Mit kell enni Pugliában? Tenger gyümölcsei, ahogy ritkán kóstolhatod
2020. november 06. írta: világevő

Mit kell enni Pugliában? Tenger gyümölcsei, ahogy ritkán kóstolhatod

Van Pugliában egy fantasztikus tradíció, aminek több évszázadra nyúlnak vissza a gyökerei: a tenger gyümölcseit nyersen élvezni. Megmutatom milyen, és még pár másik, kihagyhatatlan pugliai finomságot.
img_6524_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

Ami a japánoknak a sushi, a pugliaiknak a crudo di mare. De előbb még címszavakban pár kötelező ajánlat:

Pasticciotto

tojásos krémmel (vagy ricottával) töltött, omlós, fantasztikusan finom édesség

img_6534_pasticiotto_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

Turcinieddri/turcinieddru/torcinelli

fűszeres, csípős, ízletes báránybelsőségekből készült "kolbászka". Benne máj, szív, lép, stb. béllel körbetekerve.

img_6532_turcinieddru_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

Rustico (leccese)

leggyakrabban paradicsommal, sajttal (pl. mozzarellával) töltött leveles tészta. Mögötte pedig pastiocciotto.

img_6530_rustico_pasticiotto_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

img_6529_rustico_pasticiotto_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

Orechiette

"fülecsketészta", tojás nélkül, durumlisztből készülő tésztafafajta. Gyakran tálalják zöldségekkel, a legtipikusabb paradicsomszósszal, és esetleg hússal kombinálva, a képen - egy szintén helyi jellegzetességgel, braciolával, azaz (ló)hústekerccsel.

img_6528_orechiette_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

Burrata

talán a legcsodálatosabb lágy sajt, kívülről friss mozzarella, belül folyósan krémes, tejszínes stracciatella.

img_6539_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpgimg_6540_burrata_sajt_jokuti_vilagevo_puglia.jpg

CRUDO DI MARE 

A tenger gyümölcsei főzés nélkül. Garnéla, scampo, kagylók, tengeri sün, halak, és szinte bármilyen tengeri élőlény, ami nyersen is élvezhető, már pedig szinte minden tengeri élőlény élvezhető nyersen is. Akár polip is!

img_6524_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

img_6523_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

img_6517_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

img_6518_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

img_6521_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

img_6519_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

img_6520_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

img_6522_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

Mozgóképen:

View this post on Instagram

A post shared by Andras 'Vilagevo' Jokuti (@jokuti) on

 Egy vicces különlegesség: tengeri mortadella (lazacból és tonhalból, a zsírkockák pedig tintahalból)

img_6538_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

A (szinte) nyers tintahal fine dining feldolgozása:

img_6536_seafood_tenger_gyumolcsei_puglia_nyers_jokuti_vilagevo.jpg

  Még több Olaszország a Világevőn. Élőben a gasztrokalandokról.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr6416273378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2020.11.07. 17:09:17

Jó poszt, írásaidat mindig követem.

Vincent 2020.11.08. 11:38:28

Máris kedvem támadt indulni. Nagyon jó kis összeállítás, színvonalas képekkel. Köszi!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2020.11.09. 09:09:27

Ez igen szép válogatás :) Mondjuk a nyers dolgokat nem tudnám hogy kell enni, az tuti. Csak amiket ismerek. De az a szúrós dolog pl nekem teljesen új.
süti beállítások módosítása