Létezik egy bár, ahol csak desszerteket lehet enni, na meg a hozzájuk kreált italkíséretet különleges koktélokkal.
A cukrászséf elég alaposan körbejárta a világ desszertjeit, na és a desszert világát mielőtt belevágott a saját álma megvalósításába. Dolgozott és tanult Baszkföldön (például a 3 Michelin-csillagos Akkelare étteremben), Alain Ducasse-nál, Franciaországban Georges ***-nál, a RyuGin***-ban Japánban. 2013-ban pedig a Gault Millau az év cukrászának választotta az akkor még csak 29 éves René Frankot, aki a 3 Michelin-csillagos, 19(!) GM-pontos osnabrücki La Vie desszertrészlegét vezette. Aztán idén nyár végén, 6 évnyi Osnabrück után végre megnyitotta a teljesen formabontó, különleges bárját, ahol saját desszertjeit lehet kóstolgatni egy degusztációs menü formájában akár, italpárosítással együtt. Kipróbáltam, megmutatom, milyen.
[A hely - finoman szólva - nem fotózásra van optimalizálva. Egy bár, azaz jó sötét.]
A teljes menüsor hat tételből áll, ezek persze nem feltétlenül nagyon édes, vagy akár kicsit is édes desszertek, hiszen akkor lehetetlen lenne végigenni, hanem egy fantasztikus cukrászséf kreatív ételei, amik egytől-egyig helyet kaphatnának egy 3 Michelin-csillagos étterem menüjének vége felé is. Nem kötelező egyébként a teljes menüt enni, lehet akár csak egyes tételeket is, illetve van bar food, azaz sima snack is. Ugyanez igaz az italokra is: lehet kérni a teljes párosítást, vagy akár tételenként, de a vendégek között mindig vannak olyanok is, akik eleve csak iszogatni ülnek be pár pohárra. Azért a túlnyomó többség a kóstolómenüre jön, és ez érthető is.
1. Sárga paradicsom, mascarpone, pain d'épice (kb: mézeskalács)
italkíséret: mogyoró, szilva, koriander
2. Tej, füge, szardella
portói, Kameman szaké
3. Cékla, tofu, áfonya
Gránátalma, narancs, fekete olíva
4. Kecskesajt, briós, szőlő
Crémant, katamell, tengeri só
5. Petrezselyemgyökér, kókusz, pisztácia (és fekete fokhagyma)
Zabkása stout
6. 70 %-os csokoládé, szilva, cikória
Lambrusco Amabile, peated single malt
És a petit four, mert természetesen egy desszert-degusztáció után is jár még pár édes falat, kiváló bonbonok formájában:
Ez pedig a snack, (sertés)töpörtyű karamell és ötfűszer ízesítéssel, illetve mogyoró bonito és kombu ízesítéssel:
A desszertek hihetetlenül kifinomultak és izgalmasak, és persze nem csak a névadó alapanyagokat tartalmazzák, hanem számos más, gyakran csak árnyalatnyi ízt, fűszert is. Többségükben alig tartalmaznak cukrot, sőt, akár kifejezetten inkább sós, vagy semleges ízűek is, így nem jelent gondot a hat fogás elfogyasztása, annál nagyobb élvezetet viszont igen. Tökéletesek a párosítások is, amik legalább olyan szabadon értelmezik a koktél fogalmát, mint a desszertek a desszertét. Aki szeretne egy kis betekintést nyerni a csúcséttermek világába, nem riad vissza a modern, kreatív ételektől, és nem bánja, ha teljesen fesztelen környezetben kóstolhatja mindezt, annak itt a helye!
A desszertbár weboldala, és Facebook-oldala.
Az idei év legjobb ételei. Elindult a vlogom! Ez pedig az Év Étterme!