Az év étterme 2016.
2016. december 31. írta: világevő

Az év étterme 2016.

Idén is megválasztottuk az év éttermét.

vilagevo_ev_etterme2015_fejlec.jpeg

A díjról pár gondolat:

A Világevő Év Éttermének legfőbb kritériuma, hogy - szemben a Michelinnel, GM-mel - egyáltalán nem csak a tányéron levő étel alapján születik a döntés, hanem úgy, ahogy egy étteremlátogatónál is: az összélmény alapján.

Meggyőződésünk ugyanis, hogy nem egy tökéletesen megkomponált ételsorért járunk étterembe, hanem azt szeretnénk, ha egy komplex élményt kapnánk! Amibe persze nagyon nagy súllyal beletartozik a szakács teljesítménye is, de helyet kap az étterem hangulata, dizájnja, önazonossága, helyi gyökerei, szerethetősége, a szerviz stílusa is és sok minden más.

Rengeteg toplista készül a világban, járjuk az ország és a világ legjobb éttermeit és gyakran csóváljuk a fejünket, nem értve, hogy egy-egy hely hogy is kerülhetett fel ezekre, vagy egyáltalán mi értelme is van egy adott listának.

A mi listánk legfontosabb tulajdonsága, hogy bevallottan szubjektív. Hiszen minden vendég élménye is szubjektív, nem lehet objektív mércék alapján megítélni az éttermeket, ez egy élvezeti forrás, egy ünnep, egy esemény, egy összetett élmény. De ez nem jelenti azt, hogy ne próbálnánk meg a lehető legtöbb szempontot mérlegelni és a végén azt az éttermet kiválasztani Magyarországról, ahol szerintünk egy étkezés során és után a legboldogabb a vendég.

És a lényeg:

A Világevő szerint 2016-ben a budapest Babel étterem érdemelte ki Az Év Étterme címet!

vilagevo_ev_etterme2016.jpg

A Babel visszaadja a 'fine dining' kifejezés igazi értelmét. Itt végre egyértelműen kiderül, hogy milyen mögöttes tartalmaktól, háttértől válik valóban értelmessé egy-egy kimunkált menüsor. Nem pusztán első rangú technológiai tudás, nagy műveltség, szakmai hozzáértés, kiváló, (főleg) regionális alapanyagok, szuper ízkombinációk, remek textúrák és kimagasló kreativitás jellemzi, hanem van az egész mögött gondolat, mélység, filozófia is! Az étlap szinte minden egyes tétele erről árulkodik. Felismerhető rajtuk a séfpáros kézjegye, esztétikailag és intellektuálisan is kihívást jelentenek az ételek, miközben persze megfelelő élvezetet is kínálnak annak is, aki okoskodás nélkül simán "csak" akar enni valami nagyon jót. 

A Babel simán képes arra,hogy felküzdje magát hamar a(z egynél több) Michelin-csillagosok mezőnyébe, és nemzetközileg is számottevő, ismert étteremmé váljon!
Az ételeknek pedig méltó keretet ad a közvetlen, kedves szerviz, a kiváló sommelier, aki kis borászok tételeiből is állít össze nagyon ütős párosításokat, a jó dizájn és a nagyon kellemes atmoszféra.

Bárhol a világon kapnám ezt az ételsort, borzasztóan boldogan enném végig. De a Babel igazi különlegessége abban rejlik, hogy ezt épp Budapesten kínálja, itt vannak a gyökerei és ez pontosan meg is látszik az ételeken.

A fent használt tbsz.1.sz. csak az előkelő fogalmazást hivatott támogatni, a döntésért a felelősség kizárólag Jókuti Andrást illeti.

Ez volt a 2015-ös Év Étterme.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr7512076601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása