5 dolog, amit a felszolgálók utálnak - vendéglátás a másik oldalról
2019. március 10. írta: világevő

5 dolog, amit a felszolgálók utálnak - vendéglátás a másik oldalról

Ezeket a dolgokat egy jó felszolgáló soha nem mondaná el egy vendégnek, pedig nagyon fontos lenne tudnunk. Így lehetővé tettem néhány kiváló hazai szakembernek (egészen különböző profilú és árszínvonalú helyekről), hogy névtelenül mondja el, mi zavarja őt a napi munkavégzésében, a vendégekkel való kommunikációban.

pincer_vendeglatas_vilagevo.JPG

[A képen NEM a megszólalók vannak]

Rövid összefoglaló sietőseknek:

A két dolog, ami a legjobban zavarja a felszolgálókat:

1. Ha nem köszönsz

2. Ha nem köszönsz

+ 1 Ha nem vagy empatikus

1. Nem köszönés

Ez visszatérő probléma, szinte mindenki sérelmezte az elemi udavriasság hiányát.

"Nem köszönöm a vendég érkezéskor ráadásul telefonál! Nem szól csak rám legyint, hangosan beszél a mobiljával, ès föl-alá sétálgat.", "Köszönés: néhány embernek még mindíg nem sikerül viszonozni a vendéglátó hangos, széles mosolyú köszöntését.", "Aki hangos, mosolygós üdvözlésre sem reagál semmit.", "Az udvariasság hiányzik: kérem, köszönöm..."

vkf_2197.jpg

2. Tudálékoskodás

Nyilván a 10 millió gasztronómiai szakértő országa vagyunk (magam is élő bizonyíték vagyok erre), így nem csoda, ha minden vendég jobban ismeri a receptúrákat, a konyha lehetőségeit, mint a szakácsok és a felszolgálók, és gyakran nem is rest ezt a tudást fölényes stílusban megosztani, akár kéretlenül is.

"Mindent jobban tud főzni is, jobban ért a borokhoz is, fél órás mesék az én "úgy csinálnám" hogy! Meg "olaszban ezt úgy csinálják hogy". Vagy" Barcelonában az igaziban nincs fokhagyma" stb.", "Nekem ezt főzzék, hozzák! Miért, nem tudnak megcsinálni egy rántott húst??", "Aki a koncepcióba köt bele, de valójában az árral van problémája.", "És persze a magyar vendég mindig jobban ért a borhoz, ételhez mint bárki..."

sam_7819.jpg

3. Külön fizetés

Önmagában nem mindig katasztrófa a külön fizetés, csak épp általában az utolsó (utáni) pillanatban szól a vendég.

"6-8-10 fős társaság egyenként akar fizetni, rémálom megöli a szervizt, és az éttermi rendszert hosszú tízpercekre lefoglalja.", "8-10-20 fő a számlánál szól,hogy külön fizet,de nem osztják el testvériesen....bontsuk szét a számlát."

img_1945.jpg

4. A ritmus felesleges megzavarása

Nyilván igyekszik egy étterem alkalmazkodni a vendég igényeihez ebben is, de gyakran teljesen felesleges akadályokkal kell szembenézniük, ami kölcsönösen hátrányos.

"Cigizni, mosdóba tuti akkor megy el amikor kitálalták az ételeket. Ilyenkor el kell dönteni, hogy a hőhidon aszaljuk az ételt, vagy a vendég asztalánál hűljön, vagy újracsináljuk...", "Szerviz közben érkező vendég tuti oda akar ülni, ahol egy perce álltak fel, és nincs még újraterítve."

quique_dacosta_dejeuner-38.jpg

5. Vélemény

Nem baj, ha véleményt nyilvánít a vendég, sőt, kölcsönösen nagyon hasznos is lehet, csak nem mindegy, hogy mikor és hogy.

"Aki utólag panaszkodik online, ahelyett, hogy a helyszínen azonnal jelezné a problémát.", "Aki úgy kritizál/véleményez valamit, hogy soha nem járt ott és nem kóstolta. ("kanapé-ninja")"

Ha valakit valamelyik panasz kifejezetten sért, érdemes elgondolkozni, hogy miért...

Én a magam részéről abból indulok ki, hogy egy étteremlátogatás során közös érdekünk, hogy a lehető leghatékonyabban segítsük egymást: én, mint vendég a vendéglátósok munkákát, ők pedig az én élményemet. Így bizony megesik, hogy lemondok részben a "jogaimról" ennek érdekében, cserébe lehet, hogy sokkal jobb lesz az élmény végül.

Facebookon már komoly és értelmes vita zajlik itt.

Hasonló témában egy séftől.

Ha van rá igény, lesz folytatás, például akár a vendégek szemszögéből is folytathatjuk a párbeszédet, a cél végülis közös: a lehető legjobb éttermi élmény elérése.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7014680126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vrana 2019.03.10. 22:14:15

A vendég meg azt utálja, ha
1. bemegy, de sehol egy pincér vagy hasonló, percekig, tíz percekig,
2. amikor a terem fele üres, de egyetlen üres asztal sincs leszedve,
3. amikor kérsz egy halat, de egy óra múlva se ment el senki pecázni,
4. amikor előkerül a pincér, fölényes, kioktató, lesajnáló, stb.,
5. fáradt szegény, dolgozik egész nap, te meg csak itt döglesz és zabálsz. Illetve csak zabálnál, majd egyszer, valamikor, csak győzd kivárni!
6. nesze b+, most hozom harmadszor, más se tudta megenni,
"igen, nálunk a steak fél centi vastag, tudja ez MINYON, a bélszín feje, jó, néha kilyukad a közepe, de legalább szénfekete és kemény, hogy a fogorvos is keressen. Ez a mídiumm! A magyarok így szeretik.
Persze, hogy agyvelő, azt csak viccből írtuk oda, hogy fél lábszárcsontot kap! Hahaha!" (Szó szerinti lejegyzések.)
Avagy jó fél óra után kihozott étel jéghideg. Nem volt idő betenni a mikróba.
7. a szervízdíj nincs benne, ha benne lenne, akkor ott lenne az étlap alján.
Legalább gondolatban köp utánam, hogy csak 15% és nem 20.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.10. 22:17:56

Ezeket a külön fizető vendégeket nem értem. Voltam már számtalanszor olyan helyzetben, hogy egy számlát 10-20 fő fizetett, de ez akkor is működött, ha egyenlően osztottuk el és akkor is, ha a kikért számla alapján mindenki kiszámolta a saját fogyasztását. Ilyesmivel a pincért terhelni teljesen felesleges, egy elképzelhető lehetőség jut csak eszembe, hogy az adócsalók országában utólag mindenki céges számlát kér a baráti vacsoráról :(

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.11. 07:08:13

Huhh, ez inkább picsogásnak tűnik, de nagyon. Ha meg baj a különfizetés, kérdezzék meg még az elején , hogy hogy kívánunk fizetni.
Amúgy mindig udvarias vagyok ,köszönök, ha belépek egy étterembe. A probléma az hogy sokszor egy pincér sincs a közelben aki az asztalhoz kísérjen, megmondja hova ülhetek stb.
Diákként dolgoztam pincérként, nekünk mosolyognunk kellett 10 óra meló után is , és a vendéget az ajtóban várni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.11. 07:44:56

@Étteremkritikus: mi ki szoktuk számolni magunknak , az ok. Ha KP. Akkor összedobjuk.
DE.. már a 21 . században vagyunk, és a többség kártyával fizet. azt hogy oldod meg akkor? Csakis külön fizetéssel.

Golyós 2019.03.11. 08:17:22

@enpera: Nrm a pincérnek kell megkérdezni, hogy hogyan fogsz fizetni. Mi gyakran megyünk több családdal, az elején jelezzük, hogy családonként külön írja. Neki is jobb ( több helyről jön jatt) és nekünk is gyorsabb mint a végén cigánykodni, hogy ki kérte ezt.

Chiro71 2019.03.11. 08:17:49

@enpera: Meg hát kamu tételeket is nehezebb elrejteni különfizetéskor.

Pierr Kardán 2019.03.11. 08:37:10

"6-8-10 fős társaság egyenként akar fizetni, rémálom megöli a szervizt, és az éttermi rendszert hosszú tízpercekre lefoglalja."

Akkor az egy szar rendszer, tessék gyorsan másikat keresni.

chrisred 2019.03.11. 08:37:51

Ez az érkezéskor köszönés azért meglehetősen vegyes reakciókat szokott kiváltani a vendéglátóhelyeken. Elég általános, hogy vagy levegőnek nézik az embert, vagy pedig csak egy "nem látod, hogy most nem tudok veled foglalkozni?" típusú pillantás érkezik a személyzettől. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy bunkóság miatt marad el, egyszerűen a vendég arra vár, hogy ki az, akivel a helyi rend szerint szabad felvennie a személyes kontaktust.

rekszem 2019.03.11. 08:38:52

Miért nem alap a külön fizetés? Miért kéne egy társaságnak utólag szórakozni, hogy akkor ki-mit? Bankkártyás fizetéssel mi van?
Ha ez probléma, akkor el kell gondolkozni azon, hogy jó szakmát választott-e.

A többi kb állja a helyét, bár mondjuk, hogy éppen mikor megy retyóra, azért az erősen hiszti szagú.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2019.03.11. 08:39:20

Az én gasztronómiai igényszintem és lehetőségeim kimerülnek a menüs helyekben. Gyorsan, sokat, legyen meleg!

Ennek fényében általában nem a pincérekkel van bajom - hisz eleve nem úgy ülök be, hogy akkor itt most 40 fős szinkronfelszolgálás lesz - hanem a többi vendéggel...

- aki úgy viselkedik, hogy a 890 Ft-jáért igenis ugrabugrálja körbe a személyzet
- aki nem tudja leolvasni a tábláról a napi menüt
- aki hangosan "tegyé' má' rá még egy húst!!" (ez mondjuk kultúrköri sajátosság)
- eleve tegez mindenkit
- egyedül ül a 6 fős asztalnál, holott lenne hely, és látszik, hogy akkor is lett volna, amikor bejött
- nagy hangon eszet oszt, havernak, telefonba, bárkinek
- "én nem ezt kértem" (dehogynem bazmeg, én is láttam)
- hö-hö-hö, tegnap pörkölt volt, ma gulyás van... (bár, lehet, neki van igaza...)

Szóval minden oldalon vannak szereptévesztések bőven.

Shirkan 2019.03.11. 08:39:33

+1
Ha a vendégek összepakolják a tányérokat miután befejezték az étkezést. Sokan csak segíteni akarnak ezzel, de ez nem segítség, sőt...

r0mantik 2019.03.11. 08:44:27

Egyébként meg annyira unalmas már ez a "vendéglátós vagyok, 10 dolog amit ne tegyél ha vendég vagy" poszt...
Igazából pont nem érdekel mit utál az illető, végtére is én sem mindig szívesen megyek be dolgozni.

Lángharcos 2019.03.11. 08:45:30

@Étteremkritikus: De mindenki kartyaval fizetne. Masoknak meg nincs olyan cimlete, mint ahogy fogyasztott. Oke, hogy egyutt fogyasztottunk, de rohadtul nem vagyunk kozos kasszan. Meg adott esetben nem egyszerre tavoznank.

zsa63 2019.03.11. 08:54:34

Érdekes, tőlünk nyugatabbra (bárhol) a különfizetés a teljesen természetes. Ha szólok, hogy egyben lesz a számla úgy is jó, de ha külön, akkor már helyből úgy hozza ki! A számítógépes világban régen nem gond, hogy vendégre lebontva van a számla. A külvárosi német sörözőben is!
Az udvariasság pedig viszonos, nyilván nem csak a pincér várja el a vendégtől, hanem fordítva is.
A helyzet az, hogy kis hazánkban a szolgáltatás mint olyan van a béka segge alatt. Nyugat Európában már sokkal jobb, aki meg ismeri az usákokat az tudja, hogy na ott fényévekkel ajrópa előtt járnak! Nem csak a vendéglőkben, hanem úgy mindenhol!

enipeni 2019.03.11. 08:56:16

alapnak kene lenni hogy szetszedik a szamlat. nekem pl elszamolashoz kellett volna kulon szamla de a pincer nem volt hajlando szetszedni. eredmeny 0 borravalo, mivel igy nem kaptam vissza a penzem. gratulalok.

juhaszvik 2019.03.11. 08:58:22

egyedül ezzel a különfizetéssel nem értek egyet, a többi bár jogos, de egyáltalán nem magyaros sajátosság.
amúgy tegyék össze a kezüket, és örüljenek a 10-20 fős társaságnak. ugyanennyi ember különülve sokkal melósabb, mint egyben kezelve (általában egyszerre rendelnek ételt/italt, egyszerre fizetnek). ráadásul az, hogy hajlandóak megbontani a számlát, az az étterem döntése. a vendégeknek ez egy "kényelmi" funkció, amit vagy biztosít a hely, vagy nem. a pincér perlekedjen a tulajjal, hogy ő nem akar olyan helyen dolgozni, ahol meg lehet bontani a számlát. szerintem elég kínos dolog számolgatni és összedobni a számlát egymás között, míg a pincérnek ez a dolga - ismétlem abban az esetben, ha az étterem ezt engedi.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.11. 09:00:17

@Golyós: bocs, én nem sok külön családról beszélek, hanem pár barátról

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2019.03.11. 09:05:42

@juhaszvik1: Hajlandóak megbontani a számlát, az egy kényelmi funkció???

