78 éves bácsi süti a város legjobb rántott húsát. 76 éves felesége segít neki
2023. április 10. írta: világevő

78 éves bácsi süti a város legjobb rántott húsát. 76 éves felesége segít neki

Mutatom:

img_7049.jpeg

A helyszín Gion, Kiotó gésanegyede, a leghangulatosabb utcácskák, lampionokkal díszített, földszintes üzletek, szakébárok, izakaják. 

És ráadásul tavasszal, a cseresznyevirágzás, a szakura elején.

A bácsi láthatóan nem igényli a sztárolást, így nem is csináltam róla rendes fotót. Frizurája, szemüvege és öltözéke makulátlan, tökéletesen rendezett. Ő felel az ételért, láthatóan öreg már, a mozdulatai is egy kicsit öregesek, lassabbak, amikor épp nincs tennivaló, de az ételkészítésnél eltűnik a bizonytalanság maradéka is, a több évtizedes rutin vezeti a kezét, ahogy a zsiradékba engedi a hússzeletet, vagy tálaláskor ideális méretűre szeleteli.
53 éve nyitotta meg a helyet, a Yamamoto tonkatsut, azóta süt minden nap, délben és este rántott húst, alacsony hőfokon, sertészsírban. Az étlap sem cifrázza: összesen ötféle étel van: a darálthúsból készült minchi-katsutól a zsíros sertéskarajig, a hire-katsuig, ami egyben a legjobb választás is, hiszen tökéletes arányban tartalmaz húst, zsírréteget és persze kiváló, ropogós pankobundát.
A köret a szokásos, bárt a káposztát kicsit máshogy tálalja, mint szokás, plusz édeskés katsuszósz, főtt rizs és miszóleves dukál a forró, ropogós, illatos hús mellé.
A felesége eleinte kicsit távolságtartóbb a "nyugati" vendéggel szemben, de aztán hamar megenyhül a japán köszönéstől és rendeléstől, és kiderül, hogy egész jól beszél angolul is. Így tudom meg, hogy a konyhapult túloldalán a 78 éves, nála 2 évvel idősebb férje főz. Több, mint 5 évtizede ugyanazzal a sztoikus nyugalommal és profizmussal, végtelenül tudatos, és tökélyre fejlesztett mozdulatokkal. Próbálom kideríteni, hogy hány (száz)ezer húst süthetett már a férj, de nem is érti a kérdést igazán: itt nem a mennyiség a cél, hanem az, hogy minden egyes nap tökéletesen teljesítsenek, minden nap jobbat süssenek, mint előző nap. Kiotó legjobb rántott húsát. Remélem, még sokáig!

 Egyéb japán posztjaim

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr818091734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2023.04.10. 16:12:28

Jártam Kiotóban, 3-4 napot töltöttünk itt kb 10 éve. Emlékszem erre a negyedre, meg a nagy piacra, meg a folyóra....mindenre.
Kár hogy nem volt meg ezen hely címe, ugyan így is nagyszerűeket ettünk, Kiotóban és Japánban.

fkv.119 2023.04.10. 23:16:11

És Pesten mi a helyzet, a bulinegyeden kívül?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2023.04.11. 17:44:40

@fkv.119: én a buja disznókban boldogan szoktam enni. (sajnos ilyen zsírral nem merik csinálni.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2023.04.11. 17:45:20

@littke: igen, nehéz ott igazán nagyot hibázni! :)
süti beállítások módosítása