Elég sokan igyekeznek azon, hogy a hagyományos magyar ételeket úgy variálják át, hogy a fenti jelzők stimmeljenek rájuk. Nem egyszerű a dolog, de van esély, most épp egy meglepő helyszínen ért kellemes meglepetés.
Megmondom őszintén, a földrajzi közelségen túl nem sok minden szólt amellett, hogy benézzek a Gellért szálló sörözőjébe. A hotel őrzi klasszikus szépségét, de azért talán kicsit túlságosan is hagyománytisztelő, nem véletlen, hogy sok-sok éve azt beszélik, hogy majd egy komoly renoválás után vissza fogja nyerni eredeti fényét. Ennek ellenére igen népszerű továbbra is a turisták körében, nekem viszont nem nagyon jutott eszembe, hogy mást várjak az étteremtől, mint ami leolvasható az épületről magáról: ódon hangulat, látványos produkciók. De könnyedségre, modernitásra nem számítottam.
Aztán már az étlap és az enteriőr alapján is gyanús lett, hogy itt mégis történt valami, ugyanis kifejezetten kellemes a helyszín, az étlapon pedig az erőteljes magyaros kínálat leírásában egyértelmű kedvező jelek vannak elrejtve.
Nézzük!
Az étlapon a vecsési savanyúságtól a pörköltön és a tökfőzeléken (borjúlábpörkölttel!) át a rántott húsig minden fontos jelen van.
Én most főleg a heti ajánlatból válogattam:
Lecsókrém ízelítő, ropogós baconnel
Harcsa kenyérbundában (=fishcake), cukkínivel, görögdinnyével, korainderrel
Bőrös császár chilis káposztával, rizschips-szel, szezámmal (káposzta nem létszik a képen, az van alul)
marhapofa-pörkölt karfiolokkal: rántva, habként, marinálva
Barackgombóc angolkrémmel, pirított mandulával, édes tejfölhabbal
Ahogy az étlapról kiderül, összeállításáért leginkább a szálló F&B (étel-ital) menedzsere, Fekete Marcell és a séf, Frideczky András fele, akivel találkozhattunk korábban például a Baldasztiban is.
Összességében kifejezetten ügyesen megugorja a lécet a Gellért Söröző, a kézműves sörkínálat is jó ötlet és biztos sokaknak vonzó, az ételek pedig kifejezetten nem csak turisták számára kínálnak jó ismerkedést a magyaros konyhával, hanem magyarok számára is hoznak egy kis változatosságot, játékosságot a megszokott ízekhez, anélkül, hogy a túlságosan erős kísérletezés az autentikusság vagy az élvezhetőség rovására menne. Érdemes megnézni!