Utolsó nyilvános megjelenésén mutatkozott ma reggel Széll Tamás, az Onyx étterem séfhelyettese, aki Magyarországot képviseli a lyoni Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén. A versenyről még írok majd részletesen (ezt is érdemes elolvasni róla), de addig is pár aktuális hír, illetve egy kis falatka Tamás versenytáljáról.
Minilángos túróval és tejföllel és az Aranykaviár étterem kaviárjával:
[Bocs a fotók minőségéért, nem volt nálam gép, csak egy ócska telefon.]
Ez is egy alkotóeleme az 1982-ben született Széll Tamás versenytáljának, aki az Onyx étterem séfhelyetteseként kiharcolta a jogot, hogy Magyarországot képviselje a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjében. A végleges ennél persze sokkal bonyolultabb lesz, ez csak egy apró mozaikdarab az egészből, de jól szimbolizálja, hogy megváltozott a verseny arculata, és a zsűri kifejezetten díjazza a nemzeti sajátosságok, specialitások felvonultatását. Szombat reggel indul a kamion Lyonba, a csapat csak vasárnap indul utána, maga a verseny 29-30-án zajlik, a 24 versenyző két csoportra bontva versenyez. Tamás szerdán, tehát a második napon szerepel, utolsó előttiként kerül majd sorra, ugyanis a 11-es konyhaboxba sorsolták.
A mosoly őszinte:
Ahogy a tájékoztatón Bíró Lajos, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke elmesélte, Tamás igazi jó versenyző típus, nem izgul, nincs lámpaláza, folyamatos gyakorlással telnek az utolsó napok is. Ezt aztán Tamással külön beszélgetve ő maga is megerősítette, ahogy mondta, olyan érzése van, mintha lenne még három hónap a versenyig, teljesen nyugodt. Brüsszelben, az európai döntőn is csak a verseny reggelén, a buszra várva kezdett izgulni. Azt is megtudtam, hogy nincs semmi trükkje az előző esti pihenésre és feszültséglevezetésre, ugyanis nincs rá szüksége, simán úgy csinál mindent, mint bármelyik átlagos napon.
Bemutatták a commis-t (ejtsd: komi), azaz a segítőjét is, Garai Ádám (szintén Onyx), csak olyan lehet, aki a versenyen még nem töltötte be a 22-őt. A hústál egyébként a Rubik-kocka, vagy magyarul inlább a bűvös kocka formáját idézi, elforgatott lapokkal és még ráadásul színekkel is. Ezt meg is magyarázzák a zsűrinek, ugyanis egy kis étlapot is adhatnak a versenyzők, a menü leírásával, ebből kiderül majd, hogy Tamás olyan sikert szeretne elérni, mint tette azt Rubik Ernő annak idején. Hajrá!
És ha már hajrá, akkor a szurkolásról: aki a helyszínen fog szurkolni, annak fontos infó, hogy Tamás szereti a hangos szurkolást, na meg ugye amúgy is hangazavar lesz a csarnokban, viszont kifejezetten kérte, hogy ne a "Ria-Ria-Hungária" legyen, mert az szerinte túlságosan old-school :) Szóval valami mást kell kitalálni! És még egy jótanács, korán kell érkezni és nem nagyon szabad kimenni közben, ugyanis, ha megtelik a terem, ami mindig így van, akkor csak annyi embert engednek be, ahányan kijönnek!
Itt érdemes egyébként gyülekezni, aki a helyszínen vagy itthon szurkolna! Live videó streaming még nem biztos, hogy összejön, de folyamatosan fogok képeket és videókat adni a versenyről közben!
így nyomták két éve a japánok:
És végül egy esélylatolgatás Bíró Lajostól: "ha minden rendben megy, akkor 10 körül ott kell, hogy legyünk"!
Mondjuk annak örülnék a legjobban, ha 31-én, csütörtök reggel Tamás is felbukkanna Paul Bocuse Collonges-i éttermében. Oda ugyanis a világ nagy sztárséfjein kívül csak az első hármat hívják meg a verseny utáni reggelire...