A Démonséf Budapesten? Mission Impossible 1
2011. július 15. írta: világevő

A Démonséf Budapesten? Mission Impossible 1

Tavaly télen-tavasszal tettem egy hosszabb túrát Délkelet-Ázsiában, aminek az első állomása Hong Kong volt. A kínai konyháról nem igazán derül ki itt Európában, hogy mennyire izgalmas, színes és magas minőségű, itt viszont volt alkalmam megtanulni tisztelni. Van élet a csípős-savanyú levesen túl is, sőt ott kezdődik csak igazán.

Az ottani gasztrokalandjaim is még feldolgozásra válnak, lehet, hogy fel kellene vennem embereket, hogy írják meg helyettem, túl sok a friss élmény, de azért volt egy nagyon emlékezetes vacsorám, aminek izgalmas aktualitása is lehet. A két Michelin-csillagos Bo Innovationben ettem végig egy degusztációs menüt a séfasztalnál, folyamatosan végigélvezve így a konyhában folyó látványt, ami Alvin Leung, a demon chef irányítása alatt zajlott. Alvin közben persze folyamatosan ellenőrizte a borpárosításokat is, ritkán láttam pohár nélkül.

Ez persze nem panasz, hiszen egyrészt az én poharamba is jutott bőven, másrészt olyan szintű perfekcionizmusról, kreativitásról és szaktudásról árulkodott az egész menü, hogy tőlem akár tiszta alkoholt is vedelhetett volna, mi közöm hozzá. Gyakran aggatnak címkéket a fúzióstól a molekulárisig, de ő alapvetően nem törődik ezekkel, csak teszi a dolgát, és főzi a kínai konyha lapjait erőteljesen áthágó, de nagyon izgalmas és látványos ételeit. Az extravagáns külseje miatt (óriási tetoválás a vállán) is ismert séf leginkább a főzéshez ért, pedig teljesen váratlanul, hangmérnöki karrierjét otthagyva találta ki pár évvel korábban, hogy ő inkább éttermet csinál, és vált a démonséffé. (Előtte nem tudom, hogy démonhangmérnök volt-e...) Minden esetre nem volt egy rossz váltás, rövid időn belül két Michelin-csillagot, és további rengeteg szakmai elismerést begyűjtött, többek közt felkerül a San Pellegrino világ legjobb éttermeit gyűjtő listájára is (a 64. helyen).

Ami a dolog - engem lázba hozó - aktualitását adja az az, hogy kiderült, hogy Alvin Leung lesz a salzburgi Hangar7 éttermének, az Ikarusnak a sztárvendége szeptemberben. Ez az a hely, ahol minden hónapban más séf ételsorát főzik, persze meglehetősen gondosan kiválogatva a vendégséfeket, Eckart Witzigmann a hely védnöke. Salzburg pedig ugye szinte Magyarország földrajzilag, így gyorsan írtam az étteremnek egy emailt, hogy ugye nem gondolják, hogy Budapest kimaradhat a programból, ha már ilyen messzire kalandozik a démonséf otthonról. A démon egyébként az ő értelmezésében nem a gonoszság szimbóluma, hanem az útkeresésé, a szabályok áthágásáé. Kicsit kezdtem is lemondani a válaszról, amikor teg egy nagyon furcsa telefonszámról volt hívásom, 85-el kezdődött, hiába vettem fel, semmit se hallottam. Visszahívni se sikerült, közben viszont kikutattam, hogy az a 85 Ázsia lehet csak, és nem is 85, hanem 852, az viszont Hong Kong! Később csak összejött a telefonos kapcsolat, kiderült, hogy tetszik nekik a budapesti kirándulás ötlete, így szeptember 3-án van rá esély, hogy a démonséf, Alvin Leung Budapestre látogat, és ha már itt van, akkor remélhetőleg főzni is fog! Mondjuk ehhez még sok-sok részletet kell tisztázni, na meg egy szponzort is kellene találni, aki fizeti a költségeket (nem a vacsoráét, hanem az utazás, szállás, tiszteletdíj, stb), de optimista vagyok, össze kell jönnie és kész! Akit tehát érdekel a hagyományokkal szakító, nagyon izgalmasan kísérletező ázsiai konyha, tartsa üresen a szeptember 3-a estéjét, remélhetőleg sikerül megszervezni, hogy Alvin bemutassa a tudását a magyar közönségnek is. A dolog nyilván nem lesz olcsó, de igyekszem szponzorszerzéssel elérhetővé tenni, ha valaki abban tud segíteni, várom a megkeresést (vilagevo@gmail_pont_com)!

Ilyen az, amikor Anthony Bourdainnel találkozik: (én is ott ültem ám, ahol Bourdain! :))

 

Ha érdekel a mission impossible kimenetele, és egyéb gasztrokalandjaim a világban, akkor csatlakozz a Facebookon, most nagyon megéri! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr603067270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.07.15. 14:24:17

Most nem leszek annyira gatlasos es beirok elsonek (?). Meg gyerek voltam, amikor eloszor Delkelet-Azsiaban etkeztem. Azota is sokszor mehettem vissza pl. Kinaba, ahol megtapasztaltam, hogy olyan fogalom, mint a kinai konyha nem is letezik :o)
Hong-Kongban sohasem jartam, de elit ettermekben Kinan belul meg en is megfordultam (Mao akkor meg elt!). Azota az egyszerubbeket keresem, ahol meg a higieniai viszonyok megkimelik a belfloramat. Az ilyen helyeken sokkal finomabb a kaja, foleg, ha baratokkal mesz (ok szoktak megmondani, az etterem mennyire megbizhato) :o)
Azert persze jo lehet ilyen fantasztikus helyeken is megfordulni. Ilyen fantasztikus emberek tarsasagaban!
De ez mar egy mas szint.
Valahol irigyellek,....mashol pedig egyaltalan nem cserelnek veled :o)
A lenyeg, hogy orulok, amikor ilyesmiket olvasok. Joleso erzes.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.07.16. 00:17:34

@Attilajukkaja: csak nyugodtan, bármikor elsőzz! :)
Na annál nyilván nincs jobb, mint amikor helyi emberek visznek a legjobb helyekre, és avatnak be a szokásokba, és elmondják, hogy mit érdemes kóstolni. Az elit helyek ehhez képest nem olyan izgalmasok, főleg ilyen tradicionális konyhák esetén. Bár pont Alvin Leung nagyon izgalmas.
Én ha csak tehetem, vegyítem a kettőt, ezek a séfek nagyon érdekes egyéniségek is, és különleges a tudásuk is, de a street foodban vagy az egyszerű helyekben is látom az izgalmat, itt is kajáltam nagyon jókat az éjszakai piacon például :)
És köszi a pozitív kritikát!

badabing 2011.07.29. 18:02:20

Látszik, hogy Leung a rockandrollból igazolt át. Jó arc. A cikk remek - mint mindig.

redsea 2011.09.30. 17:38:11

végül összejött?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.10.02. 15:12:39

@badabing: köszi :)

@redsea: nem, sajnos valóban impossible-nek bizonyult végül! :) de nem adom fel, hozok még ide fantasztikus séfeket.
süti beállítások módosítása