Hát, ha a piacon él eladok 230 kiló idared almát 52 embernek, majd a végén írok egy nyugtát, akkor az szerinted rendben van?

Eladok 3 indexkapcsolót, 5 ablaktörlőlapátot, 12 kanna motorolajat, 2 ékszíjat, meg egy izzókészletet - mindezt a boltban egyszerre bent tartózkodó 4 embernek, akkor az szerinted egy számlán rendben van?

Zoli8181 2019.03.11. 09:05:50

Az együtt fizetésnél nincs jobb, persze normális társaságnál, ha a haverokkal elmegyek inni, mindig én fizetek, aztán az összedobásnál mindig jól járok, nem egyszer volt már, hogy annyit dobtak össze, hogy én ingyen fogyasztottam.

Semper Fidelis 2019.03.11. 09:05:51

Szeretem, mikor a felszolgáló képes mellettem úgy elmenni, hogy direkt nem vesz észre. 2 gyerekkel, meg feleséggel, szóval azért 4 ember már csak feltűnik - gondolom én - de nem. Bemenés - hangos köszönés - nuku válasz. Múlt nyáron ezt Tapolcán 2 étterem is elő tudta adni. Még szemkontaktus is volt az egyik pincérrel, aki aztán a konyhából lesegetett kifelé.

Mondjuk be is rágtam, és ékes káromkodás triádával vonultunk ki (12 perc ücsörgés után - mértem - nem visszaköszönés utám már gyanakodtam de a gyerekek maradni akartak). A gyerekek kérdezgették, hogy nem eszünk pizzát? Mondtam nekik, hogy ilyen szutykos kosztanyán még inni sem vagyok hajlandó. Őszintén szólva nagyon bíztam benne, hogy valamelyik alkalmazott odajön óberkodni, de sajnos nem.

Ja, és ha bemegyek, és azt mondom, hogy jó napot kívánok, akkor így 41 éves fejjel már ne tegezzen le a 20 évvel fiatalabb pincér, köszi.

Na ez jó kusza lett...

Johnny16v 2019.03.11. 09:13:05

@Pierr Kardán: Mert pl hiába van szépen minden a gépen és pár mozdulat külön szedni, de utólag osztogatni 40-50 tételt 8 felé manuálisan az sok idő. Bár csak vendég voltam éttermekben, de még nem láttam olyan szoftvert, ami az asztalonkénti számlát is bontja az elejétől (pl. 5-ös asztal 2-es szék) Egyszerűbb az elején szólni és akkor eleve osztva viszik fel a gépre.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2019.03.11. 09:16:00

"Külön fizetés", édes istenem. Ha már ez is probléma, akkor állítsanak be egy automatát vagy húzzák le a rolót.

Nancsibacsi 2019.03.11. 09:18:08

Azt hittem azért panaszkodnak mert kapnak borravalót, a szervízdíj fölött, holott az nem jár.
Az a helyzet, hogy én már nem járok pincéres helyre - a pincérek miatt. Az én időm drága. Drágább mint a kaja, amit vennék. Én nem tudom azt tolerálni, ha 0 másodpercnél többet kell várnom arra, hogy megkapjam az étlapot, illetve ha becsukom, akkor fél percen belül ne legyen ott a pincér a rendelést felvenni. Azt sem tudom értelmezni, ha egy frissen sült elkészítése 15 percnél tovább tart - a levesre maximum 1 perc jár, a desszert is legfeljebb 2 perc lehet. Egy normális étteremnek úgy kellene működnie, hogy bemegyek, 2 percen belül az asztalomon a leves, és mire kényelmesen elfogyasztom elkészül a főfogás, majd a végén pár perc várakozás után jön a desszert/kv. Az egész nem tarthat tovább fél óránál - nem értem miért húzzák az időt: ennyire olcsó a bérleti díj? Én erre a procedúrára nem tudok 2 órát szánni - sajnálom. Inkább elköltöm a pénzemet másra, enni meg eszek ott ahol gyorsan lehet.

szvsz 2019.03.11. 09:26:21

"6-8-10 fős társaság egyenként akar fizetni, rémálom megöli a szervizt, és az éttermi rendszert hosszú tízpercekre lefoglalja."
Ez nagyon durva túlzás! Már 2 főnél is lehal a rendszer, az átlag pincérnek a számla/2 feladat több évnyi kutatómunkát igényel.

zsa63 2019.03.11. 09:29:09

@Nancsibacsi: Bizony, rajtad kívül nincs is más vendég, a konyhában is külön szakács, külön előkészítő csak a te rendeléseddel foglalkozik... És egyébként is, fél óránál többet szánni abrakolásra tiszta időpocsékolás, jobb volna intravénásan, hogy közben is pörögjön az élet..! :D

pushup 2019.03.11. 09:29:14

a számla megbontás gond? amikor gyakorlatilag a számítógépben ott van az egész tételenként?
erre legtöbb helyen azt mondja a felszolgáló, hogy ha külön szeretnéd, akkor a pultnál kell intézni és ez simán bele is fér.
olyan helyen viszont, ahol - még régebben, amikor a kártyás fizetés sem volt általános - visszakértük az étlapot, hogy egymás között elszámoljunk, ne megvető pillantásokat kaptunk volna, még nem voltam

pangea 2019.03.11. 09:30:38

A magyar pincérek kiszolgálása színvonala (tisztelet a kivételnek) a béka hátsója alatt van. Sokat kell varni mig kijönnek, kozben nem figyelnek, nem kedvesek stb. Meg nem érzik, hogy ok vannak a vendegekert, nem forditva. Ezeket a helyzeteket, amelyet a cikk leírt, mind kezelni kell, panasz nelkul.

taffer 2019.03.11. 09:36:33

A külön fizetés miatti hisztit Magyarországon nem értem.

Ez a világon sehol máshol nem probléma. Németországban még 30 fős társaság esetén is a pincér első kérdése a számla hozásánál, hogy külön vagy egyben fizetünk-e. Ráadásul külön fizetésnél az étterem is csak jobban jár, hiszen fejenként adódik a borravaló, nem a végösszegre. Nem tudom, talán odahaza a borravalót lenyeli a főnök vagy ilyesmi, mindenesetre a magyar pincérek ilyenkor rendszeresen grimaszolnak meg sóhajtoznak, mintha a fogukat húznák.

Ilyenkor megoldás lehet, hogy mondjuk kártyával én fizetek, a többiek meg nekem dobják össze (gyakran jobban is járok), de ha már két embernél nincs forint kápé, ez nem megoldható.

room_101 2019.03.11. 09:37:33

Legjobb buli az ingyenes készpénzfelvételre, ha kifizetem az egészet a hitelkártyámmal, majd a többiek kp-ben megadják a részüket.

Attilajukkaja 2019.03.11. 09:40:05

A különfizetés szerintem csak akkor jelent problémát, ha utólag szólnak, amikor a pincér már kihozta a számlát, és azt újra kell csinálnia. Akkor sem nagy gond, csak feltartja a személyzetet. Amúgy, ha én pincér lennék és egy 20 fős társaságot szolgálnék ki, tutira rákérdeznék már az elején, hogy hogyan lesz majd az elszámolás. De ha mondjuk csak 6 barátnő ül be ebédelni, akkor nem feltétlenül lehet előre sejteni, hogy mindenki külön fizet. Annyit tényleg megtehetne ilyenkor a vendég, hogy előre szól.

naugyemegmondtam 2019.03.11. 09:42:36

@Étteremkritikus: Azért a külön fizetés nem ördögtől való dolog. A világ jobbik felén teljesen természetes, hogy mindenki a saját fogyasztását fizeti. Persze lehet, előre kellene szólni de azért adassék meg a vendégnek a lehetősége, hogy étkezés után döntsön. Nekem mint vendégnek a halálom, hogy mikor nem olyan rég a születésnapi vacsorát követően fizettem és a szokásos 10% borravalót adtam a pincérnek, mely ez esetben több ezer Ft-ot tett ki, távozásunkkor elköszönve tőle még biccentésre sem bólintott. Sürgős beszélnivalója támadt a pultot támasztva a kolléganőjével. Na ide sem megyünk többet. Mondom ezt úgy, hogy aktív koromban évtizedekig volt saját éttermem.

werecke 2019.03.11. 09:44:00

@Pierr Kardán: Például szarjon mindenki otthon ! :)

Attilajukkaja 2019.03.11. 09:44:59

@pangea:
"A magyar pincérek kiszolgálása színvonala (tisztelet a kivételnek) a béka hátsója alatt van. "
Ezzel nagyon nem értek egyet! Volt már nekem is rossz tapasztalatom, de csak elvétve és semmivel sem több, mint külföldön. Ha meg sokára hozzák az ételt, az nem a pincér hibája, inkább a konyha leterheltségére utal, főleg, ha frissen készítik az ételt.

naugyemegmondtam 2019.03.11. 09:45:15

@naugyemegmondtam: Annyit még, hogy Ráckevén, ahova rendszeresen járunk egy étteremben, mielőtt hozzák a számlát megkérdi a pincér, hogy külön vagy egyben szeretnénk fizetni.

zsa63 2019.03.11. 09:53:02

@naugyemegmondtam: Van egy kedvenc éttermem, afféle kockás-abroszos hely, két főre sörrel 5 ezer forintért lazán megvacsizunk. DE nem törzshely, olyan sűrűn nem járunk. Nemrég édesanyám születésnapját ünnepeltük, el akartunk menni valami flancosabb helyre, de aztán mégis maradtunk ennél. Ő nem fine dining hívő, egy jót szeretett volna enni családisa környezetben.
Mikor megrkeztünk (9-en) rögtön szólt a picér, hogy teltház van, kicsit csúszni fognak az ételek, akár 40 percet is várnunk kell. Nem gond, beszélgetünk. Alig fél óra múltán minden az asztalon volt! Végén fizetés, a számla 33 ezer. Adtam 40 ezret, kedvesek és aranyosak voltak, segítőkészek, ráadásul édesanyám korára való tekintettel külön figyeltek minden apróságra!
Amikor indultunk, 3 pincér segítette fel a kabátokat, kikísértek, kedvesen beszélgettek!
Szóval nem ár kérdése a dolog, van még ilyen kisvendéglő is! :)

Nancsibacsi 2019.03.11. 10:00:09

@zsa63: Gondolom van, mert különben már éhen haltak volna. Csak leírtam, hogy én miért nem járok már étterembe - ennyi, nem kell ebbe többet beleképzelni. Szerintem van még rajtam kívül más családos ember is, aki simán el tudna menni hetente többször is családostól étterembe, csak éppen amikor felmerül az ötlet, akkor azt mondja, hogy ááá, f.szom, az megint 2 óra kínlódás (pláne gyerekekkel) - menjünk inkább moziba, vagy bábszínházba, állatkertbe, vagy bárhová másová, ahol instant kapjuk meg a szórakozást. Kaját meg rendelünk neten maximum ha nincs kedvünk főzni.

Arcade Macho 2019.03.11. 10:04:39

+1: azzal a vendeggel van gond aki nem ott fogyaszt igy megkarositja szegeny hiena lehuzo bandat

Attilajukkaja 2019.03.11. 10:06:21

@Nancsibacsi:
"leírtam, hogy én miért nem járok már étterembe"
És milyen jól teszed!!!!! Így mindenkinek jobb. :o)

babbaba 2019.03.11. 10:14:13

@Nancsibacsi: Egyetértek. ha nem muszáj, nem megyek étterembe. (Néha sajnos kell, ha tetszik, ha nem.) Gyűlölök a kajámra félórákat várni.

no.nick.today 2019.03.11. 10:14:22

Gondolom, a külön fizetéssel nem az a gond, hogy a vendégek egyesével fizetnek, hanem az, hogy 10-20 ember egyszerre megrohamozza a pincért/ kasszást, és nekiáll kisakkozni, hogy ki mit evett-ivott.

engedélyes pinaellenőr 2019.03.11. 10:15:11

Aztán van az ún. "pucolós vendég" . A tök tiszta, újonnan terített asztalon is seprő mozdulatokat tesz leülés után. ( Pl. Hans Landa a Becstelen Brigantikban.) A következetesek ezt távozás előtt is megteszik..:)

engedélyes pinaellenőr 2019.03.11. 10:17:09

@Pierr Kardán: Hát azért utólag nem egyszerű szétszálazni, hogy melyik vendég mit rendelt egy 8-10 fős társaság esetén. Ezért kellene előre szólni..

2019.03.11. 10:24:30

@Nancsibacsi:
Nem vagyok egy nagy étterembe járó, és én sem szeretem a pincéres éttermeket, igaz én elsősorban a modoros pincérek miatt nem, de azért odáig eljutottam, hogy a pincéres étterem nem azonos a gyorsétteremmel, teljesen más a kettő funkciója, előbbinél nem feltétlenül szempont hogy azonnal előttem legyen a kaja (nyilván persze vannak határok).

Jarics 2019.03.11. 10:28:27

Majd eldöntöm, hogy mikor megyek el mosdóba, cigizni.

lenörd hofstadter 2019.03.11. 10:34:12

Összefoglalva:

Bunkó vendégek, bunkó pincérek és mindegyik csak a másikban látja a hibát.

Igaz, én még bunkó pincérrel sosem találkoztam, lehet, hogy ott baszarintom el, hogy anyucikedvenceátlaghülyemagyarral ellentétben én embernek tekintem őket?

Eyvoree 2019.03.11. 10:38:18

@enpera: Erre 2019.júliustól tökéletesen fel lesz készítve a GIRO!

Attilajukkaja 2019.03.11. 10:46:36

@lenörd hofstadter:
"Igaz, én még bunkó pincérrel sosem találkoztam, lehet, hogy ott baszarintom el, hogy anyucikedvenceátlaghülyemagyarral ellentétben én embernek tekintem őket?"
:o)))
Nekem is hasonló tapasztalataim vannak. Biztosan bennünk van a hiba! Még akkor is, ha én is egy "anyucikedvenceátlaghülyemagyar" vagyok.

@Jarics:
"Majd eldöntöm, hogy mikor megyek el mosdóba, cigizni."
Én utoljára a középsuliban dohányoztam a WC-ben. Akkor még menő dolognak találtam.

Leooo 2019.03.11. 10:48:26

No, leginkább azt a szót nem értem - a fentiek, valamint a Facebook-os vita kapcsán: "VENDÉGLÁTÁS"...?? Ha a vendég a fontos, akkor miről is beszélünk? Ne legyenek allűrjei a kedves pincérnek/vendéglátósnak, ha a vendégnek - hétköznapi értelemben - alapvető elvárásai vannak!
- Ehető, normálisan felszolgált, jól elkészített étel
- Tisztességes árképzés
- Tiszta, rendezett környezet, azonnal leszedett és újraterített asztalok
- Udvarias személyzet, horribile dictu 'jó napot kívánok', nem pedig morgás, hogy mi a f@sznak jöttél ide...
- No lehúzás és -csapkodás, ha nem jött össze a sumák!
- TISZTA, karbantartott, felszerelt mellékhelyiség!
- No csorba edény , pohár!

Mankel 2019.03.11. 10:48:51

A rutinos felszolgáló már a rendeles felvétele előtt megkérdezi, hogyan fognak fizetni és eleve úgy veszi fel a rendelést. Majdnem minden program tud asztalon belül bontani. Akkor nincs olyan, hogy ezt nem én rendeltem meg, hogy az előbb távozók otthagyják a fogyasztásuk egy részét az ottmaradókra.
Én mondjuk még belevenném a "Lesz egy..." módon rendelés. A csettintéssel felszolgáló hívást. Jujj azt nagyon rühellem aki így hív egy bő fél órát felé se nézek.

blasiusii 2019.03.11. 10:51:57

Nem túl megható lista, mert Mo-n 5 "vendéglátóhelyből" 4-ben általában a legalapvetőbb normákat nem sikerül betartani, az az egy meg jellemzően felsőkategóriás, ott már jár a sok tízezres számlához a köszönés is, a fejeket pedig nem a kucsaft előtt vágják legalább. Az a helyzet, hogy Mo-n nem vendáglátás van, hanem 'biznisz' és lehúzás minden téren. A tulaj lehúzza a felszolgálókat, akik emiatt barátságtalanok a vendéggel. Személy szerint - bár én jól is főzők és szeretek olyan alapanyagokkal dolozni, amit tudok, honnan jött -, csak kivételes alkalmakkor járok étterembe, mert gyűlölök szívességet tenni a magyar vendéglátóiparnak a jelenlétemmel (általában úgy kezelik a vendéget)...

rfbzs 2019.03.11. 10:54:20

@pushup: Valóban ott van a gépen minden tétel /a rendelt étel, ital/, de nem személyekre lebontva.

blasiusii 2019.03.11. 10:56:23

@blasiusii: pontosabban ők tesznek szívességet azzal, hogy odamentem és ők fogadnak...

engedélyes pinaellenőr 2019.03.11. 11:06:05

@Attilajukkaja: Lehet hogy külföldön is magyar pincérhez volt szerencséd..? (Csak viccelek.:)

Mankel 2019.03.11. 11:06:44

@engedélyes pinaellenőr: Nagyobb az esély mint gondolnád :-)

chrisred 2019.03.11. 11:11:00

@Attilajukkaja: "Én utoljára a középsuliban dohányoztam a WC-ben. Akkor még menő dolognak találtam"

Nem hiszem, hogy helyesen értelmezted a leírtakat.

Jarics 2019.03.11. 11:14:31

@Attilajukkaja: Köszönöm, hogy megosztottad életed ezen élményét, nem menő volt, hanem közösségkovácsoló.
Egy vessző felett attól tartok elsiklottál.

bElannaTorres 2019.03.11. 11:15:57

Hatalmas problémák, oké a bunkókat mindenki utálja, de már mindenhol bele lehet futni hasonlókba, pl. Hogy mennyire utálják azt hogy “ lesz még”
Hát ha mindig úgy kérdeztek vissza, hogy lesz még valami? Akkor mit csodálkoznak, hogy szinte mindenki így mondja mikor kér valamit.
Másik, hogy mit mondjon egy orvos a sürgősségin, de lehetne sorolni. nem baj sírjunk azon, hogy az egyébként full bunkó pincéreknek milyen nehéz, mert a vendégek külön akarnak fizetni.

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:17:11

@Leooo:
"Ne legyenek allűrjei a kedves pincérnek/vendéglátósnak, ha a vendégnek - hétköznapi értelemben - alapvető elvárásai vannak!"
Ilyesmiről Hál' Istennek szó sincs sehol. De a vendégnek se legyenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a pincér is ember, nem egy dróton rángatható rabszolga.

@engedélyes pinaellenőr:
" Lehet hogy külföldön is magyar pincérhez volt szerencséd..?"
:o)))))
Már ilyen is megesett, de amikor az akcentusából kiderült, hogy magyar, nyelvet váltottunk, és még kedvesebben szolgáltak ki. Tényleg így volt. :o)

Hattori Lazlo 2019.03.11. 11:18:51

3. Külön fizetés
A vendég meg azt utálja amikor megy a problémázás a különfizetésen... Irritáló hogy az étteremnek egy kissebb kényelmetlenség, a vendégnek meg kifejezetten macerává válhat amikor nem lehet külön fizetni és mindenkinél egy nagyobb címletű pénz van.. netán csak bankkártya...

funfun 2019.03.11. 11:18:57

Az "55 dolog, amit a vendégek utálnak - vendéglátás a vendég oldaláról" című poszt mikorra várható?

herut 2019.03.11. 11:23:43

Az írás semmilyen új,vagy bonus információt nem tartalmaz.

MultilateralDezvoltat 2019.03.11. 11:24:44

Hát, igen, a külön fizetés problémája... Mint ahogy sokan már leírták, máshol nem gond a külön fizetés, ez valahogy csak a magyar pincérek rémálma (tisztelet a kivételeknek). Csak azt nem értem, annak a pincérnek, akinek infarktusközeli állapotot idéz elő a vendégek kiszolgálása, az mikor jut el arra a szintre, hogy beérkező 8-10-20 fős baráti, munkahelyi társaság esetén azt feltételezze, hátha mégsem a “családfő” fizeti a cehhet. Szóval, fel sem merül benne, hogy előre megkérdezze, hogyan óhajtanak/tudnak fizetni? Tényleg a vendég dolga rettegni, amiért megoldhatatlan feladat elé állítja hősünket? Jó lenne egy bejegyzés, mit utálnak a vendégek... hát az ilyen amatőr pincéreket!

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:27:19

@chrisred:
"Nem hiszem, hogy helyesen értelmezted a leírtakat."
Meglehet. :o) De te majd segítesz.
Amúgy veled hányszor fordult már elő felnőttkorodban, hogy az étel kiérkezése előtt érezted úgy, hogy most azonnal WC-re kell menned?

@Jarics:
"nem menő volt, hanem közösségkovácsoló."
Így is mondhatjuk. Nálam a kettő egybeesett. :o)

"Egy vessző felett attól tartok elsiklottál."
Csak egy vessző felett? Szerintem ez nem is olyan rossz.

A lényeg, hogy miután választok az étlapról, én azonnal a mosdó felé veszem az irányt, hogy étkezés előtt kezet mossak. Ritkán csinálok ott mást, de ha a szükség úgy hozza, pisilek is. Hasmenéses tünetekkel nem szoktam étterembe járni. Más a helyzet, ha valaki kisgyerekkel étkezik/érkezik, mert náluk kiszámíthatatlan a dolog. De ezt a pincérek is tudják.

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:29:14

@herut:
"Az írás semmilyen új,vagy bonus információt nem tartalmaz."
Egy újszülöttnek ..... :o)
Amúgy meg nyilván érdekli a kérdés az embereket, hiszen te is beírtál! És még sokan mások.

funfun 2019.03.11. 11:29:27

Legutóbbi éttermi családi ünneplésnél 4 pincérrel kellett egyeztetnünk, aki az italrendelést felvette, mindig "pillanat" felkiáltással elkerült minket, amikor szóltam, hogy rendelnénk, így másik pincérnél adtuk le a rendelést, amit harmadik hozott ki. Volt némi eltérés a rendelthez képest, valamiből többet kaptunk, amit vissza is küldtünk. Aztán fizetésnél a fizetőpincér (4. pincér) persze olyan számlát hozott, amin a visszaküldött étel is rajta volt. Szóltam, az téves, vonakodva hozott újat. Jattot nem adtam, elmondtam, miért nem. Elnézést nem kért senki, viszont megvető pillantásokat kaptunk bőven.
Ja, és amit nem csak itt tapasztaltam, a nyugta, ha készpénzzel fizet az ember, nem NAV nyugta, csak a megrendelést, az árakat és a fizetendő összeget tartalmazó nyomtatott cetli. Szóval szívesen a 27% áfa borravalót és a be nem vallott jövedelem utáni társasági adót.

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:34:11

@MultilateralDezvoltat:
" fel sem merül benne, hogy előre megkérdezze, hogyan óhajtanak/tudnak fizetni?"
Persze, hogy felmerül. Feltéve, ha egy 20 fős társasággal áll szemben. De amikor csak 5 barátnő megy el vacsizni, akkor nem feltétlenül. Miért akkora erőfeszítés ilyenkor a vendégek részéről, hogy előre jelezzék, a végén külön számlát kérnek? Miért?

Provokat Úr 2019.03.11. 11:38:28

@Semper Fidelis: Azt szerintem külön tanítják a pincériskolában, hogyan lehet ránézni a vendégre és mégsem észrevenni. 10-ból 8 pincér megcsinálja, hogy simán átnéz rajtad/feletted/melletted (nem tudom melyiket tanítják), pedig te azt hitted, hogy megvolt a szemkontaktus és látta, hogy integetsz neki.
@Nancsibacsi: Gondolom feleség/barátnő helyett is inkább kurvához jársz, ott sincs elvesztegetett idő.
@lenörd hofstadter: Nem emlékszem már melyik filmben mondta az egyik szereplő, hogy abból lehet legjobban megítélni egy ember jellemét, hogyan bánik a pincérekkel.

élhetetlen 2019.03.11. 11:39:53

Egy pesti vendéglő volt, 25 éve. Szülinapom, meghívtam vagy harminc embert sörözni. Nekik is mondtam, hogy a sört és a pogácsát állom, ha valaki vagyorázik, az már nem fér bele. Megértették. Ugyanezt mondtam a pincérnek is, mikor megérkeztünk. Nem volt gond a fizetésnél, pedig nagy zabálás tört ki, mikor az első rendelést meglátták a többiek. (Jóvolt a konyha). Megy ez, ha akarják.
Balatoni vendéglő, nagy belső terem, sok box az udvaron, és nyáron tömve (volt, hogy azért fordultunk vissza, mert már az utcán is álltak tizen). És bírják mosolyogva, még a gyerekek játszó részére is ránéznek fél szemmel, és a kutyának is hoznak vizet. Megy ez, ha akarják.

juhaszvik 2019.03.11. 11:48:15

aki azt hiszi, hogy rajta múlik, mennyire bunkó vele a pincér, annak elárulom, hogy ez így önmagában nem állja meg a helyét. nem azt mondom, hogy ne legyünk kedvesek és udvariasak (főleg olyan emberekkel, akik nem érdemelték ki ennek ellenkezőjét), de igenis vannak olyan emberek, akik úgy dolgoznak pincérként, hogy semmi affinitásuk nincs a moderált viselkedésre.
egy vidéki étterembe jártam egy darabig munkatársaimmal (egyszerű, olcsó, házias), de már az első pillanattól kezdve pofákat vágott és sértődötten reagált mindenre a (fő)pincér, de nem csak nekünk, hanem mindenkinek, törzsvendégnek is. minket szórakoztatott, és volt hogy már azért is vártuk az ebédet, hogy kapjunk még "show"-t. a fickó ezt leszámítva jól végezte a dolgát, pontos és gyors volt.
szóval csak jelzem, hogy van eset, amikor a modortalanság nem visszhang,

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:54:04

@juhaszvik1:
"aki azt hiszi, hogy rajta múlik, mennyire bunkó vele a pincér, annak elárulom, hogy ez így önmagában nem állja meg a helyét."
OK. De 100 esetből ez hányra elmondható?
Ha egy étteremben ilyet tapasztalok akár csak egyszer is, oda nem megyek vissza.

chrisred 2019.03.11. 11:54:39

@Attilajukkaja: "Amúgy veled hányszor fordult már elő felnőttkorodban, hogy az étel kiérkezése előtt érezted úgy, hogy most azonnal WC-re kell menned"

Az "étel kiérkezése előtt" étteremben várakozásnál elég tágan értelmezhető időtartam meghatározás. És mivel a vendégnek általában fogalma sincs arról, hogy mikor fog érkezni az étel, nem köti a mosdólátogatást egy általa ismeretlen időpontban bekövetkező eseményhez.

