Elég sok éve járom a legjobb pékségeket a világban, és talán a legnagyobb kedvencem itthon is elérhető, a párizsi pain des amis!
Párizs persze az egyik nagyon komoly hely, ha az ember szénhidrátot akar magához venni, itt írtam talán először a pain des amis-ról, azaz a barátok kenyeréről, a legendás Du Pain Et Des Idées pékség slágertermékéről. Így mutat:
Ha Párizsba megyek, szinte mindig cipelek belőle haza pár kilót, és egy adagot még ott a pékség előtti padon meg szoktam enni egy adag vajjal...
View this post on Instagram
Tényleg voltak konkrétan olyan túráim, amikor hazafelé a poggyászom több, mint fele pain des amis volt, annyira szeretem.
Egyébként még 6 éve írtam is a Pipacs Pékségnek, hogy igazán csinálhatnának ilyet, de akkor nem kaptak az ötleten. Még 2013-ban kezdtem el összegyűjteni a hazai valódi pékségeket, ennek is már 7 éve... Amikor most rákérdeztem, hogy elérhető-e tényleg, akkor láttam, hogy ez volt velük az utolsó üzenetváltásom. Miután igennel válaszoltak, gyorsan rendeltem is egy félbarnát, ugyanis ebből csak limitált mennyiség készül, amit érdemes előre online megrendelni. Ma pedig mentem a zsákmányért, és nagyon kellemesen meglepődtem, ugyanis baromi jó!
Rusztikus, masszív, erős, ropogós, masszív kéreg, rugalmas belezet, ízes, igazi élménykenyér, akár csak vajjal, vagy felvágottal, mézzel, szendvicshez vagy tunkoláshoz, na és persze frissen vagy pirítva! Egyértelműen ott van a helye a legnagyobb hazai kedvenceim között!
És pont akadt a mélyhűtőben még a francia eredetiből, így össze tudtam hasonlítani őket. Nyilván egy eltett kenyér már nem tudja ugyanazt (látszik is), de a lényeg kiderült: nincs szégyenkeznivalója a pipacsos változatnak!
[pirítva, illetve azelőtt, a francia van a bal oldalon mindig]
Na és, ha már ott jártam, nem tudtam ellenállni ennek a csodálatos fahéjas kalácsnak sem, aminek a minőségéről csak annyit szeretnék elmondani, hogy másodpercek alatt felszippantottuk az egészet. Enyhén édes, foszlós, laza, kívül ropog, 10/10!
A vékony, karamellizálódott réteg az alján:
Ahogy legutóbb írtam, nem kötelező mindenkinek otthon sütnie, támogathatjuk helyette a legjobb pékeket, akiknek ez most a túlélést is jelentheti, na meg tényleg nagyon jók!