Bár az az igazi, ha sikerül a saját éttermében meglátogatni és megkóstolni egy séfet (és az ételeit), azért van sok szépség azokban a fesztiválokban is, amik egy helyen könnyen elérhetővé tesznek olyan különlegességeket, amikhez amúgy rengeteg kellene utazgatni, és gyakran az asztalfoglalás is szinte lehetetlen. Ráadásul ezeken a fesztiválokon rengeteg érdekes emberrel lehet találkozni, nem csak a séfek és a borászok, sommelier-k között, hanem a közönség soraiban is. Februárban eljutok a Rheingau Gourmet és Borfesztiválra, amit csak ajánlani tudok minden hozzám hasonló kajaőrülteknek.
(Maximálisan elfoglultan állíthatom egyébként, hogy a budapesti Gourmet Fesztivál (itt a blogon a témáról 2011., 2012/1, 2012/2) is nagyon jó úton halad, hogy sok értéket mutasson, a másik nagy kedvencem a londoni Taste of London, de - ha nem is fesztiválszerűen, a salzburgi Ikarus étterem is nagyon izgalmas a témában, ahova február elején ráadásul szintén eljutok majd.)
De ezúttal a Rheingaut szeretném ajánlani, mert tényleg elképesztő a felhozatal. Nem a budapesti és a londonihoz hasonló szabad téri fesztiválról van szó, hanem elegáns gálaebédekről és -vacsorákról, közben komoly bor- és ételkóstolók és még rengeteg izgalmas gasztroprogram.
Ha valaki szereti a felsorolásokat, íme a résztvevő séfek:
Yoshinori Shibuya** (Oszaka), Henrico Grobbelaar (Fokváros), Hans Neuner** (Portugália), Graham Brown (Christchurch, Új-Zéland), Jean-Georges Klein*** (Elzász), Enrico & Roberto Cerea*** (Lombardia), Tanja Grandits** (Svájc), és a többiek Németországból: Christian Bau***, Thomas Bühner***, Sven Elverfeld***, Klaus Erfort***, Joachim Wissler***, Harald Wohlfahrt***, Peter Maria Schnurr**, Jean-Claude Bourgueil**, Christoph Rainer** és Patrik Kimpel*, aki a házigazda is egyben, a helyszínt adó Rheinschlösschen séfje.
Persze borban is brutális lesz a kínálat, lesz például egy olyan kóstoló is, amiben kizárólag 100 Parker pontos tételeket kóstolgatnak majd a szerencsések, akiknek pénze is van rá és be is jutnak. Vagy lesz Château Haut-Brion Premier Cru kóstoló is, 2003 és 1937(!) között összesen 30 évjáratból.
Jean-Georges Klein, a 3 csillagos elzászi séf lesz számomra a fő attakció:
Az ő vacsorája egészen fantasztikusnak ígérkezik, és még talán ebből a hihetetlenül erős mezőnyből is kiemelkedik. A világ 100 legjobb séfje közé tartozik, az elzászi Baerenthalban van az étterme, a L'Arnsbourg. A borkíséret is méltó lesz az eseményhez, a világ egyik legjobb borászától, Guigaltól (Cote-Rotie) származik két kiváló német borászat (Weil, Allendorf) társaságában. Sajnos a menüről semmit se lehet tudni, de az biztos, hogy maradandó élmény lesz, azért jól fog esni utána másnap a helyi egy csillagos séf által prezentált "a világ legjobb húsai" fantázianevű ebédje is...
Lehet nagyobb, több napos csomagokat is választani, de egyes programokra is van külön belépés. A nagyon menők már kezdenek betelni! És az árak nyilván elég durvák, de a szolgáltatás sem akármilyen, emellett pedig átalánydíjakról van szó, azaz nincs ezen túl már aperitif, bor,kávé, víz vagy egyéb költség. A legtöbb menü pedig már borkíséret nélkül is drágább ennél a séfek saját éttermeiben. Nyilván ettől még nem lesz azért olcsóbb, mint a közeli menza.
Itt a teljes program és minden tudnivaló:
RheinGau Gourmet & Wein Festival
Eltville, Németország (Frankfurt közelében)
2013. február 16 - március 6.
www.rheingau-gourmet-festival.de
[A fotók ezúttal nem sajátok, hanem a Rheingau Gourmet, illetve a L'Arnsbourg étteremtől vannak.]