Összegyűjtöttem az idei év legjobb ételeit, azok közül, amiket megettem. Földrajzilag elég sokrétű lett a lista, de ízekben és stílusokban is. Elsőként a fine dining fogásokat szedtem össze, nem volt könnyű leszűkíteni a kedvencekre.
Egy év világevés csúcspontjai összegyűjtve:
(A sorrend nagyjából időrend.) Ahol már írtam az étteremről, ott szerepel link is.
Ōtoro sushi, Sushi Saito, Tokió. Egy tökéletes tonhal legnemesebb részéből készült tökéletes sushi.
Vagjú és rizs. Jimbocho DEN, Tokió. Leírhatatlanul fantasztikus, miközben végtelenül egyszerű, csak épp a tökéletes alapanyagok és technológiák kellenek hozzá.
A szezon első almája. Noma, Koppenhága. Frissesség és gyümölcsösség, fantasztikus étvágygerjesztő előétel.
Tiszta leves zöldségekkel. Mibu, Tokió. Ebben az egy ételben minden benne van, amit a japán konyháról tudni érdemes: az alapanyagok maximális tisztelete, a művészi igényesség, és a rettentő erős szimbólumrendszer.
Szeder, sóska, fenyőrügy. Atelier Crenn, San Francisco. Teljesen new nordic stílusú desszert, sok sav, kevés édesség, nagyon nagy kedvenc! A fagyi teljesen levegős szerkezetű, extrém könnyű, azonnal olvad a nyelven. Hozzá pedig egy kakukkfüves-levendulás, szénsavas limonádé.
(Mély)tengeri pók érlelt tojássárgájával. Noma, Sydney. Látványra egyszerű, ízében és állagában sokrétű, különleges és érzékeny.
Marron (egy hatalmas méretű, édes vízi ausztrál rákfajta) édes és savanyú tökmaggal. Attica, Melbourne
Hekk. Sózott hekk, finn kaviár, petrezselyemtövek írószószban. Geranium, Koppenhága. Nem véletlenül az étterem egyik emblematikus fogása, minden benne van, amit a Geranium képvisel.
Hideg udontészta fürjtojással, jégedényben tálalva. Tempura Matsu, Kiotó. Megjelenésében és ízében is frissítő, lenyűgöző fogás, kiváló állagú házi tésztával.
Széll Tamás győztes haltányérja a Bocuse d'Or Europe-on. (Hivatalos Bocuse d'Or fotó)
Pirarucu (hal az Amazonas-ból), acaíbogyó, pimenta de cheiro (aromás paprika), pirarucu bőre, banánpüré, aviú (mikrogarnéla) DOM, Sao Paulo
Északi-tengeri ízek. L'Air du Temps, Liernu. Paradicsom és rák [egy belga klasszikus étel finomított változata]
Hóbort. Fokhagyma-fagylalt, citromgél, égetett sütőtök, sütőtökszivacs, széna-panacotta, köményes tápiókacsipsz, köménypor, krizantémszirmokkal díszítve. Babel, Budapest. Nagyon különleges kombináció, hihetetlenül izgalmas és egyedi.
Chilei süllő, zarzuela-szósz, hagymavariációk. Budaörsi Halpiac, vacsoraest. Hihetetlenül finom hal, a lecsóra emlékeztető ízvilágú köret/mártás is telitalálat, a katalán halragukat idéző paprikás-paradicsomos mártás. Világszínvonal.
Baba. Reinstoff, Berlin. Szuper játék, egyszerű, de mégis összetett ízek, tökéletes balansz édes és savanyú között.
Kacsamáj (Label Rouge kacsamáj (Fermier des Landes), Criollo kakaóbab-töret, millac-i sóvirág, benini vadbors). Table, Párizs
Vaníliás karfiolhab, kókusztejfagyi. David Toutain, Párizs. Lenyűgözően egyszerű és mégis olyan elődesszert, ami teljes figyelmet követel magának!
Utólag végigpörgetve, összesen 5 kontinensről jöttek össze a kedvencek, ez az Air France nélkül nem jött volna össze!