Mostanában nem nagyon írok már meg híreket, de ehhez annyira sok személyes élmény köt, hogy kivételt teszek. Na meg jó hangolódás a márciusi, budapesti Michelin-eseményre is...
Hogy mi is az a Michelin-csillag? És főleg: mi nem?
Életem első komoly new nordic étterme a koppenhágai Kadeau volt, hihetetlen élmény volt rádöbbenni, hogy ami fényképeken egyéni tálalási stílusnak, és nagyon furfangosan kitalált konyhafilozófiának tűnt, az mennyire élő és működőképes a tányérokon élőben. Csupa új, izgalmas íz, egészen forradalmi koncepcióra építve. A Kadeau akkoriban még csak egy csillagos volt, ma megkapta a másodikat is mellé, de már akkor is nagyon lelkesen írtam meg ennek kapcsán a nordic dicshimnuszát.
Szintén megkapta a második csillagját egy svéd kedvencem is, a szuperszerény Daniel Berlin, aki Budapesten is járt, a MÁK-kal kooperációban lehetett belekóstolni az ízeibe. De azért az összélmény a helyszínen üt igazán nagyot, nagyon ajánlom mindenkinek! (Malmöből vagy Koppenhágából egy rövidke vonatút csak.) Ilyen volt, amikor én jártam ott.
Ott készül a zeller-zeller-zeller is...
Megőrizte két csillagját az AOC.
És 3 csillagját a Geranium. (jön hamarosan a részletes beszámoló a legfrissebb menüről)
Van egy új 3-csillagos is, a stockholni Frantzén, szóval nem halogathatom tovább a látogatást, épp két hete majdnem beugrottam egy megürült helyre, de végül győzött a józan ész (meg a botrányosan drága repülőjegyárak). Így most Dánia (Geranium) és Norvégia (Maaemo) mellet végre Svédországnbak is van egy csúcskategóriása.
Nincs csillagja viszont a Nomának, hiszen épp most nyitott csak újra (jön a beszámoló hamarosan) és az Alchemistnek, akik zárva vannak, relokáció miatt. Írtam részletesen is a polgárpukkasztó és egyben elgondokodtató menüről.
És akkor a további új csillagok:
Galt (Oslo)
Jordnaer (Koppenhága)
Aloë (Stockholm)
Agrikultur (Stockholm)
Grön (Helsinki)
SAV (Malmö)
Memu (Vejle)
További ajánlott irodalom a témában: Egy kiváló hely a nordic-kal való ismerkedéshez és Hogy mi is az a Michelin-csillag? És főleg: mi nem?