Elég nagyot szólt a Bocuse d'Or világdöntő szervezőinek váratlan bejelentése: a "haltéma" ezúttal hal nélkül készül majd! De hogy érte ez a hír a magyar csapatot? És Széll Tamástól az is kiderül, hogy milyen egyéb hatásai lehetnek ennek a verseny végeredményére.
Saját pucolású répáim, még a Costes-ben.
Ahogy ígérték, közzé is tették. A hústéma ismertetése után jó pár héttel kihirdették a halas fogás alapanyagát is. És ez azért elég nagy meglepetés, hiszen a téma egészen konkrétan az, hogy kizárólag növényi alapanyagokból kell elkészíteni a tányéron tálalt ételt. Felhasználható tehát mindenféle zöldség, gabona, hüvelyes, vagy akár gyümölcs is, és a helyszíni Metro piacon beszerezett alapanyagokon túl minden versenyző hozhat magával két sajátot is otthonról. Mindezt ugye bő másfél hónappal a verseny előtt hirdették ki, amikor már hónapok óta zajlik a felkészülés, ennek az az oka, hogy ne tudjanak minden begyakorolni a versenyzők, erősebben hasonlítson a kicsit spontánabban zajló éttermi munkára, ami a versenyen megy. De mit szól ehhez Széll Tamás, aki azért halban is fantasztikus ételekkel állt eddig elő, nagyon izgalmas dolgokra világít rá amellett, hogy hogy érinti ez a csapatot:
"Várható volt, hogy valami nagyot csavarnak a témán. Eleve a hivatalos kommunikáció során a szervezők nem haltémaként emlegették a várható ételt, hanem "másik étel"-ként definiálták, illetve eleve a csirkéhez többféle tengergyümölcsei is választható. Kvázi hal ezzel pipa. Kezdetben lazacot vártunk, mivel az nagyon régen volt. Viszont mikor kezdett tisztulni a kép ez ügyben, csigát vártunk. Öröm és boldogság a vegán téma, abszolút modernizálja a versenyt. Külön öröm, hogy azok a csapatok, akikről tudjuk, hogy már próbálkoztak hallal, hiába dolgoztak. Kvázi ezzel a húzással lenullázták a teljes mezőnyt. Legalább is azt gondolom. Ez alapjaiban változtatja meg a versenytányért, nem lehetséges például egy köretet kiemelni, ami jó mindenhez. Új koncepció kell. Mi viszont kivártunk és a csirke közel áll a tökéleteshez... Viszont a pontozás is rendkívül szubjektívvé válik sajnos. Nehéz összehasonlítani A csapat karfioltémáját B csapat burgonyájával, és C csapat káposztájával. Elképesztő kompozíciók születnek majd, amiben kevés a közös kapaszkodó... Sokkal szélsőségesebbé válik majd a zöldségek pontozása. Nem baj."
Aki (ma) még nem szavazott a magyar poszterre, itt találja hozzá az instrukciókat! Itt meg pár vegán recept a Világevőn, na nem a csapat, hanem az olvasók számára. Főleg a sütőtökös tésztát ajánlom!