Sokféle kritika éri a világ legjobb éttermeként számon tartott éttermet, a koppenhágai Nomát, de ezekben két dolog közös: az ott használt termékeket nem érinti, és általában olyan írják, akik még nem jártak ott.
Ahogy azt jeleztem korábban, sikerült alaposan végigenni a Noma legendás degusztációs menüjét, erről is jön majd a részletes beszámoló, de először nyomtatásban jelenik majd meg a Playboy következő számában.
Addig is koncentráljunk csak egy aprónak tűnő, mégis jelentős részletre, a vajra. És persze a kenyérre, hiszen mint minden egyes tétel a Nomában, ezek is a perfekcionizmus jegyében készülnek. A vaj meglepő módon nem dán, pedig alapvetően a dánok is nagyon büszkék a tejtermékeikre, mégis egy svéd termék nyerte el a séf, René Redzepi tetszését. Egy úgy nevezett szűzvaj, azaz a vaj köpülése során azonnal megállnak, amikor elkezd kicsapódni a tejzsír, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb írót tartalmazza. [Az átlagos vajaknál kifejezetten cél az író eltávolítása.] Ennek köszönhetően erősen savas és ízgazdag a végeredmény, viszont jelentősen romlik az eltarthatósága. Ennek persze nem sok jelentősége van, hiszen a Nomában garantált a hatalmas forgalom és kiszámítható a fogyasztás az állandó teltház miatt, az erős, vajas íznek annál nagyobb.
Patrik Johansson készíti ezt a vajat, és a legenda szerint a svéd király egy laza - 'nem vagyok egy nagy vajrajongó' - megjegyzéssel díjazta az eredményt, miközben ötödször is szedett belőle. Innen aztán már nem volt megállás, hamar terjedt a híre, eljutott a legjobb svéd éttermekbe is, majd vittek kóstolót Redzepinek is. Aki azonnal beleszeretett a levegős, erős ízű, kissé darabos szűzvajba. Ennek köszönhetően az egész világról futottak be megrendelések, de a józan svédek a tengeren túlra azért nem szállítanak belőle a magas költségek és környezeti ártalmak miatt, inkább csak a környező országokba.
A különleges étteremben a különleges vajhoz nyilván különleges kenyér is tartozik, ez a Nomában meglepő módon szintén Svédországból származik, mármint a liszt hozzá, Öland szigetéről. És persze lenyűgözően jó, az első üdvözlő falatka után érkezik a vajjal együtt, így mutatnak:
A skandináv konyha, főleg a new nordic stílus fantasztikusságáról itt írtam korábban. És itt pedig Redzepi lakásáról (ez kivételesen nem saját anyag).