Gyűrött Papír 2019.03.11. 11:58:58

Én kényelmetlenül érzem magam étteremben, mert zavar, hogy más kiszolgál. Van ilyen fóbia? :)

MultilateralDezvoltat 2019.03.11. 12:01:11

@Attilajukkaja: Ezt most komolyan kérdezed? Annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem nekik jelent problémát! Még csak fel sem merül jobb helyeken... Tökmindegy, hogy 5, vagy hogy csajok, vagy bármilyen legyen a felállás!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.11. 12:04:59

Mindkét oldal lehet normális is, meg idióta is.

A legnagyobb baj az alkalmazkodásképtelen ember, mind a vendég, mind a pincér.

Pincérben ez pl. az, aki nem veszi észre mi a vendég stílusa. Pl. a vendég elfoglalt, valamit csinál, nem akar se beszélgetni a pincérrel, se hosszasan tanulmányozni az étlapot, hanem meghatározott elképzelése van, azt szeretné megenni, nyugodt körülmények között. Mire oda megy az alkalmatlan pincér és zaklatja őt kérdésekkel, ajánlatokkal.

Úgyszintén jobb helyeken idegesítő a divatjamúlt szokásokhoz görcsösen ragaszkodó pincér. Pl. borkóstolás erőltetése, mikor az ügyfél egyértelműen választott bort, azt inni szeretné, nem kóstolni.

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:12:40

@chrisred:
"Az "étel kiérkezése előtt" étteremben várakozásnál elég tágan értelmezhető időtartam meghatározás."
Ez igaz. Én mégis be tudom határolni, mikor menjek ki a mosdóba. Még SOHA nem fordult elő velem, hogy pont az étel érkezése előtt éreztem volna úgy, hogy nem bírom tovább. Ilyen persze előfordulhat, de nem jellemző.
Ha dohányozni megyek ki (nem vagyok dohányos), akkor viszont számolok a következményekkel.

" a vendégnek általában fogalma sincs arról, hogy mikor fog érkezni az étel, nem köti a mosdólátogatást egy általa ismeretlen időpontban bekövetkező eseményhez."
Akkor én egy külön kasztot képviselek. :o)))
Mint fentebb írtam, a rendelés után azonnal a mosdóba megyek, hogy étkezés előtt kezet mossak vagy pisiljek, ha szükséges. Hasmenéses tünetekkel nem járok étterembe.
Apukám volt ilyen cigimániás, aki két étkezés közben is hajlandó volt kimenni a hidegbe, hogy elszívjon egy szálat. De ha megérkezett a kaja, azonnal jeleztük neki, és jött, mert éhes volt.
Szóval nem tudom értelmezni ezt a WC-s, cigizős időhúzást.

2019.03.11. 12:15:11

@Attilajukkaja:
És mi van akkor, ha a vendég reagál bunkón, mert a pincér bunkó volt? Tipikusan tyúk és tojás esete.

Lobo Marunga 2019.03.11. 12:22:35

Úgy látom egy csomó kommentelő van, aki alapból utálja a pincéreket. Akkor minek megy étterembe? Muszájból?

bElannaTorres 2019.03.11. 12:22:52

@Gyűrött Papír: nekem is van, kicsit idegesítenek a pincérek. Nem is járok étterembe, csak ha muszáj. Majd egyszer talán elveszik a robotok a munkájukat.

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:25:35

@MultilateralDezvoltat:
"Ezt most komolyan kérdezed? "
Nagyon! És megismétlem a kérdésemet: a vendég miért nem tud úgy viselkedni, hogy segítse a pincér munkáját?

"Annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem nekik jelent problémát! "
Persze, hogy nem a vendég problémája. Örülök, hogy nem ezen vitatkozol. Ez egy emberi viselkedés, kultúra, empátia problémája.
Amíg Magyarországon a jobbágyi, hűbéri kultúrát erősíti a kormány, addig te sem fogod egyenrangú embernek tekinteni a szakácsot vagy a pincért. Neked ő csak egy szolga marad.

"Tökmindegy, hogy 5, vagy hogy csajok, vagy bármilyen legyen a felállás!"
Azt hiszem, nem értetted meg a beírásomat. Néha egyértelmű (20 fő), hogy a pincér eleve megkérdezi, hogy lesz majd az elszámolás, de van, amikor nem. Ilyenkor illik előre jelezni a fizetési szándékot. Hogy csajok vagy nem, az tényleg lényegtelen. :o))))

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:28:25

@Zabalint:
"És mi van akkor, ha a vendég reagál bunkón, mert a pincér bunkó volt? Tipikusan tyúk és tojás esete."
Hát igen!!!!!
Bevallom, velem is előfordult már. Nem is vagyok rá büszke. :o(
De nem mondanám jellemzőnek a jelenséget.

teetotaler 2019.03.11. 12:30:08

A 2. ponttal szerintem nagyon sikerült mellélőni. Hogy Váncsát idézzem, régen a "pincérrel vagy a szakáccsal a legapróbb részletekig meg lehetett (sőt illett) beszélni, mi módon óhajtjuk a fácánt, a fartőt vagy a kecsegét".

Ez nem tudálékoskodás, hanem a VENDÉGLÁTÁS legalapvetőbb elem.

Sajnálom, hogy a mai pincérek számára ez nem több, mint egy idegesítő szokás. Lehet, hogy másik pályát kéne keresni.

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:30:58

@Lobo Marunga:
"Úgy látom egy csomó kommentelő van, aki alapból utálja a pincéreket. Akkor minek megy étterembe? Muszájból?"
Nyilván!!! :o))))
Én imádok étterembe járni, és nincsenek rossz tapasztalataim, ... talán csak elvétve. De az belefér.

bElannaTorres 2019.03.11. 12:35:35

@Lobo Marunga: igen van, hogy muszáj, kisebb baráti találkozóknál, érettségi, ballagás után, osztálytalálkozón, stb.
Hihetetlen hogy van aki nem érti..., kellemetlen tud lenni a pincér de csak elmegy aztán annyit ki lehet bírni, nem miatta megyünk, hanem a társaság miatt.

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:38:19

@bElannaTorres:
"kellemetlen tud lenni a pincér de csak elmegy aztán annyit ki lehet bírni, nem miatta megyünk, hanem a társaság miatt."
Szerintem is ez a lényeg! Még akkor is, ha én ilyen esetekben még nem találkoztam kellemetlen pincérrel. :o)

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:38:20

@bElannaTorres:
"kellemetlen tud lenni a pincér de csak elmegy aztán annyit ki lehet bírni, nem miatta megyünk, hanem a társaság miatt."
Szerintem is ez a lényeg! Még akkor is, ha én ilyen esetekben még nem találkoztam kellemetlen pincérrel. :o)

chrisred 2019.03.11. 12:39:13

@Attilajukkaja: "Szóval nem tudom értelmezni ezt a WC-s, cigizős időhúzást."

Ezzel én is így vagyok, csak ebben a topicban a pincérek szemszögéből bosszantó dolgok vannak leírva. Ezért nem érthető számomra, milyen alapon lenne elvárás az éttermi alkalmazottak részéről, hogy a vendég a rendeléstől az étel felszolgálásáig ott üljön a helyén, mintha odaszögezték volna. Csak hogy biztosan ott találják, amikor kihozzák az ételt.

MultilateralDezvoltat 2019.03.11. 12:40:08

@Attilajukkaja: Ne feltételezd rólam, hogy jobbágyi viszonyt ápolok a pincerrel, amikor erről szó sem volt. Abból indultam ki, hogy normális vendég-normális pincér a felállás. Hidd el, teljesen irreleváns a csoportlétszám, ha a pincérnek valami meghaladja a képességét, akkor szóljon előre vagy válasszon más pályát! Nem fogsz meggyőzni, hogy legyek empatikus az alkalmatlanságához!

sanyi_a_hegyrol 2019.03.11. 12:47:21

Ez aranyos, de:
- a pincerek igen nagy szazaleka Budapesten SEM tud koszonni.
- mivel manapsag a pincereket ugy kell osszesoporni az utcarol, mert minden rendes pincer mar megpattant, igenis sokszor van ugy, hogy a pincer nemhogy a borokat nem tudja megkulonboztetni, de neha a bal kezet a jobbtol sem.
- kulon fizetes: na emiatt elmehet mindenki a picsaba. Van olyan szituacio amikor nincs testveries szetbontas, mert mondjuk a tarsasag 80%-a nem ismeri egymast. Ez csak Magyarorszagon ekkora problema, sehol masol nem fujjak fel. Lefoglalja a rendszert, bruhuhu. Akkor lehet a rendszerrel kellene kezdeni valamit nem?!
- ritmus: ha esetleg mondjuk a kedves pincer updatelne a vendeget (szinten valami ahol mashol mukodik) akkor nem pont akkor menne barhova is amikor tudja, hogy ket perc mulva jon a kajaja.
- azert irunk utolag, mert ha a helyszinen szolsz, akkor is megmagyarazzatok (sajnalom, hogy nem izlik, ez marpedig ilyen) vagy nagy nehezen “ujracsinaljatok” csak a steakben ugyanott van a vagas mint abban amit visszakuldtem, meg mar rajta van a borsmartas mire kijon.

Rinyalas megint megy, viszont szerviz az nincs. A jattot automatikusan elvarjatok, de egy percig nem dolgoztok meg erte.

Aki ezt a nyomorult listat irta, az tegye meg, hogy elmegy Pesten a Menzaba es tanul egy kicsit az ottaniaktol.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.11. 12:48:37

@Golyós: én nem járok több családdal étteremben, még mindig nem. És egy baráti társaságnál egyértelmű hogy külön fizetünk, hiszen bankkártyával fizet mindenki

Lobo Marunga 2019.03.11. 12:50:11

@bElannaTorres: Értem én, de emiatt az ember utál egy vagy két vagy három éttermet, ahova aztán nem megy többet. Nekem is van szép hosszú listám ezekről a helyekről, de ettől még nem ócsárolom az egész szakmát, ahogy itt sokan teszik.

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:51:24

@MultilateralDezvoltat:
" Hidd el, teljesen irreleváns a csoportlétszám, ha a pincérnek valami meghaladja a képességét"
Ez biztosan így van. Attól még bosszantó lehet a pincér számára, ha a vendég sem együttműködő.

"Nem fogsz meggyőzni, hogy legyek empatikus az alkalmatlanságához!"
Nem is akarlak. De egy bunkó vendég se várja el, hogy a pincér empatikus legyen vele szemben.

Lobo Marunga 2019.03.11. 12:53:13

A tanulság: Mosolyogj, és a világ visszamosolyog. Ha bunkó vagy, az lesz veled más is.
A pincér nem szívességet tesz neked, de nem is a szolgád. Egy szolgáltatást nyújt neked, amit te igénybe veszel. Neki tudni kell profin nyújtani, neked tudnod kell kulturáltan igénybe venni. És még így is lehet bárkinek rossz napja.

vg123 2019.03.11. 12:56:48

Ez mind szép is lenne, ha nem Magyarországról beszélnénk és nem logisztikai betanított munkás lenne a pincér.
A pincér se köszön. Fogalma sincs, hogy ki mit rendelt, jó ha az asztalt eltalálja. Magyarországon alap a lehúzás, az okosba, földről felkapargatva...
Szóval jó a téma

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:58:12

@chrisred:
"nem érthető számomra, milyen alapon lenne elvárás az éttermi alkalmazottak részéről, hogy a vendég a rendeléstől az étel felszolgálásáig ott üljön a helyén, mintha odaszögezték volna. "
Nyilván nem lehet ez egy elvárás.
Ugyanakkor a pincérnek kell eldöntenie, hogy akkor most kivigye a frissen készült meleg ételt, avagy sem. És ez is egy dilemma.
Én a pincér helyében rákérdeznék az asztaltársaságnál, hogy akkor most hozzam a rendelést vagy sem. (???)

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:59:14

@vg123:
"A pincér se köszön. Fogalma sincs, hogy ki mit rendelt, jó ha az asztalt eltalálja. "
Ez nagyon nem igaz!!!!
Te milyen helyekre jársz????????????

Lefty Rosenthal 2019.03.11. 13:00:14

csak Magyarorszagon talalkoztam azzal a jelenseggeel, h a kulon fizetes problema. MIndenhol mashol annyi kartyat dugnak a terminalba ahanyan akarnak fizetni, es a kozben levonogatjak az osszegeket a vegosszegbol. Egyatalan nem bonyolult, mikor pincer voltam en is csinaltam. A vendeg fizet, az van amit o akar, ha erre van igeny akkor ki kell elegiteni kulonben alkalmatlan a rendszer. Ha ez bonyolult akkor tessek ujragondolni, mashol megy.

Attilajukkaja 2019.03.11. 13:00:48

@Lobo Marunga:
"Mosolyogj, és a világ visszamosolyog. Ha bunkó vagy, az lesz veled más is. "
Én sem tudtam volna velősebben megfogalmazni a lényeget! :o))

chrisred 2019.03.11. 13:02:43

@Lobo Marunga: De ha mondjuk az adott vendég műtőorvos, akkor a pincér részéről egyértelmű és érthető elvárás, hogy ne derüljön ki róla, hogy rossz napja van, amikor éppen őt műti. Vagy ha annyira rossz napja van, inkább ne is műtse meg. Ez fordított felállásban miért nem természetes?

bElannaTorres 2019.03.11. 13:04:03

@Lobo Marunga: nekem nincsenek helyek amiket kedvelnék, amikor muszáj menni alkalmazkodok.
Majd nem fogják lehúzni a szakmát, ha a jobb helyeken felfogják ők vannak a vendégért, ha nem köszön akkor nem köszön, nem feltétlen bunkó, pl. Ha valaki egyből azt kérdezi miben segíthet - ez inkább boltokban, akkor az embereknél előfordul hogy egyből a kérdésre válaszolnak, így a köszönés kimarad. Aztán nézhetjük ahogy pofákat vágnak. Engem különösen zavar mivel általában udvarias vagyok, és nem vagyok túl laza.
Ilyen miatt, vagy hogy az ember azt mondja hirtelen hogy lesz még, ne már az én hangulatomat rontsa el a pofavágással meg kioktatással. Azt majd elrontják nekem a munkahelyemen az én megrendelőim.

