Jó dolog az új kenyér ünnepe, az lenne még jobb, ha lenne új pék ünnepe is, olyané, aki tényleg kenyeret süt. Azaz nem a nagykerből átvesz, vagy a fagyasztóból sütőbe tesz, hanem tésztát gyúr, keleszt, dagaszt, kenyeret süt! Franciaországban persze van ilyen, boulangerie-nek hívják a valódi pékséget. És csak azt hívhatják boulangerie-nek, ahol minden helyben készül és nincs fagyasztás a gyártási folyamatok között. A törvény megalkotása után rengeteg műpékség kényszerült a cégtáblájának megváltoztatására, mert nem teljesítette a feltételeket. Ahol ma boulangerie van kiírva, az valódi pékség. Nálunk is létezik pár ilyen (nagyon kevés), csak az a gond, hogy a laikus vásárló nem biztos, hogy felismeri őket és meg tudja különböztetni a mindent elárasztó, fagyasztott tömegtermékektől. Ebben segítene, ha lenne itt is egyértelmű megkülönböztető jelzés, így legalább a tudatos vásárlók tudnák jutalmazni az extra erőfeszítéseket, amiket a valódi pékek tesznek. Tele van a város "látványpékségekkel", ahol csak a kenyérkészítés legutolsó - látványos - fázisa, a sütés zajlik, de valójában fagyasztott tömegtermékről van szó.
A képeket a kevés valódi pékségünk egyikében, Juhász Mihály pékségében készítettem (Jaques Liszt, V., Apáczai Csere János u. 7.)
A magyar étkezésnek is - a franciához hasonlóan - alapvető fontosságú része a kenyér, nem véletlen, hogy még ünnepe is van, ünnepelhetnénk is támogathatnánk a valódi pékeket is, akik elkészítik nekünk. Párizsban hívhatja magát pékboltnak, kenyérboltnak, vagy bármi hasonlóank egy - nem csak - friss, helyszínen készülő, kézműves árut előállító pékség, de boulangerie-nek nem, az azoknak van fenntartva, akik a szakma legmagasabb színvonalát képviselik. A baguette de tradition egyébként nem tartalmazhat semmilyen adalékanyagot sem, csak négy összetevője lehet: liszt, víz, só, élesztő. [Itt van egy korábbi posztom az év bagettjének megválasztásáról, meg is kóstoltam az elmúlt év győzteseit.]
Szóval itt lenne az ideje, hogy náunk is egyértelmű legyen a különbség! És mi legyen a neve?
Több oldalról is érkezett igény, így elkezdek összeírni egy listát a valódi pékségekről. Akit érdekel a projekt, és/vagy segíteni is akar, itt csatlakozhat!
Ez pedig a kedvenc párizsi pékségemből (Du Pain et des Idées) a kedvenc kenyerem (Les Pain des Amis), nem olcsó, hanem drága, de nagyon megéri, hihetetlenül finom:
[Franciaországban egyébként - egészen a francia forradalom óta - fontos kötelessége is a pékeknek, hogy Párizs lakosságát mindig ellássák friss bagettel és croissant-al: törvény szabályozza a nyári szabadságok rendjét, nehogy véletlenül egyszerre szűnjön meg a pékáruellátás a városban.]