A klasszikus hollandi szósz párolt spárgával elég uncsi már, na meg nem is igazi étel, itt egy saját recept, ami minden előnyét hozza az eredetinek, de jól is laksz vele.
Eredetileg nem a bloga készült a vacsorám, így rendes fotók sincsenek, de aztán olyan finom lett a spontán szórakozásból, hogy érdemes mégis közzétenni.
A spárga a Szeged közeli Öttömös nevű településről származott, kiváló minőség, máris megérte tegnap ennyit autózni.
Hollandi pasta
Hozzávalók:
Fehér spárga
Citrom
Vaj
Kókusztej/tejszín
fokhagyma
dijoni mustár
(valódi) sáfrány
só, bors
Elkészítés:
Felteszem a főzővizet a tésztának, elkezdem kifőzni a tésztát. A fehér spárgát meghámozom, a szárából levágok pár centit, majd feldarabolom 2/3/4 centis darabokra. Vajat barnítok alacsony lángon a serpenyőben, néhány szálnyi (lehetőleg) valódi sáfrányt dobok bele, és pár késpengével megroppantott fokhagymagerezdet. Ha rendesen megbarnult, mehet bele a citromhéj is. A spárgát (vastagságtól és frissességtől függően) a tésztafőzés utolsó pár percéhez hozzáadom a tésztához, ha megfőtt, leszűröm és mehet bele a vajas szószba. Ráfacsarom egy-2 egész citrom levét, só, bors, dijoni mustár, és egy fél konzerv kókusztej (lehet helyette tejszín is.) Összeforgatom, frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálalom.
Savanykás-sáfrányos fantasztikus tésztaétel a végeredmény, ami a mac&cheese erényeit is hordozza, csak sokkal könnyebb és egészségesebb. A benne hagyott barna vajban konfitálódott fokhagymák plusz kellemes meglepetést jelentenek.
Spárgás receptek még itt, citromos főételek és desszertek itt.