Barcelonában nem igazán meglepő, hogy a La Rambla, az ottani Váci utca környékén szinte minden a turistáknak szól. Igaz ez még a világhírű Boqueria piacra is, ahova ennek ellenére is nagyon megéri bemenni, de most egy másik helyet ajánlok!
La Rambla, Sonkamúzeum, Jamón Ibérico, gourmet experience, exhibition, tasting, modern dizájn, csupa intő jel, ami miatt erősen megfontoltam, hogy egyáltalán betegyem-e a lábam ide, vagy inkább menekülőre fogjam. Aztán nem hogy nem bántam meg, de kifejezetten szuper élmény volt, nagyon ajánlom mindenkinek!
A spanyol sonkák kategorizálást nagyjából ezer példányban el lehet olvasni magyarul, gondolom ebből 998 egymásról másolta, így most a részletes ismertetéstől eltekintenék, viszont ajánlok egy helyet, ahol a száraz adatok helyett igazán mélyreható élményekkel lehet megismerkedni a műfajjal, és nem is csak az alapokkal, hanem a regionális sajátosságokkal is!
Az első rész egy interaktív kiállítás, ami nem feltétlenül forradalmi, de arra tökéletesen alkalmas, hogy mindenki a saját tempójában és az általa igényel mélységben váljon sonkaszakértővé, van itt disznómodell és makkolás, tengeri levegő és szárítás, nem marad ki semmi sem. De az igazi izgalom a kóstolás és a bolt, ahol bebizonyosodik, hogy lehet ebben a témában, egy ilyen turistacentrumban is izgalmas dolgokat kínálni. Itt sincs tűzijáték, vagy 3D-mozi, csak egy egyszerű kóstolás, ahol a különböző nagy sonkarégiók termékeit lehet összekóstolni, megismerkedni a szeletelés alapjaival a gyakorlatban és persze mindeközben egy szakértőtől további értékes infókat nyerni, ő is mesél, de lehet kérdezni is bármit. A sonkák nyilván egytől-egyig fantasztikusak, a szakértő jófej és jól képzett, így az egész élmény is maradandó emlék.
És nem mellékesen a bolt is kiváló, ahol minden kapható a témában, a legváltozatosabb - turisták számára is kiváló - csomagolásokban akár.
És megkóstolható - ez még a belépő része - a gourmetsör, a világbajnok újító séf, a legendás Ferran Adriá és csapata által kreált Inedit (teljes nevén Estrella Damm Inedit), ami a séf szerint a világ első gasztronómiai söre (ami azért nem teljesen stimmel, volt például a Nomának is saját csapolt söre, azóta meg végképp nagy divat lett az ilyesmi), ennek megfelelően borosüveg méretű, különlegesen elegáns üvegben kap helyet és persze kifejezetten ételekhez párosítva ajánlják a fogyasztását. És ha már az ő sörét kóstoltam, akkor este meg is vacsoráztam az El Bulli örökségét is továbbvivő Tickets-ben, ahol nagy szerencsével nem csak a helyi séffel, az öccsével, Alberttel, hanem vele is le tudtam fotózkodni. (Konkrétan Albertnek mondtam, hogy szóljon már a tesójának is, hogy csatlakozzon...:)
És ebből persze rájöttem, hogy még a Tickets-et se sikerült megírnom... Jön majd, de előtte még friss ibizai, brazil és belga élmények, na meg egy újabb látogatás a Nomában és Koppenhága legjobb éttermeiben!
Instagramon csatlakoztál már? Ott vannak-lesznek élő InstaStory-videók is, amik csak 24 órán át megnézhetők!
És közben ünneplés a fiblogon, fab life!