Van egy hely, ahol a pék kenyeret süt, a kenyér pedig valódi alapanyagokból készül. És ennek is köszönhető, hogy elképesztő mennyiségű kenyeret esznek a lakói, ráadásul szinte kizárólag kiváló minőségűt.
Tavaly is éppen Párizs legjobb bagettjének kihirdetésekor jártam arra, idén is ott kaptam a hírt, hogy megvan a 2014-es bajnok az 1100 nevezőből, nyilván el is rohantam gyorsan megkóstolni. A díjról egyébként tudni kell, hogy üzletileg és szakmailag is óriási a jelentősége, nagy becsben tartják a helyiek és az elnöki palotai hivatalos beszállítói megrendelése is jár hozzá egy éven keresztül.
Szóval ilyen volt az idei, nyilván tökéletes, nem véletlenül nyert, de persze a teljes mezőnyt nem tudtam és nem is akartam áttekinteni, egyébként elég szigorúak a baguette-készítéssel kapcsolatos előírások, például semmilyen adalékanyag hozzáadását nem teszik lehetővé.
Ez itt az idei nyertes, nem egy elegáns környék, nem egy elegáns üzlet, de valódi pék valódi baguette-je, itt tényleg csak a minőség számít:
De azért elmentem pár másik pékségbe is, vannak régi nagy kedvencek még. Aki szeretne nagyon izgalmas áttekintést, a legjobban ezzel a gasztrosétával jár, tényleg végig nagyon izgalmas volt, sok-sok kóstolóval és információval, ráadásul kiváló angolsággal előadva, van egyébként sok más programjuk is:
Az egyik kedvenc, Gontran Cherrier nagyon trendi péksége a Montmartre-on, ahol reggelizni is lehet a modernebb kínálatból, van vörös miszós kenyere, tintahaltintás bucija, curry-s bagettje is például, na meg rettentő jó csokimousse, törökmogyoróval. A környék egyébként tele van nagyon jó boulangerie-kkel.
Így zajlik bent az élet, bármeddig el tudnám nézni:
De persze a nagy cukrászoknál is kiváló péksütemények vannak, leginkább édesek, egy kis Pierre Hermé és Ladurée vegyesválogatott:
De ha csak egy kenyeret ehetnék mostantól kezdve életem végégi, az mégsem tőlük származna, hanem a Du Pain et des Idées pékségből a hihetetlenül finom pain des amis kenyér. (És azért a többi cuccuk is elég jó, például a tarte aux pommes)
Jönnek még hamarosan további párizsi gasztrokalandok, például Ducasse képviselőfánkozó büféjéből(!) és a lázadó bisztronómiasztártól, de Jean-Francois Piége két csillagos menüje is hihetetlen volt, de megnéztem a legmenőbb éclairest is. Ma viszont addig is megkezdem Portugália végigevését a csillagos éttermektől a kocsmai grillekig.
További párizsi témák a Világevőn. Így készül Pierre Hermé krémese, ilyen egy Michelin-csillagos halmenü...