonbonok jelentik az eredményt. Talán a két leghíresebb a kardinalsschnitte és a japonais (mindkett habos, könnyű süti.
Café Braun
Hallein
- Egy valódi biosajtos
Már a helyszín is meggyőző, de aztán a vezetett bemutató után még nyilvánvalóbb, hogy itt tényleg nem csak egy látványsajtkészítőről van szó, hanem minden folyamatot ők tartanak a kézben. Annyira, hogy még az egyik épület is saját készítésű, a friss sajtkészítő tanfolyamok helyszínéül is szolgáló régi gazdasági épületet egy másik országrészben vásárolta az eredetileg ácsmester tulajdonos, szállítás után saját kezűleg rakta össze. Kézművesek a sajtok is, a frisstől a hosszú érlelésűekig.
Fürstenhof
Kuchl
- Hütte de luxe
Első blikkre csak egy szép alpesi háznak tűnik, aztán szép lassan egyre jobban rabul ejt a hely. A teraszon szándékosan kevés az asztal, hogy mindenki zavartalanul élvezhesse a panorámát, aztán az ételekről is kiderül, hogy magas színvonalúak, frissek, kiváló alapanyagokból készülnek és még kiadósak az adagok is, konkréten nem sikerült megenni a három fogást, igaz, smarni volt a vége, ami önmagában is kitett volna egy főétkezést. [a legjobb smarnirecept itt!] A saláta is gazdag és szuper, a nyúlgerinc zsenge, a kacsa ízes, szaftos, a halat is remekül csinálják, szóval nagyon ajánlott, aztán kiderül, hogy egyben egy szuper minihotel is a hely, sőt, versenylovakat is tartanak, pálinkát főznek, és rendezvényeknek is helyet adnak, amihez a privát tavacska elég jó kulissza, nem véletlen, hogy épp egy - népviseletes - esküvő is zajlik ott.
Ezek pedig az ételek:
A bőséges ebéd után pedig kötelező egy nagyot kirándulni a környéken!
Winterstellgut
Annaberg
- Pálinka- és viszkifőzde
Csúcstechnológia, évjáratos pálinkák, és helyi különleges rozsból készülő saját viszki: elég komoly okok arra, hogy mindenki útba ejtse a helyet, akit érdekelnek az erősebb alkoholtartalmú italok. Persze kóstolgatásra is van lehetőség, és a pince is elég látványos!
Guglhof
Hallein
- Rejtett kincs
Az Abfalter nem a fine dining területén próbál sikereket elérni, ami nem is meglepő, ugyanis egy faluban található a legjobb osztrák étteremmel. Viszont a saját területükön mindent tudnak, rusztikus, házias, helyi ételek, kiválóan elkészítve, szuper tafelspitz és pisztráng, a végén pedig jön a csúcspont, egy hihetetlenül jó barackos gombóc, aminek meg is próbálom szerezni a receptjét!
És innen 3 perc séta a lenti vízesés!
Abfalter
Golling
A környéken van még a fent említett csúcsétterem is, de erről majd részletesen is írok, a degusztációs menü és főleg a fantasztikus reggeli kínálat részletes bemutatásával.
Viszont addig is egy bónusz, hogy legyen miben megéhezni, fantasztikus kirándulóútvonalak vannak mindenfelé, ez például a Golling határában található vízesés, illetve a hegyek a Winterstellguttól indulva érhetők el nagyon jó kis terepen kb 1 óra alatt. És kánikulában is elviselhető a hőség itt!
Most még van hely a Világevő Japán Vacsorára!
További salzburgi posztjaim a Világevőn. A hétvégén jön egy új felfedezés, egy megfizethető és autentikus indiai büfé és az egyik csúcséttermünkben is komoly változások vannak...