Aki nagyra becsüli a proteinbevitelt, és az sem zavarja, sőt, kifejezetten élvezi, ha ebbe némi zsír is vegyül a még komolyabb íz kedvéért, annak kötelező a látogatás.
Kivételesen nem egy étteremről van szó, hanem inkább egy büféről, a siófoki vásárcsarnok oldalában, a Sió csatorna partján.
Van belső rész is, de a terasz kifejezetten hangulatos, de ide úgyse jön senki azért, hogy romantikázzon, itt a zsírral kell randevúzni. Abban pedig lenyűgözően jó, amit Baricza Dzsozi Józsefék művelnek. Igazi BBQ-t készítenek a legmagasabb fokon, remek húsokból, minden fölösleges bohóckodás nélkül.
Ez itt a marhaszegy. A BBQ klasszikus tétele.
Smoke ring, bark, szmóker, na meg úgy általában a bbq és a grillezés közti különbség témában itt már írtam 4 éve kicsit, de leginkább a Nyárspolgáron érdemes nézelődni.
Persze nem csak húst (és zsírt) eszik az ember. Marhaszegy kiegészülve káposztaslátával (coleslaw Dzsozi módra), és pirított kalácsszeletekkel. Semmi más nem hiányzik. [sörösöket megnyugtatom, kínálnak azt is.]
Bal alsó sarokban pedig olyan, mintha szégyenében bújkálna ott az a kis kockahús, pedig minden oka megvan a büszkeségre: wagyu-oldalasról van szó, amit kóstolóba kaptam. Mert nem csak marhaszegy van, hanem - elég gyakran változó kínálattal - sokféle érdekes hús és szendvics, bár én továbbra is a marhaszegyet (vagy más, 'egészben' tálalt húst) tartom a bbq csúcsának.
Mint például ezt a marhanyelvet:
A beltérben - a műfaji hagyományoknak megfelelőel - rengeteg vicces és egyben instagrambarát részlet rejlik még, ezeket nem fotóztam le, hogy legyen mit felfedezni, de itt úgyis minden szem a papírtálcára szegeződik azonnal, ahogy elkészül az étel.
Fontos: a bbq műfajából adódóan elfogy. Ugyanis naponta - éjjel - készülnek elő a húsok, 8-10 órán keresztül, tehát minden tétel csak addig érhető el, amíg a készlet tart. Azaz érdemes koránn érkezni!
Az aktuális kínálatról itt van mindig infó (DéliPart BBQ). Ma például eléggé úgy tűnik, mintha lenne egészben sült (=füstön sült) disznó!
Remélem ők is hisznek a 4 évszakos Balatonban, de erről érdemes náluk érdeklődni, gondolom, ha van igény, akkor nem hagyják abba!
Ez pedig egy NY-i nagyon jó BBQ-példa.