A világ második legjobb sajttortája: tarta de queso recept!
2018. augusztus 08. írta: világevő

A világ második legjobb sajttortája: tarta de queso recept!

Baszkföldön készítik, itt írtam részletesebben San Sebastiánról és a pintxobárról, ahonnan származik, most pedig itt van a recept is!

img_2135.jpg

Borzalmasan egyszerű ételről van szó a baszk sajttorta esetében, alig néhány összetevő, enyhe íz, ahol az állag játssza a főszerepet. És hozzá a kissé égett felszín. És ez így együtt tökéletes, nem kell hozzá se gyümölcs, se lekvár, semmi egyéb. Ideális ital mellé: egy jó erős espresso.

img_1941.jpg

Így tornyosulnak a bárban, ahol reggeltől késő estig árulják:

img_1968.jpg

img_2151.jpg

És szigorúan szobahőmérsékleten fogyasztandó!

img_1951.jpg

Ezek pedig már a budapesti reinkarnációról a képek, Misi, a pékkel kikísérleteztük, hogy mi áll a legközelebb az eredetihez, ugyanis hiába van a neten meg a recept, elég sok a különböző, és pontatlan közte. 

Na és akkor a lényeg:

Baszk sajttorta (tarta de queso)

Hozzávalók:

1 kg krémsajt (Philadelphiát szoktak mindehol javasolni, de ki fogom próbálni pl aldissal is, meglepődnék, ha nem működne)
1/2 kg tejszín
340g cukor (hozzám hasonlóan kevésbé édesszájúaknak inkább 300g-t ajánlok, vagy még annál is kevesebbet, pl 175 grammot!)
7 tojás
35g liszt
Lehet próbálkozni bátrabbaknak valamilyen erősebb ízűs, sósabb, érlelt sajt, vagy akár juhtúró hozzáadásával is!

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 220-fokra. Felverem a tojásokat, hozzákeverem óvatosan a krémsajtot, aztán sorban a cukrot, a tejszínt és végül a lisztet. Egyenletes állagúra keverem egy botmixerrel.

Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral úgy, hogy 8-10 centivel a pereme fölé érjen a papír, ugyanis sülés közben alaposan meg fog emelkedni a torta. [ehhez lehet ollóval trükközni, vagy mondjuk két négyzet alakú papírt tenni, egymáshoz képest elforgatva]

A formába töltöm a tésztát, és kb. 50 percig sütöm. A cél, hogy enyhén égett legyen kívülről, ahogy a fenti képeken is látszikm 40 perctől már érdemes figyelni. Nem hőlégkeveréssel, mert az túlságosan kiszárítja. A sütőből kivéve még hullámzik a teteje, ettől nem kell megijedni.

Hagyom langyosra lehűlni, szobahőmérsékleten fogyasztom. Nem, nem fogyókúrás.

img_1965.jpg

További baszk gasztrokalandok a Világevőn. Holnaptól nagyon komoly grúz gasztrtúra indul, élő tudósítás Instagramon! Élő videó pedig a Facebook-oldalon várható.

 

 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr2114169847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.08.09. 21:05:30

Engem a világ negyedik legjobb sajttortája érdekelne.

averageuser 2018.08.09. 21:48:46

Hogy ez mennyire baszk...egész Spanyolország napi gyakorisággal eszi ezt a valamit, három változatban, úgymint flan, quesillo, leche asada, de én nem tudok különbséget tenni közöttük.

Alexease 2018.08.10. 00:01:07

1kg Philadelphia?! A polcon szoktam nezegetni, a 10 dekasat, de meg azt sem veszem meg, mert kurvadraga:DDD Bar sutom sincs..., vagyis tok mindegy:D

lobster thermidor 2018.08.10. 07:48:18

És vajon ennek a sajttortának hány megajoule az energistartalma? ☺

vavhab 2018.08.10. 23:24:43

@lobster thermidor: Sok, de nem is csak maga a kcal tartalom a problema, hanem a zsir+cukor kombo gyakorlatilag az egesz torta. Gyakorlatilag azonnal vandorol a zsirsejtbe. :( Pedig a sajttorta egy csodalatos talalmany. :( Imadom.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.12. 18:20:05

Emlitettem neked máshol, hogy próbálkoztam ilyesmivel, s annyit olvastam a korábbi cikkedet, hogy megint nekiugrottam, egy magát jajde autentikusnak valló recept alapján. Hiba volt. Férj felfalta ugyan az egészet, de nem volt szerintem jó. Enyhén ikrás volt, a megégett külső sem jött át, ment a kukába a recept. Maradok annál, amit jó pár éve Bűvösvadászék oldalán találtam egy hasonló baszk kirándulás után. Na, az ugyanilyen volt, csak oldalt is jobban meg volt "égve". A Philadelphia mellé raktam egy kevés kecskesajtot a miheztartás végett, s elhagytam a lisztet. Valami eszméletlenül finom lett, sima, semmi ikrásság, szép égett külsö.... még a gluténmentesen étkezö haveroknál is be lehet vágódni. Csudás! S tényleg nagyon megemelkedik, ott szorítottam, ki ne másszon a formából....

Facel Vega 2018.08.14. 15:02:46

Bár kacérkodtam a gondolattal, de azt hiszem ezt nem próbálom ki. Pusztán a recept elolvasásától híztam egy kilót.

RoxiSpain 2018.11.22. 14:19:41

Kimaradt a fenti magyar fordításból, hogy a sütöt 220 fokra kell elömelegíteni, de amikor berakod a tortát, le kell venni 210 fokra, kb. 40 percig kell sütni. Iletve, miután kivettük, még néhánz órat állni kell hagyni tálalásig. Amugy isteni, többszor megsütöttem.

Pikareszk 2023.06.08. 12:17:21

Végül kipróbáltad aldissal? Azzal neveznék be egy próbára.
De ha te még nem, megcsinálom és megírom :D
süti beállítások módosítása