Lobo Marunga 2019.03.11. 13:08:16

@chrisred: Azért, mert ahogy a matematikában nem mindig fordítható meg a műveleti sorrend, úgy az életben sem minden működik oda-vissza.

darlacko 2019.03.11. 13:09:06

Aranyos dolgok ezek a pincérpanaszok, de nem szabad őket komolyan venni. A pincér egy ételfutár, aki a konyhától az asztalig ingazik. Ennek megfelelően kell kezelni. Nem írom, hogy egy senki, de nem sokkal áll a senki szintje felett. Főleg ha ellátogatunk egy vendéglátó szakmunkás suliba, akkor láthatjuk, hogy nem a társadalom krémje tanul pincérnek.
És az is igaz, hogy ma már sokszor a vendég jobban tudja, hogy mit hogy kellene csinálni, jobban ért ételhez, borhoz, mert a vendég esetleg járt már tucatnyi országban, megengedhet magának kulináris kalandokat, esetleg tényleg magas szinten ért a gasztronómiához, mert ez a hobbija, amit komolyan is vesz. Míg a pincérnek ez egy napi 8-10 órás munka, amin túl nem nagyon lát, a fizetése meg nem elég arra, hogy gasztronómiai kalandokat éljen át külföldön.

Lobo Marunga 2019.03.11. 13:11:12

@bElannaTorres: Ezt magyarázom. Az, hogy ő van a vendégért, nem azt jelenti, hogy a vendég vele szemben mindenható. Azt jelenti, hogy ő nyújtja a szolgáltatást. Nem csicska, nem szolga. Megbízod valamivel, neked dolgozik, együttműködik veled. Már ha lehet...

2019.03.11. 13:11:57

@Attilajukkaja:
2 ember interakciójáról beszélünk, gyanús, hogy nem gyakoribb az egyik irány, mint a másik.

sure_shot 2019.03.11. 13:20:12

A legsúlyosabb eset amikor a vendéglátós kiscsapat megy el étterembe kajálni:D Voltam ilyen társaságban - a szakács, a pultosnő, a két pincérnő meg a pincér oltogatták szanaszéjjel enyhén bemindenezve az amúgy igen kellemes hely személyzetét. Annyira görény és leereszkedő módon voltak jópofák, hogy nagyon udvariasan majdnem kibasztak minket, mint szódás a lovát.

bElannaTorres 2019.03.11. 13:21:45

@Lobo Marunga: ha bunkó az más, de itt nem arról volt szó, hanem arról, hogy minden fisz-fasz miatt pofákat vágnak, nem köszön? Kit érdekel, ezért várom hogy robotok szolgáljanak fel, jó egyértelmű lesz legalább és nem jönnek oda ötször megkérdezni ,hogy ízlik-e. Nem vagyok rá kíváncsi, felesleges rossz nekem, de nem vagyunk egyformák.
Nem dolgozni megyek, hanem jól érezni magam, ha WC-re kell mennem, akkor kell, ha kezet akarok mosni evés előtt akkor megteszem. Ahogy itthon is. Ha véletlen azt mondom lesz még, akkor azt mondom, ha már gyerekkorom óta így kérdeznek vissza, nehéz megváltoztatni, ráadásul ezzel nem hiszem, hogy megbántanám.

MultilateralDezvoltat 2019.03.11. 13:22:08

@Attilajukkaja: “Attól még bosszantó lehet a pincér számára, ha a vendég sem együttműködő.“ Nem akarod érteni, miről van szó! Ha egy normális helyen előre aggodalmaskodom, hogy tudok-e külön fizetni, akár sértésnek is vehetik. Mint ahogy azon sem én fogok aggódni előre, hogy az ételeket és az italokat biztosan megjegyezzék.... És megint balami bunkó vendégről beszélsz, amikor arról van csak szó, hogy a pincér végezze a dolgát és esetleg szóljon, ha gondot okoz neki valami, ami MÁSHOL NEM probléma! Világos?

chrisred 2019.03.11. 13:22:18

@Lobo Marunga: Nincs semmiféle összefüggés a matematika és az életben betöltött szerepek között.

Attilajukkaja 2019.03.11. 13:22:32

@Zabalint:
"nem gyakoribb az egyik irány, mint a másik."
Ezt miből szűrted le?
Ez a poszt éppen a pincérek szemszögéből láttatja a vendéglátás dolgait.

kocsmagomba 2019.03.11. 13:25:11

@darlacko: szerintem nem csak ételfutár szerepe kell legyen a pincérnek. Végeredményben ő tartja a kapcsolatot a konyha és a vendég között. Nem kell gasztronómusnak lennie, de a konyha kínálatával és alapvető lehetőségeivel tisztában kell lennie, ha a vendég valamilyen okból, például speciális étrend, miatt érdeklődik. Néhány étlapon még azt is feltűntetik, hogy kérdésével forduljon a vendég a pincérhez. (az, hogy sikerül-e vele dűlőre jutni, az persze más kérdés) Tehát nem csak a vendég várja el a pincértől a tudást, hanem a tulajdonos is!

_B_ 2019.03.11. 13:26:29

Amúgy ez a külön fizetésre behisztizés teljesen értelmetlen.
Ha mindenki külön fizet, több jattot kapsz baszod. Az miért zavar?
Egy 10-20 fős éttermi társaságnál ez minimum 5000-10000 Ft plusz, pár perc munkáért.
Hisztire meg nem nagyon adunk borravalót, szóval még annyit sem kapsz, mintha eleve egyben akartunk volna fizetni.

Attilajukkaja 2019.03.11. 13:28:49

@MultilateralDezvoltat:
"Ha egy normális helyen előre aggodalmaskodom, hogy tudok-e külön fizetni, akár sértésnek is vehetik."
De nem veszik. Éppen, hogy örülnek, ha előre jelzed a szándékodat. Ha pedig tényleg sértésnek veszik, oda nem menj vissza többé. Én ilyenbe még nem futottam bele.

"És megint balami bunkó vendégről beszélsz, amikor arról van csak szó, hogy a pincér végezze a dolgát és esetleg szóljon, ha gondot okoz neki valami, ami MÁSHOL NEM probléma! Világos?"
Nem világos. Én csak annyit mondtam, hogy a vendég is lehetne annyira együttműködő, hogy előre jelezze a fizetési szándékát, ha az eltér a megszokottól.

darlacko 2019.03.11. 13:28:51

@Mankel: A "lesz egy..." rendeléssel szerintem semmi baj. Kevésbé proli, mint a pincérek "Na, sikerült választani?" fordulata.
Mit kellene mondani a vendégnek? Kérek szépen egy babgulyást.
Angol nyelvterületen se cifrázzák: I will have a...
Magyarul a "Lesz egy..." szerintem megfelelő. Gyors információáramlás a cél, cicér felírja a rendelést és megy a dolgára.

Attilajukkaja 2019.03.11. 13:30:22

@kocsmagomba:
"Tehát nem csak a vendég várja el a pincértől a tudást, hanem a tulajdonos is!"
Jogos!
Neked ezzel volt problémád?

2019.03.11. 13:34:02

@Étteremkritikus: Nem tudom ez miért bonyolult. Legtöbb helyen az van, hogy odamegyek a kasszához, mondom mit fogyasztottam, kipipálják és fizetem. Mi ezzel a baj? Ne kockáspapírozzunk már az asztalnál negyedórát emiatt amikor ott van minden a számítógépen.

lenörd hofstadter 2019.03.11. 13:36:25

Ajaj, megint nem leszek túl népszerű az igazsággal, de ha anyucikedvenceátlagidiótamélymagyar megy a kocsmába a haverokkal, akkor nincs annyi agya, hogy felkészüljön a fizetésre, ha kell megfelelő mennyiségű kp-vel, ahelyett, hogy a homáron meg ilyen blogokon csinál hülyét magából azzal, hogy jajapicérnemtudtaelőrehogyénmitakarokmajdestefélpercalattmertnehogymáaháromórássörözésutánkésőnérjekhazagyőzikére...

_B_ 2019.03.11. 13:40:59

Amúgy sok pincérnél ott megy félre ez a dolog, hogy nem tudja, hogy a vendéglátás szót nem úgy értjünk, hogy LÁTJA a vendéget, üres pohárral, vagy épp ételválasztás után kínosan nézelődni, de inkább elbújik előle :)

stylex450 2019.03.11. 13:43:03

Azért helyesen írni megtanulhattál volna

stylex450 2019.03.11. 13:47:21

@darlacko: szeretnélek téged kiszolgálni egyszer.
Te címeres barom.
Nagyképű seggfej.

MultilateralDezvoltat 2019.03.11. 13:49:03

@Attilajukkaja:
“Én csak annyit mondtam, hogy a vendég is lehetne annyira együttműködő, hogy előre jelezze a fizetési szándékát, ha az eltér a megszokottól.“
De nem tér el a megszokottól, mikor fogod már fel? Van valami elképzelésed arról is, hogy a kp vagy a kártya tér el esetleg a megszokottól? Vagy tán címletben is van valami preferenciád?

Lobo Marunga 2019.03.11. 13:50:07

@chrisred: Ezt most direkt csinálod? Nem összefüggés, párhuzam. Hasonló, érted...

Lobo Marunga 2019.03.11. 13:51:46

@bElannaTorres: Hát azt hiszem, neked nem nagyon való a közösségi étkezés vagy mi. Szó se róla, nem is tagadtad.

Attilajukkaja 2019.03.11. 13:51:57

@randomgenerator:
" Legtöbb helyen az van, hogy odamegyek a kasszához, mondom mit fogyasztottam, kipipálják és fizetem. "
Ázsiában valóban ezt tapasztaltam, de Magyarországon is csak az ottani éttermekben. A klasszikus magyar helyeken asztalnál fizet a vendég.

@_B_:
"nem tudja, hogy a vendéglátás szót nem úgy értjünk, hogy LÁTJA a vendéget, "
Nem tudom, te milyen éttermekbe jársz, de nagyon nem értek veled egyet!!!!

EG0 2019.03.11. 13:58:35

"A különfizetés szerintem csak akkor jelent problémát, ha utólag szólnak, amikor a pincér már kihozta a számlát, és azt újra kell csinálnia. "

Talán meg kellett volna kérdeznie az 1-nél több főtől, hogyan szeretnének fizetni. Nehogy már a vendégek legyenek ezért a hibásak. Manapság tipikusan külön fizetnek a felek.

Az utólagos "szétdobás" nem működik: egyik részénél nincs apró, csak papírpénz, a másik része meg nem is emlékszik pontosan, hány pohárral ivott. (Külön fizetésnél ő fizet útoljára :-D )
Nagyobb társaságnál garantált ráfizetés mindenki helyett rendezni a számlát, aztán várni, hogy mindenki odaadja neked a saját részét. Plusz te mondjuk adtál borravalót, de neked már nem adják oda azt az 5-10%-ot, stb.

Másik meg:
"Aki utólag panaszkodik online, ahelyett, hogy a helyszínen azonnal jelezné a problémát."
Az ember nem azért megy vendéglátó helyre, hogy balhézzon, meg felhúzza magát. Pénzt fizet azért, hogy jól érezze magát a társaságával.
Ha pl. a pincér egy büdös bunkó, akkor mi értelme ezt neki megmondani? Kapnál egy újabb bunkó reakciót és kész.
Ha egy nyilvános fórumon mondod el a valós tapasztalataidat, annak lehet következménye - ha a tulajdonos olvassa.
A helyben történő negatív visszajelzéssel csak a saját napodat rontod tovább.
(És igen, egyfajta -jogos- elégtétel is a webes visszajelzés.)

chrisred 2019.03.11. 13:59:35

@Lobo Marunga: Mármint szerinted két jelenség párhuzamba állítása, összehasonlítása nem az összefüggés keresése? Mert akkor inkább én kérdezhetem, hogy te ezt direkt csinálod? Iderángatsz egy ide nem illő érvet, aztán sértődötten közlöd, hogy ez nem is ideillő érv.

Attilajukkaja 2019.03.11. 14:00:40

@MultilateralDezvoltat:
"De nem tér el a megszokottól, mikor fogod már fel?"
Nehéz az ilyen agresszív beszólásokra reagálni, de véleményem szerint, Magyarországon még nem bevett dolog, hogy 3-5 fős társaság külön fizessen. Ezért lenne érdem előre szólni a pincérnek. Ez miért annyira nagy kérés?

"Van valami elképzelésed arról is, hogy a kp vagy a kártya tér el esetleg a megszokottól? Vagy tán címletben is van valami preferenciád?"
Felesleges az ilyen ellenséges hangnem.
A lényeg, hogy a magyar viszonyokhoz alkalmazkodva, a vendég is tehetne valami minimális erőfeszítést azért, hogy a fizetés gördülékenyebb legyen. A köszönésről nem is szólva!

EG0 2019.03.11. 14:03:58

Folyt.:
"érkező vendég tuti oda akar ülni, ahol egy perce álltak fel"

Hát bizony, amikor egyetlen szabad asztal van közvetlenül a wc/konyha mellett, de épp felállnak az ablak melletti, panorámás asztaltól... jóhogy az kell!

Mi vendégek ugyanis élményért mentünk be, nem egységnyi idő alatt egységnyi pénzt nálatok hagyni. Fogadjátok el, hogy nem minden asztalotok nyújtja ugyanazt az élményt.
(De nyilván tudjátok is, mert a "Reserved" asztalok sosem a legrosszabbak.)

Attilajukkaja 2019.03.11. 14:07:59

@EGO:
"Talán meg kellett volna kérdeznie az 1-nél több főtől, hogyan szeretnének fizetni. Nehogy már a vendégek legyenek ezért a hibásak. Manapság tipikusan külön fizetnek a felek."
Gondolom, ezt csak viccnek szántad! :o))))

"Az utólagos "szétdobás" nem működik: egyik részénél nincs apró, csak papírpénz, a másik része meg nem is emlékszik pontosan, hány pohárral ivott. (Külön fizetésnél ő fizet útoljára :-D )"

Ezt nyilván a vendégeknek kell előre átgondolniuk.

"Ha pl. a pincér egy büdös bunkó, akkor mi értelme ezt neki megmondani? Kapnál egy újabb bunkó reakciót és kész."
Ezzel nagyon egyetértek!

Lobo Marunga 2019.03.11. 14:17:43

@chrisred: A hasonlóság összefüggés.

Szelid sunmalac 2019.03.11. 14:18:56

@Attilajukkaja: Nem tudom ki vagy,te en csak olvasgattam a kommenteket, te ha te vagy a posztolo, akkor ujfent kijelentenem: inkabb hagyj fel az irassal. Talan ha az olvaok 85&-a nemhogy nem ert veled egyet, de egyenesen az ellenkezojet mondja, erdemes lenne megfontolni mirol is beszelnek. Csak azert, mert volt olyan balfasz, a,ki fizetgette az utazasaid, meg megtudtal enni par kkajat, meg rohadtul nem lettel szakerto (bar a lehetoseged megvolt ra), de blogironak lenni meg vegkepp nem sikerult.

Azt latom, hogy neked problemat okoz a szamla szoetosztasa, akar utolag is, de ettol meg egy pincernek hadd ne!

En, mint aki nem csak amolyan amator mukedvelo (elnezest, ha nem az lennel, akkor viszont a szakma szegyene, ami meg rosszabb) vagyok, hanem egyreszt a Balaton mellett felnott meberkent megtapaztaltam pincerkent mind a jobb, mind a rosszabb ettermeket, raadasul a vendeglaton szeretem az elso diplomat, KIKEREM magamnak a szakma neveben a baromsagokat, amiket osszehordtal!

Nemcsak hogy szo nelkul mosolyogva bontom meg a szamlat, ahogy a vendeg kivanja, de en speciel. pontosan tudtam a komplett etlapot, mi mibol, hogyan keszul, milyen varoaciok vannak, ki tudtam (tudok most is) filezni barmilyen halat a vendegnek az aszalahoz allitott kulon szatlakan a szeme elott, tudom mit melyik oldalrol es milyen sorrendben szolgalok fel, szemmelt tartom a terepet es kurvara nem zavar, ha vendeg elhagyja a helyet, ha koszonon, orulok, ha nem, nem sertodok meg mint valami hisztis picsa. Ez egy SZAKMA, amit tudni kell jol vegezni. Aki nem tudja, az menjen masnak!

bElannaTorres 2019.03.11. 14:18:58

@Lobo Marunga: hát tényleg nem azért megyek, hogy idegen emberekkel bájologjak, vagy nézzem ahogy ki tudja mire meg van sértődve, vagy körülöttem ugrál mikor zavar. Ha ez kizáró ok, hogy étterembe menjek, akkor jól van. Tudtam ám, hogy mi vagyunk értetek. Hogy nektek a lehető legkellemesebb legyen a napotok ahhoz nyolcvan köszönés kell hallani, mert ha egy kimarad akkor mekkora bunkó a vendég, mellesleg mindig szoktam köszönni, de azért ne legyek már én görcsben ha úgy alakul, hogy másik pincér jön és neki még nem köszöntem, kérdez valamit és én a kérdésre válaszolok. Aztán megijedek hogy bassz nem köszöntem... hagyjuk is, megvagytok a kevésbé barátkozóak nélkül is. Majd én eszek itthon, arról legalább tudom, hogy tiszta körülmények között készül és hogy miből van.

Lobo Marunga 2019.03.11. 14:24:05

@bElannaTorres: Nyugi, tesó, béke van! Én egyébként nem vagyok pincér, de ez most mindegy. De amúgy nem vagy te egy kicsit mizantróp?

Szelid sunmalac 2019.03.11. 14:25:00

Mar elnezest, de rohadtul felhaborit, amikor valaki aki mar ketmeterrol latott pincert a nevukben mindfele hulyesegeket irkal! Igen baszki, a napi tobbszaz vendeg kozott van, aki kellemetlenebb, mint az atlag, de nehogy mar a vendeg szolgalja ki a pincert! Ha vengdeg kirlay es kesz. Ha o nem jon be, mi nem kapunk fizetest. Pont.

MultilateralDezvoltat 2019.03.11. 14:26:38

@Attilajukkaja:
Ha véletlenül betévedek egy olyan étterembe, ahol előre szólni kell, hogy étkezni szeretnénk, sajnos többen vagyunk 1 főnél, sőt mi több, inni is szándékunkban áll, elképesztő módon más-más italokat fogunk fogyasztani, sőt mi több, az ételek is különbözni fognak egymástól, jó eséllyel beszélgetni is fogunk az asztalnál, és még azt az elképesztő húzást is elkövetjük, hogy kimegyünk néha a mosdóba, na de a legvégére tartogatjuk azt a mérhetetlen istencsapását, hogy teljesen váratlanul külön fogunk fizetni, mivel egyikünknél sincs terminál, hogy lerendezhessük egymás között... szóval ha ezeket a megszokottól merőben eltérő jelenségeket jól artikuláltan hangsúlyozni kell, nos, akkor biztosra fogom venni, hogy éttermet nyitottál!

bElannaTorres 2019.03.11. 14:27:44

@Lobo Marunga: de igen, az vagyok. Viszont alkalom okán mindig lehetnék az a századik, akinél borul a bili az eladóknál, asszisztenseknél stb.. mivel alacsony vagyok és az arcom kedvességét tükröz. :)
Olyan semmiségek miatt lettem megtalálva kicsit többször mit más, mint pl. Mikor sokan voltunk a háziorvosnál az asszisztens engem üvöltött le, csak úgy a semmiből, hogy miért fél hét után megyek mikor egyébként már fél hatkor ott voltam. De velem mernek nagyoskodni.
Mindennek oka van :)

kocsmagomba 2019.03.11. 14:28:17

@Szelid sunmalac: elnézést, de nem néztél be valamit?

Lobo Marunga 2019.03.11. 14:30:07

@bElannaTorres: Oké, én veled vagyok. Peace! :)

Szelid sunmalac 2019.03.11. 14:31:36

@kocsmagomba: Elnezest, de nem gondolom. Ezenkivul mar elnezest, de szertined van ertelme a kerdesednek eben a formaban? Mit ?????? Parizert, jobbrol elozest? Egy elozo kommented? Hogy hulye vagy-e?

Majd ha normalis kerdest teszel fel, amibol megertem mit is szeretnel, tudok ra normalis valaszt is adni.

Attilajukkaja 2019.03.11. 14:35:04

@MultilateralDezvoltat:
"Ha véletlenül betévedek egy olyan étterembe, ahol előre szólni kell, hogy étkezni szeretnénk, sajnos többen vagyunk 1 főnél"
Volt már ilyen rossz tapasztalatod? Nekem még SOHA! Igaz, olyan már volt, hogy rákérdeztek, ketten leszünk-e. :o))))) Mondtam, hogy igen! Soha rosszabb élményt!

" szóval ha ezeket a megszokottól merőben eltérő jelenségeket jól artikuláltan hangsúlyozni kell, nos, akkor biztosra fogom venni, hogy éttermet nyitottál!"
A hiszti csak hiszti marad. És ezekkel a vendégekkel van teli a legtöbb pincér cipője! Ha nem tudsz normálisan viselkedni egy étteremben, akkor neked sem javaslom ezt a fajta élvezetet. De remélem, hogy legalább a Netpincér kiszállítóját nem rúgod tökön, ha 5 percet késik a forgalom miatt.

_B_ 2019.03.11. 14:39:20

"Szerviz közben érkező vendég tuti oda akar ülni, ahol egy perce álltak fel, és nincs még újraterítve."
Igen, ez akkor fordul elő, amikor az asztalok többsége hülyén van elhelyezve. Hiányoznak a térelválasztók, stb...
Senki nem szeret egy piactér közepén leülni, ahol a háta mögött rohangálnak a pincérek, és az érkező/távozó/wcző/cigiző vendégek.
Mivel a kaja meg a pia ughyanannyiba kerül az ablak melletti asztalnál is, mint a wc és a pincérajtó közé rittyentett asztalnál, szerinted melyiket fogja választani a VENDÉG?

Attilajukkaja 2019.03.11. 14:44:56

@Szelid sunmalac:
"Nem tudom ki vagy,te"
Nem vagyok vendéglátós, de kb. kéthetente megyek el enni egy étterembe. Gondolom, ennél többre nem is vagy kíváncsi. :o)

"ha te vagy a posztolo, akkor ujfent kijelentenem: inkabb hagyj fel az irassal."
????????

"az olvaok 85&-a nemhogy nem ert veled egyet, de egyenesen az ellenkezojet mondja, erdemes lenne megfontolni mirol is beszelnek"
Nem látom a 85% -ot (gondolom, erre utaltál a 85&-al). Megfontoltam. És?

"Csak azert, mert volt olyan balfasz, a,ki fizetgette az utazasaid, meg megtudtal enni par kkajat, meg rohadtul nem lettel szakerto (bar a lehetoseged megvolt ra), de blogironak lenni meg vegkepp nem sikerult."
Te mit ittál? Vagy szedsz valamit?
Azt hiszem, itt be is fejezhetjük a bájcsevejt, mert te valahol nagyon eltévedtél a kommentjeimmel kapcsolatban.
És akkor bocsánatot sem kell kérned a sértegetésekért.

kocsmagomba 2019.03.11. 14:48:01

@Szelid sunmalac: értelmes ember a kérdésem után elgondolkodik, értelemszerűen azon a hozzászlóláson, amire válaszoltam, hogy nincs-e benne mégis valami tévedés, de a sünmalacoknál a veszettség jele, ha szelídnek látszanak és ilyen harapósak.

kocsmagomba 2019.03.11. 14:50:32

@Attilajukkaja: ahogy írod, sünmalac teljesen félreolvasta a hozzászólásaidat, csak még izmozik és nem hajlandó újra olvasni, de bízunk benne, hátha.

Szelid sunmalac 2019.03.11. 15:04:36

@Attilajukkaja: Nem is kerek. Miert kernek?
@kocsmagomba: Ertelmes ember a masodik korben otthagyja azt, aki passziv-agressziv modon tovabbra sem hajlando elarulni, hogy mit is akar es mi a baja. Nyilvan no lehetsz, e en ennel joval egyenesebb vagyok. Ha valami zavar, megmondom mi az es nem varom orakon at, hogy a masik gondolkodjon el rajta es talalja ki mi jar a fejemben. Tanulj meg kommunikalni a masikkal, hogy o is ertse.

Attilajukkaja 2019.03.11. 15:08:12

@Szelid sunmalac:
"Nem is kerek. Miert kernek? "
Nem baj. Főleg, ha még mindig nem érted, miket hordtál itt össze. :o)))
Majd ha kijózanodsz ....

"megmondom mi az es nem varom orakon at, hogy a masik gondolkodjon el rajta es talalja ki mi jar a fejemben"
Neked többre lesz szükséged, mint pár órára! :o)))))

Szelid sunmalac 2019.03.11. 15:11:02

Ok...ez a kukkaja nem a poszter, de pont olyan hulye. KHeti ketszer is etteremben eszik! Aztamindenit! Ennek ellenre szerinte mindnekinek kulon a bejaratnal be kene jelentkezni, hogy hanyan vannak, ki mivel fize, miert mennyi van a bankszamlajan, menniy kp-bna nala, a vecsoportja egyezik-e a tobb ivendegevel es vajon izalmasnak talaja-e a pincer parfumjet.

Akkor megegyszer neked kedves kukkaja meg gomba: a pincer kiszolgal. Tudod, "servant" / "Servus" / servieren -> servus,-i m.
Ha meg nem tud szamolni alapfokon, osszeadni es kivonni, akkor mar csak azert sem venenm fel pincernek (amibol a legtobb helyen egybeketn is kulon fizetos van. De lehet nyigni a pincerek "neveben" kedves "en gyakran jarok etterembe" szakertok

Szelid sunmalac 2019.03.11. 15:13:16

@Attilajukkaja: Csak azert, mert valaki kinyalja a segged meg nem lesz igaza(tok).

Attilajukkaja 2019.03.11. 15:18:20

@Szelid sunmalac:
"Csak azert, mert valaki kinyalja a segged meg nem lesz igaza(tok)."
Dőlj le egy párórára. Utána jobban leszel! :o)

Thunder_th 2019.03.11. 15:36:09

Én többnyire azt vettem észre, hogy a pincérek túl figyelmesek. Évente többször megyünk étterembe. Mondjuk általában magas színvonalúba, nem ilyen zsíros zabáldába. Legutóbb olyan volt, hogy a pincér annyira figyelmes volt, hogy már zavaró. Az előételek között volt egy fogás, ami nem volt igazán a stílusom és csak épp megkóstoltam, de nem ettem meg. Utána megkérdezte, hogy mi a baj az étellel. Hát semmi, de nekem nem jön be. Kicsit úgy éreztem magam, mint óvodás koromban, amikor rámförmedtek ha otthagyom az ételt. Csak nem olyan hangnemben. Aztán amikor italt választottam megkérdezte, hogy mit tudok erről a borfajtáról. Hát nem sok mindent, el is mondott mindent róla szépen, de kicsit szarul éreztem itt is magam. Mintha kiestem volna az 5000 forintos kérdésnél a Legyen ön is milliomos játékban. Csak az összkép az volt, hogy a pincér túl figyelmes, már-már zavaróan.

Attilajukkaja 2019.03.11. 15:42:59

@Thunder_th:
" a pincér annyira figyelmes volt, hogy már zavaró."
Ilyet én is tapasztaltam! De úgy voltam vele, hogy inkább ez legyen, mint az ellenkezője. :o)
De tényleg nyomasztó tud lenni.

oszt jónapot 2019.03.11. 15:49:48

@Attilajukkaja: A nyelvtanórákat valószínűleg passzolhattad, ugyanis a mosdóban és a cigizni szavak között nem véletlenül van ott az a vessző.

Attilajukkaja 2019.03.11. 15:53:00

@oszt jónapot:
Értettem az utalást, köszönöm! De a lényegen a vessző nem változtatott. Ezt a továbbiakban ki is fejtettem. :o)))))

"A nyelvtanórákat valószínűleg passzolhattad"
Annyira, hogy nem is voltak magyar nyelvóráim.

Kelemanus 2019.03.11. 16:39:15

Még soha nem gondoltam arra hogy nekem az a dolgom fogyasztóként hogy megfeleljek a pincér elképzeléseinek.
Ha én így dolgoznék - ügyfélszolgálaton és vőfélyként - nem lenne munkám.
Az megint más hogy KÖNNYEBB úgy ha jófej az ügyfél, de a szakember attól lesz progi hogy a nehéz esetet is kezeli.
Ha nehéz a szakmád, nem bírod, képezd át magad másnak.
Ja, hogy a pénz az kell... Akkor tessék mosolyogni akkor is ha kicsit nemszeretem a vevő.
Lehet neki is nehez napja volt, csak enne egyet aztán nyom még valami tulorat otthonrol, vagy megy máshova.
Igen, elvárható hogy figyeljünk egymásra, de ez elsősorban attól elvárt akinek fizetnek, nem attól aki fizet.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.11. 16:43:09

@lenörd hofstadter: kp-val? Visszamaradott-e vagy? És még te mélymagyarozol, idióta

öreg baka nem rakéta 2019.03.11. 16:58:40

Mi lenne, ha egszer arról írnál, hogy mi az amit a vendég utál az étteremben?
Ha írtál ilyet, akkor bocs, de átsiklottam felette.

Arcade Macho 2019.03.11. 17:09:38

@sure_shot: "majdnem kibasztak minket, mint szódás a lovát."
az kibaszni mint macskat szarni
a szodas a lovat az megveri

kocsmagomba 2019.03.11. 17:32:20

Kedvenc pincéreimmel a Balaton északi partján találkoztam, ahol kisebb társasággal nyaraltam egy hétig. Azidő alatt mindennap egy frekventált, híres régi étteremben vacsoráztunk (estebédeltünk) persze hagytunk borravalót is, és végigettük az étlapot, hal, vad, mindent..
Utolsó este megleptek minket. Tudták, hogy utoljára megyünk, egy üveg kiváló borral köszönték meg, hogy egész héten náluk fogyasztottunk. Minden külső kényszer nélkül adták, nem az üzletpolitika része volt. Csak egyszerűen elköszöntek a jó vendégektől. Tehát nem a cég ajándéka volt, hanem a pincéreké. Ennek 12 éve. Azóta más a tulaj, más a pincérgárda, más az érzés, ritkán megyek arra...

Attilajukkaja 2019.03.11. 17:47:13

@Kelemanus:
"Még soha nem gondoltam arra hogy nekem az a dolgom fogyasztóként hogy megfeleljek a pincér elképzeléseinek."
Miért nem? Ők nem érdemlik meg az emberi bánásmódot? Hogy tiszteld a munkájukat? Mert itt csak ennyiről van szó.

Attilajukkaja 2019.03.11. 17:51:17

@öreg baka nem rakéta:
"Mi lenne, ha egszer arról írnál, hogy mi az amit a vendég utál az étteremben?"
Te elolvastad a poszt utolsó mondatát?

@kocsmagomba:
Nekem is rengeteg pozitív tapasztalatom van pincérekkel kapcsolatban. Volt olyan hely, ahová addig jártunk, amíg a pincér el nem ment egy másik helyre. Utána már nagyon nem ugyanaz az érzés volt. :o)

gigabursch 2019.03.11. 18:06:39

Kulturált pincér ELŐRE megkérdezi, hogy hogyan fognak majd fizetni.
Ezen ne pofázzon és ne rinyáljon.

A vendégek tuskósága viszont tény

öreg baka nem rakéta 2019.03.11. 18:22:23

@Attilajukkaja: A vak tyúk is talál szemet:) Ha érted...

öreg baka nem rakéta 2019.03.11. 18:24:33

@Attilajukkaja: Megérdemlik. De csak az adjon isten, fogajd isten-ig. Ha ő baszik köszönni, akkor én miért tegyem? Ha ő keresztülnéz a vendégen, semmibe veszi, akkor én miért ne tegyem?

chrisred 2019.03.11. 18:37:00

@Attilajukkaja: Azzal tisztelem meg a munkájukat, ha figyelembe veszem, lényegében abból áll, hogy kiszolgálják a vendég igényeit.

Attilajukkaja 2019.03.11. 18:58:42

@öreg baka nem rakéta:
"Megérdemlik. De csak az adjon isten, fogajd isten-ig. "
Egyetértek! De általában a vendég baszik köszönni, meg udvariatlan.

@chrisred:
"Azzal tisztelem meg a munkájukat, ha figyelembe veszem, lényegében abból áll, hogy kiszolgálják a vendég igényeit"
Ha megtiszteled a munkájukat, ők is megtisztelnek téged. Kivételek biztosan akadnak, de én ilyennel még szerencsére nem találkoztam. :o)

Attilajukkaja 2019.03.11. 19:07:36

@gigabursch:
"Kulturált pincér ELŐRE megkérdezi, hogy hogyan fognak majd fizetni.
Ezen ne pofázzon és ne rinyáljon."
Én úgy látom, hogy egyes hozzászólókon kívül itt senki nem pofázik vagy rinyál.
Amikor kérem a számlát, előre jelzem, hogy kártyával fizetek, mert ezzel megspórolok a pincérnek egy utat. Kulturált vendég erre is odafigyel. De ha mégsem, akkor sem láttam még egy pincért sem pofázni vagy rinyálni emiatt. Nem kellene átesni a ló túlsó oldalára!
A poszt szerintem arról szól, hogy mit tehet meg a vendég azért, hogy minél kellemesebb és zökkenőmentesebb legyen a vendéglátás mindkét fél számára, nem másról.
Számomra tanulságos volt Világevő írása. :o)

EG0 2019.03.11. 19:39:34

Attilajukkaja: egyszer voltunk egy olyan vendéglőben, ahol miután egyikünk még a rendelésfelvétel alatt meggondolta magát, hogy mit inna, a pincér elkezdett vicceskedve arról beszélni nekünk, hogy milyen bunkók tudnak lenni a vendégek, hogy rendelésfelvétel után tesznek még hozzá rendeléshez, vagy akkor jut eszükbe, hogy még egy adag kellene, amikor már a szakács elkezdte csinálni. Végighallgattuk. Utána elment, és végre tudtunk egymással is beszélgetni.
Tehát: itt egyszer voltunk.

Attilajukkaja 2019.03.11. 19:48:03

@EG0:
"Tehát: itt egyszer voltunk."
Velem ilyen még nem esett meg, de szerintem ez a helyes megoldás, ha egyszer nem vagy elégedett a szervizzel. :o)

öreg baka nem rakéta 2019.03.11. 20:06:40

@Attilajukkaja: Itt nem igazán érvényes, hogy a bemenő köszön előre. Sokszor nincs is kinek. Tudod, ezt úgy hívják vendéglátás. Márpedig a vendéglátásnál a vendégnek köszönnek előre, sőt őt az ajtóban várják.
Az udvariatlanság legtöbbször a pincérnél kezdődik. Sajnos. Persze, a vendég is lehet bunkó.

öreg baka nem rakéta 2019.03.11. 20:09:00

@Attilajukkaja: Én elolvastam a cikk utolsó mondatát és megértettem. Te?

Gerardus A. Lodewijk 2019.03.11. 20:12:28

Sok más hozzászólóval én sem értem és nem is méltányolom a külön fizetés miatti nyavalygást. Rém egyszerű a megoldás: már a rendelés felvételekor tisztázni kellene, hogy majd egyben vagy külön kívánnak fizetni a vendégek. De még ennél egyszerűbbet is tudok: alapbeállításként kellene kezelni a külön fizetést, és ha a vendégek mégis együtt fizetnének, akkor sokkal kisebb fáradság összeadni az összegeket, mint fordított esetben a közös számlát mindenki számára megnyugtató módon szétszedni, nem?

Attilajukkaja 2019.03.11. 20:15:11

@öreg baka nem rakéta:
Az utolsó mondat így hangzott: "Ha van rá igény, lesz folytatás, például akár a vendégek szemszögéből is folytathatjuk a párbeszédet, a cél végülis közös: a lehető legjobb éttermi élmény elérése."
Mit nem értettél meg ezen?

" Itt nem igazán érvényes, hogy a bemenő köszön előre."
Te direkt próbálsz meg mindent félremagyarázni? A vendéglősök kifogása az volt, hogy a vendég nem fogadja az üdvözlésüket.

"Az udvariatlanság legtöbbször a pincérnél kezdődik."
Nem értünk egyet.

öreg baka nem rakéta 2019.03.11. 20:25:23

@Attilajukkaja: Te nem érted. A pincérek nyűglődésére ki kiváncsi? Ha nem tetszik neki, van más lehetősége, vagy nem? Ha a vandégek akarják, akkor ír róla. Capisce?
A pincér az itt leírtak jó részénél még a teremben sem tartózkodik.

Leooo 2019.03.11. 23:34:46

Attilajukkaja: "Ilyesmiről Hál' Istennek szó sincs sehol. De a vendégnek se legyenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a pincér is ember, nem egy dróton rángatható rabszolga."

Szerintem te itt nagyon benéztél valamit! Én normális alapelvárásokat említettem a vendég részéről. Nehogy már az legyen az elképzelés, hogy lehet sorban állni pofonért a vendégnek kasszánál, mert a hőscincérnek nem tetszett az, miként szeretne a vendég tányérból, késsel-villával enni!

Végül is ki szeretne üzletet csinálni és megélni belőle?? A vendégre az tartozik, hogy normálisan viselkedve beviszi a pénzét, meg a fogyasztani vágyását egy erre szolgáló vendéglátó helyre és a pénzéért - üzletszerűen viselkedve - legjobb tudásuk és képességük szerint étellel/itallal kiszolgálják, tiszta, rendezett környezetben. PONT
Ha elégedett és azt kapta, meg úgy, ahogy szerette volna, akkor borravalót is ad (esetleg), s visszajön máskor is, ha elégedett volt. Ha ez mind nem jött össze, akkor a vendég nem tér vissza és a vendéglátós esetleg nem keres annyit, amennyit tervezett, vagy szeretne...és híre is megy, hogy hát...'sz@r van a palacsintában'.

Falshang 2019.03.12. 01:56:13

@enpera: kifizeted a kártyáddal az egészet, aztán a többiek átutalják neked egyesével, tudod 21. század, ja, szívesen.
@EG0: nem enni mész? Miért nem mész ki a margitszigetre?
@öreg baka nem rakéta: én olyan helyre be sem megyek, ahol keresztülnéz(hetnek) rajtam. Látod, hogy nem látnak szívesen, erre csakazértis bemész? Kemény vagy.

n3spr3ss0 2019.03.12. 05:19:42

@Lobo Marunga: Szerintem a vendégek jó részének vályú való, nem étterem.
Tuskók, modortalanok, illemet nem ismerők.

darlacko 2019.03.12. 05:32:39

@stylex450: engem nagyon egyszerű kiszolgálni, sose okoskodok, balhézok. Magyar pincérekhez régóta nem volt szerencsém. Nincs baj velük, ha tudják hol a helyük. Vendégek közt is van bunkó, kellemetlen ember, csak az a helyzet, hogy a pincér van a vendégért és nem fordítva.
Megjegyzem én is pincérkedtem külföldön egy rövid ideig. Pincérként különösen tudni kell, hogy hol az ember helye.

darlacko 2019.03.12. 05:39:31

@stylex450: Azt még hozzátenném, hogy a magyar pincérek, bár nem a társadalom krémje áll rá erre a pályára, még mindig sokkal profibbak, mint itt Ázsiában a legtöbb helyen. Itt eléd teszik az ételt és ennyike. Általában nem nagyon lehet velük megbeszélni semmi különleges kívánságot, mert futószalagon megy az éttermi munka, rendelsz, kihozzák, fizetsz, távozol.
Ritka az európai értelemben vett étterem, ahol élmény az evés és a személyzet is színvonalas. Bá ebben az is benne van, hogy Magyarországon az emberek ritkábban járnak étterembe, akkor viszont élményeket akarnak, finom ételeket, felkészült személyzetet. Ázsiában meg napi szinten esznek éttermekben az emberek, rutin az egész, nincs igény semmi különlegesre.

öreg baka nem rakéta 2019.03.12. 07:15:02

@Falshang: Egy szóval nem mondtam, hogy bemegyek. Nem vagyok mazochista.

2019.03.12. 07:16:22

Rémesen unalmas már ez a fürdőskurva hiszti a pincérektől. Leszögezem, hogy nekem volt gyerekszobám, plusz fiatalkoromban dolgoztam vendéglátásban, így alapból udvarias vagyok, köszönök, sosem mondom, hogy "lesz egy...", mindig úgy kezdem, hogy "kérnék szépen egy..." ésatöbbi, de azért álljunk már meg egy pillanatra. A pincér nem a barátom, nem a hvaerom, nem a lelkét ápolni megyek be, nem az a feladatom, hogy a poziíciójából fakadó alantas helyzete felett érzett kisebbségi komplexusát ápolgassam. Szolgáltatást veszek tőle, amit kifizetek, szóval vannak elvárásaim, és neki kell puncsolnia nekem, nem pedig fordítva. Hozzáteszem még egy egyszer, én pseciel mindig udvarias és előzékeny vagyok. De amikor ilyen hisztikben törnek ki a pincérek, akkor azért eszembe jut, hogy hát kishaver, ez a melód, embereket szolgálsz ki, amihez jó pofát kell vágnod, mert ebből van a pénzed. A sales-es is puncsol az ügyfélnek, a bolti eladó is az ügyfélből él, és így tovább, ezek ilyen melók, senki ne várja el, hogy majd egyenrangú partnerként kezelik, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem azok.

öreg baka nem rakéta 2019.03.12. 07:22:07

@Kolompár Magneto: Pontosan. Persze, van bunkó vendég is, de ezzel ebben a szakmában együtt kell élni, meg kell tanulni bánni velük. A pncér feladata a kiszolgálás, nem több. A vemdég meg nem lelket ápolni megy oda, hanem enni. Elég a pincérek picsogásából.

ludomik 2019.03.12. 09:12:19

mit utalnak a pincerek !!! ?? Magyarorszagon, meg mindig,NEM szeretnek,koszonni a pincerek ,pincer nok,!!! mosoky ? csak Hegyeshalmon tul !! ,,es mostanban meg rosszabb a helyzet ,mert aki teheti,es normalis elmegy,,kulfodre,es nem Moldaviaba,vagy Romaniaba dolgozni, igy felveszenk ,szinte mindekit,,a Mi nap voltam egy belvarosi etterebenmma pincer csajnak konkratan 2 cm !!! mu korme volt ,alig tudta felvenni a rendelest a !!! Mosly...(halvany ) borravalo Nulla !!!

Falshang 2019.03.12. 11:52:37

@Kolompár Magneto: így van, nem egyenrangú partner, csak egy hülye csicska, egy szolga.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.12. 13:33:27

@Falshang: persze, majd mindenki utalgat nekem, mert a kedves pincér baszik csinálni a feladatát. Hát ez eléggé a nyúl viszi a vadászpuskát :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.12. 13:42:52

Mit utálnak a pincérek? A vendégeket :D

jodi 2019.03.12. 14:25:52

gyermekeim!
az itt a nagy büdös helyzet, hogy maximalistákra és megúszósokra lehet bontani minden társadalmi csoportot.
de ha együtt melózik 1-2 maximalista 4-5 megúszóssal?
max. 2-4 év és megúszós lesz mindenki.
így van ez az egészségügytől kezdve, az építőiparon, vendéglátáson keresztül a szórakoztatóiparig.
na ezen agyaljatok, mert azon már én sem baszom fel magam, hogy a pénztáros, a felszolgáló, a csapos, a pultos így nyilvánul meg felém, miután köszönve, udvariasan, határozottan kérdeztem, kértem:

"lesz még valami?"
"más nem lesz?"
"elvitelre lesz?"
"2999 ft lesz."

*anyádpicsája lesz, bazmeg, az!

Falshang 2019.03.12. 15:46:25

@enpera: kb. 10 másodperc alatt lehet egy ilyet elintézni. Amúgy nem az a feladata. Nyugtass meg, ugye te 20 ezressel fizettél már egy rágóért?
@jodi: de gondolom, ezt nem szoktad mondani válaszként.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.12. 15:55:16

@Falshang: nem fogok ilyet elintéztetni 5 emberrel, csak mert a pincér lusta elvégezni egy egyszerű feladatot. Ha rinyál, nem megyek oda többet. Sosem vettem még rágót, de mindent kártyával fizetek, egy doboz gyufát is akár.

Attilajukkaja 2019.03.12. 17:59:29

@jodi:
"*anyádpicsája lesz, bazmeg, az!"
Szerintem nagyon jól megfogalmaztad a picsogó fogyasztó színvonalát és hozzáállását! :o))))

Attilajukkaja 2019.03.12. 18:01:54

@öreg baka nem rakéta:
"A pincérek nyűglődésére ki kiváncsi? "
Nyilván az, aki nem csak elolvasta a cikket, hanem aktívan kommentál is hozzá. :o)

öreg baka nem rakéta 2019.03.12. 19:15:06

@Attilajukkaja: Ugye, a fejéhez fegyvert szorítottak, hogy csak és kizárólag pincér lehet? Keressen más munkát, ne a vendégnek szablyon feltételeket. Neki egy dolga van: Felszolgálni, kiszolgálni! Lassan írtam, hogy megértsd. Persze, ha pincér, akkor is ehhez tarthatja magát. Ilyen a szolgáltató ipar.

Attilajukkaja 2019.03.12. 20:01:46

@öreg baka nem rakéta:
"Ugye, a fejéhez fegyvert szorítottak, hogy csak és kizárólag pincér lehet? "
Csak annyira, mint a te fejedhez, hogy még mindig ide kommentálj!

"Keressen más munkát, ne a vendégnek szablyon feltételeket. "
Itt nem szabott senki senkinek semmilyen feltételeket. Jó let volna, ha legalább elolvasod a blogbejegyzést mielőtt beírsz.

"Neki egy dolga van: Felszolgálni, kiszolgálni!"
Ez is egy vélemény. De a pincér akkor sem a kutyád, amelybe kedved szerint belerúghatsz.

" Lassan írtam, hogy megértsd."
Szerintem nem az én értelmezésemmel van a gond. És nem írtál elég lassan, mert a helyesírásodra nem volt időd odafigyelni.
Na viszlát! :o)

öreg baka nem rakéta 2019.03.12. 22:39:57

@Attilajukkaja: Elolvastam. A let(t) az két té. És nem azért mert két té a múlt idő jele...csak szólok, hogy a nagy arcoddal ne menj a falnak, kis lőrince, ha már besültél, nincs másod ugye? Az egész a pincérek picsogásáról szól, hogy a vendég, ezt-azt miért nem úgy csinálja, ahogy nekik jó. Olvasd és értelmezd a címet is. A vendég enni megy oda, nem a pincér kedvében járni, a picsogását hallgatni. ímár írtam, hogy ilyen a szolgáltató szakma. Vajon miért ment oda? A pénzért (borravaló), bizony el kell viselni a bunkó vendéget is. Már írtam ezzel kapcsolatban is. Elvtelenül vajon miért véded a picsogókat?

Falshang 2019.03.13. 01:51:52

@öreg baka nem rakéta: már miért kéne elviselniük a bunkó vendégeket? Nem arról szólt ez a bejegyzés, hogy a vendég ezt miért nem így vagy úgy csinálja, hanem hogy meg kéne tanulni viselkedni, ha elmész egy helyre.

öreg baka nem rakéta 2019.03.13. 07:35:53

@Falshang: Akkor olvasd el a harmadik, negyedik pontot. Ott egyértelmű, hogy miért picsog a pincér, ahelyett, hogy a dolgát végezné. Ha bemész egy étterembe, és nincs ott senki pincér, akkor kinek köszönjön? Ha, mint írtam, ott van a bunkó vendég, akkor tanulja meg, hogy bizony nyelni kell. Ennyi és ilyen egyszerű. Ha peedig nagyon buzog benne az önérzet, akkor felmondás, más munka keresése a megoldás. Tudjuk, a pincérnek rengeteg ellensége van, mégpedig a vendég.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.13. 10:45:30

@Falshang: tehát szerinted egy tökegyszerű műveletnél jobb az hogy 5 ember utána elkezdi utalgatni a végösszeget nekem. Tipikus.

öreg baka nem rakéta 2019.03.13. 11:56:48

@enpera: És mindezt csak azért, hogy a drága pincérnek ne legyen feladata a tételes/ fogyasztóra történő számlázás. Hadd diktáljon a pincér, akinek a kiszolgálás/számla kivitele/kasszírozás a feladata. Végül is neki csak a vendég a baj, hátráltató tényező....

Falshang 2019.03.13. 11:59:39

@enpera: igen, tökegyszerű, legyőztél.
@öreg baka nem rakéta: milyen étterem az, ahol nem találkozol pincérrel? Kik szolgálnak ott ki? Amúgy a kérdésemre még nem válaszoltál, de nem érdekes.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.13. 13:51:26

@öreg baka nem rakéta: Mindezt úgy, hogy voltam pincér :) Csak nekem nem derogált a vendéget kiszolgálni

öreg baka nem rakéta 2019.03.13. 17:10:51

@enpera: Valószínű, hogy nem kifogást kerestél, nem picsogtál, hanem elhúztál és megcsináltad, amiért a fizetést kaptad.:)

öreg baka nem rakéta 2019.03.13. 17:13:04

@Falshang: Akkor ott a lehetőség vezérigazgatónak lenni, akkor nem kell a bunkó vendéggel foglalkoznod, arra lesz beosztottad. Vagy a pályamódosítás.

öreg baka nem rakéta 2019.03.13. 17:14:36

@Falshang: 2019.03.13. 17:13:04 itt a válsz.
Olyan étterem, ahol a pincérek a háttérben röhögcsélnek.

Attilajukkaja 2019.03.16. 17:40:50

@öreg baka nem rakéta:
" A let(t) az két té. És nem azért mert két té a múlt idő jele...csak szólok, hogy a nagy arcoddal ne menj a falnak, kis lőrince, ha már besültél, nincs másod ugye?"
Ennyi a hozzászólásod lényege? Hogy elgépeltem egy betűt??????

"Az egész a pincérek picsogásáról szól"
Ezt jól benézted! Egy pincér sem picsogott, csak elmondták miután megkérdezték őket, hogy mit nem kedvelnek a vendégekben. Szerintem tanulságos poszt, bár aki eddig nem tanult meg köszönni, az ezután sem fog. :o)

Nira Shalom 2019.03.22. 21:16:34

Helló, szeretném megosztani a csodálatos bizonyságomat Miután évek óta kapcsolatba került a férjével, megszakadt velem, mindent megtettem, hogy visszahozzam, de minden hiábavaló volt, annyira vissza akartam vinni a szerelem miatt neki könyörgöttem mindent, ígértem, de megtagadta. Megmagyaráztam a problémámat a barátomnak, és azt javasolta, hogy inkább forduljon egy olyan varázsló görgőhöz, amely segíthet nekem a varázslat visszahelyezésében, de én vagyok az a típus, amely soha nem hitt a varázslatban, nem volt más választásom, mint megpróbálni, én e-mailben elküldte a varázslatos görgőt, és azt mondta nekem, hogy nincs probléma, hogy minden három napig rendben lesz, hogy az exom visszatér három napig, és a második napon meglepő módon, körülbelül 16 órakor. Az ex hívott, annyira meglepett, válaszoltam a hívásra, és csak azt mondta, hogy annyira sajnálta mindazt, ami történt, hogy azt akarta, hogy térjek vissza hozzá, hogy annyira szeret engem. Annyira boldog voltam és elmentem hozzá, hogy újra és újra boldogan éltünk együtt. Azóta ígéretet tettem arra, hogy bárki, akit ismerek, van egy kapcsolat problémája, segíthetek az ilyen személynek, hogy az egyetlen valódi és erős varázslóhoz fordul, aki segített nekem a saját problémámmal. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com küldhet e-mailt neki, ha segítségre van szüksége az Ön kapcsolatában vagy bármely más ügyben.

Szerelem varázslatok
Keress egy jó pénzt, vagy nyerj egy lottót.
Sikeres üzleti siker.
Lelki problémák.
Nyerj bírósági ügyet.
Keresse meg az élet partnerét.
Szerezzen egy jól fizetett munkát.
Ellenőrizze a házasságodat.
Fogadd el a szívességet és nyerj vonzást az emberektől.
Menj vissza elveszett pénzt.
Gyógyítson meg minden betegséget. mind gyógyítható, mind gyógyíthatatlan.
Oldja meg a terhességi problémákat és áldjon meg csecsemőkkel stb.

Lépjen kapcsolatba ezzel a nagyszerű emberrel, ha problémája van a tartós megoldással
keresztül babawalewiseman01@gmail.com
WhatsApp: +2348129806153

Köszönd meg később
süti beállítások módosítása