A LEGNAGYOBB
OSTERIA FRANCESCANA
41121 Modena, Via Stella 22.
osteriafrancescana.it
SÉF: Massimo Bottura
DÍJAK: 3 Michelin-csillag, a világ legjobb étterme 2018-ban
EMBLEMATIKUS FOGÁS: „Hoppá, elejtettem a citromtartot”
KINEK? Filozofikus érdeklődésű elszántak számára.
Az első rész a bevezetővel. A teljes cikk a Hamu és Gyémánt magazinban jelent meg, ezen helyenként módosítottam.
Persze a leghíresebb olasz séf egyértelműen Massimo Bottura, aki hihetetlen népszerű otthon és a világban egyaránt. Ez legalább annyira köszönhető karizmatikus személyiségének és nagyívű jótékonysági projektjeinek, mint az éttermének, ahova azért elég kevés kiválasztott juthat el, hiszen egész Olaszországban a legnehezebb foglalás az Osteria Francescana! Ez természetesen nem riaszthatott vissza, hiszen nélküle garantáltan hiányos minden összegzés. Bottura három Michelin-csillaggal és – rengeteg más elismerés mellett – a 2018-as A világ legjobb étterme díjával (a World’s 50 Best Restaurants listáján) rendelkezik, nem csoda, hogy Modena valóságos zarándokhely lett a foodie-k körében, akik számára nem jelent akadályt sem a távolság, sem az ár.
Tényleg felejthetetlen élmény várja őket: művészien kreatív ételek modern felfogásban, amelyek mögött mély filozófiai háttér bújik meg, ideális esetben maga a maestro, Bottura tolmácsolásában, aki annyira magával ragadó, hogy az elmúlt évek totóeredményeit is órákig szívesen hallgatnám tőle. De ennél ezerszer érdekfeszítőbben mesél az új reneszánszról, rég elfeledett alapanyagokról, és az egyes fogások művészi-filozófiai hátteréről.
Az eldugott privátszobában kaptam asztalt, ami egyben a "borospince" is.
Legemblematikusabb fogása, a „Hoppá, elejtettem a citromtartot” sem csupán egy vizuális geg (a sütemény ugyanis roncsként kerül a tányérra), hanem igen kiváló gasztronómiai szempontból is: az eleve remek étel mellé kínált apró kiegészítők minden egyes falatot más színben tüntetnek fel.
Ritka lehetőség ilyen különlegesen átgondolt ételeket fogyasztani, amelyek esetében persze a tálalás sem marad el a kívánalmaktól, sőt, a tányérok önmagukban is hihetetlen vizuális élményt jelentenek.
Van egy trükk, ami jelentősen megnöveli a büdzsét, viszont garantált asztalt jelent az Osteria Francescanába: Bottura új projektje, a mindössze pár szobás butikhotel, a Maria Luigia Inn vendégei számára mindig van asztal az étteremben.
TIPP: Ha valaki nem jutna be az Osteria Francescanába, annak mindössze 20 méterre is fantasztikus vacsorában lehet része: a csúcsétterem vezetője, Beppe Palmieri egyszerű büféjében, a Da Paninóban ugyanis tökéletes olasz tészták és szendvicsek (mortadella!) kaphatók, persze minden frissen, kézzel készítve, köztük olyan különlegességek, mint a tortellini alla superpanna.
dapanino.it
És egy kis kiegészítés: időközben a közvetítésemmel Budapesten is járt, a BrainBar keretében volt egy izgalmas beszélgetésünk, íme pár kép az eseményről:
És utána elvegyült a közönség között és folytatta ugyanazzal a lendülettel: