Van Pugliában egy fantasztikus tradíció, aminek több évszázadra nyúlnak vissza a gyökerei: a tenger gyümölcseit nyersen élvezni. Megmutatom milyen, és még pár másik, kihagyhatatlan pugliai finomságot.
Ami a japánoknak a sushi, a pugliaiknak a crudo di mare. De előbb még címszavakban pár kötelező ajánlat:
Pasticciotto
tojásos krémmel (vagy ricottával) töltött, omlós, fantasztikusan finom édesség
Turcinieddri/turcinieddru/torcinelli
fűszeres, csípős, ízletes báránybelsőségekből készült "kolbászka". Benne máj, szív, lép, stb. béllel körbetekerve.
Rustico (leccese)
leggyakrabban paradicsommal, sajttal (pl. mozzarellával) töltött leveles tészta. Mögötte pedig pastiocciotto.
Orechiette
"fülecsketészta", tojás nélkül, durumlisztből készülő tésztafafajta. Gyakran tálalják zöldségekkel, a legtipikusabb paradicsomszósszal, és esetleg hússal kombinálva, a képen - egy szintén helyi jellegzetességgel, braciolával, azaz (ló)hústekerccsel.
Burrata
talán a legcsodálatosabb lágy sajt, kívülről friss mozzarella, belül folyósan krémes, tejszínes stracciatella.
CRUDO DI MARE
A tenger gyümölcsei főzés nélkül. Garnéla, scampo, kagylók, tengeri sün, halak, és szinte bármilyen tengeri élőlény, ami nyersen is élvezhető, már pedig szinte minden tengeri élőlény élvezhető nyersen is. Akár polip is!
Mozgóképen:
View this post on Instagram
Egy vicces különlegesség: tengeri mortadella (lazacból és tonhalból, a zsírkockák pedig tintahalból)
A (szinte) nyers tintahal fine dining feldolgozása:
Még több Olaszország a Világevőn. Élőben a gasztrokalandokról.