Alaposan megszórta a Michelin Skandináviát új csillagokkal
2018. február 19. írta: világevő

Alaposan megszórta a Michelin Skandináviát új csillagokkal

Mostanában nem nagyon írok már meg híreket, de ehhez annyira sok személyes élmény köt, hogy kivételt teszek. Na meg jó hangolódás a márciusi, budapesti Michelin-eseményre is... michelinnordic.jpg

Hogy mi is az a Michelin-csillag? És főleg: mi nem?

Életem első komoly new nordic étterme a koppenhágai Kadeau volt, hihetetlen élmény volt rádöbbenni, hogy ami fényképeken egyéni tálalási stílusnak, és nagyon furfangosan kitalált konyhafilozófiának tűnt, az mennyire élő és működőképes a tányérokon élőben. Csupa új, izgalmas íz, egészen forradalmi koncepcióra építve. A Kadeau akkoriban még csak egy csillagos volt, ma megkapta a másodikat is mellé, de már akkor is nagyon lelkesen írtam meg ennek kapcsán a nordic dicshimnuszát.

img_2157.JPG

Szintén megkapta a második csillagját egy svéd kedvencem is, a szuperszerény Daniel Berlin, aki Budapesten is járt, a MÁK-kal kooperációban lehetett belekóstolni az ízeibe. De azért az összélmény a helyszínen üt igazán nagyot, nagyon ajánlom mindenkinek! (Malmöből vagy Koppenhágából egy rövidke vonatút csak.) Ilyen volt, amikor én jártam ott.

img_1188.JPG

Ott készül a zeller-zeller-zeller is...

Megőrizte két csillagját az AOC.

img_9317.JPG

 És 3 csillagját a Geranium. (jön hamarosan a részletes beszámoló a legfrissebb menüről)

geranium-rasmus-kofoed-two-michelin-star-gourmet-fine-new-nordic-mindblowing-art-copenhagen-denmark-scandinavia-restaurant-review-food-foodie-eat-eating-dine-dining-best-tips-guide-travel-36-2015.jpg

Van egy új 3-csillagos is, a stockholni Frantzén, szóval nem halogathatom tovább a látogatást, épp két hete majdnem beugrottam egy megürült helyre, de végül győzött a józan ész (meg a botrányosan drága repülőjegyárak).  Így most Dánia (Geranium) és Norvégia (Maaemo) mellet végre Svédországnbak is van egy csúcskategóriása.

Nincs csillagja viszont a Nomának, hiszen épp most nyitott csak újra (jön a beszámoló hamarosan) és az Alchemistnek, akik zárva vannak, relokáció miatt. Írtam részletesen is a polgárpukkasztó és egyben elgondokodtató menüről.

 És akkor a további új csillagok:

Galt (Oslo)

Jordnaer (Koppenhága)

Aloë (Stockholm)

Agrikultur (Stockholm)

Grön (Helsinki)

SAV (Malmö)

Memu (Vejle)

További ajánlott irodalom a témában: Egy kiváló hely a nordic-kal való ismerkedéshez és Hogy mi is az a Michelin-csillag? És főleg: mi nem?

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr4113683024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2018.02.20. 08:43:39

épp most csináltattam ilyen falborítást (savanyúságok nélkül...) a konyhába, mint ami az első képen van - első lépés a nordic konyha felé!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.02.20. 08:52:02

@Kelly és a szexi dög: :D na és a Michelin-csillag felé is! Nekik azóta már kettő is van.

Szaktanár 2018.02.20. 22:49:28

hát van egy olyan érzésem, h még egy darabig várat magára a látogatás ezekbe az éttermekbe, pedig én is dkk-ban keresek cph-ban, ráadásul nem is rosszul, de többezer korona egy étkezésre olyan túlzás, ami nem fér bele a világképembe...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.21. 23:33:33

Ideje lenne már beugrani Stokiba, ha már ennyire magasztalják a gasztronómiát.Egy biztos, ha ilyen malomkerék tányérokon egy falatkányi valami kajának csúfolt "önmegvalósítás" szerepel, én azon csak röhögni tudok, elnézést... :D
Valszeg kellene kérnem 16 adagot jó eséllyel.

Illetve egy kérdés: mi lenne ha mondjuk jönne a Dzsémi Olivér és elkezdene teszem azt, saját szakállára autógumikat tesztelgetni.Szakítószilárdság, defekttűrő képesség, oldalirányú gyorsulás, ilyesmik, a saját műszaki szintjén.És elkezdené mondjuk egy füzetben kiadni a mérési jegyzőkönyveit.
Mit szólna ehhez mondjuk a...a,... a Michelin, például?
Hogy kerülne a csizma az asztalra?
:-))
süti beállítások módosítása