Itt a spárgaszezon, de mit csináljak belőle? Ezt!
2016. április 27. írta: világevő

Itt a spárgaszezon, de mit csináljak belőle? Ezt!

A klasszikus hollandi szósz párolt spárgával elég uncsi már, na meg nem is igazi étel, itt egy saját recept, ami minden előnyét hozza az eredetinek, de jól is laksz vele.

img_0054.jpg

Eredetileg nem a bloga készült a vacsorám, így rendes fotók sincsenek, de aztán olyan finom lett a spontán szórakozásból, hogy érdemes mégis közzétenni.

A spárga a Szeged közeli Öttömös nevű településről származott, kiváló minőség, máris megérte tegnap ennyit autózni.

img_0050.jpg

Hollandi pasta

Hozzávalók:

Fehér spárga
Citrom
Vaj
Kókusztej/tejszín
fokhagyma
dijoni mustár
(valódi) sáfrány
só, bors

Elkészítés:

Felteszem a főzővizet a tésztának, elkezdem kifőzni a tésztát. A fehér spárgát meghámozom, a szárából levágok pár centit, majd feldarabolom 2/3/4 centis darabokra. Vajat barnítok alacsony lángon a serpenyőben, néhány szálnyi (lehetőleg) valódi sáfrányt dobok bele, és pár késpengével megroppantott fokhagymagerezdet. Ha rendesen megbarnult, mehet bele a citromhéj is. A spárgát (vastagságtól és frissességtől függően) a tésztafőzés utolsó pár percéhez hozzáadom a tésztához, ha megfőtt, leszűröm és mehet bele a vajas szószba. Ráfacsarom egy-2 egész citrom levét, só, bors, dijoni mustár, és egy fél konzerv kókusztej (lehet helyette tejszín is.) Összeforgatom, frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálalom.

Savanykás-sáfrányos fantasztikus tésztaétel a végeredmény, ami a mac&cheese erényeit is hordozza, csak sokkal könnyebb és egészségesebb. A benne hagyott barna vajban konfitálódott fokhagymák plusz kellemes meglepetést jelentenek.

Spárgás receptek még itt, citromos főételek és desszertek itt.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr758668156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna King 2016.04.27. 23:14:10

nagyon jol hangzik, kiprobalom, koszi!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.04.27. 23:37:52

tejszint javaslok, a kokusz nagyon elviszi
es 1 citrom boven eleg
/fel/

pandamacicsöcs 2016.04.28. 13:37:19

A picinyugdíjasoknak rántott csirkefarhátat.

Hétszűnyű Kapanyányimonyók 2016.05.07. 14:55:52

Kipróbáltam, igaz, sáfrány nélkül, és kókusztej helyett tejszínnel, de ennek ellenére szuper lett!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.05.07. 19:37:24

@Hétszűnyű Kapanyányimonyók: örülök, azért próbáld ki sáfránnyal (vagy legalább sáfrányos szeklicével) is, nagyon jó bele!

ejmama 2018.06.20. 07:47:51

Isteni a tészta! Én a citromfámról származó citromom húsát kockáztam bele, sáfrány is volt, de jóuram kedvére néhány szeletke sonkát is sütöttem a tetejére. Az egészséges mivolta ugyan csökkent, de ez a sós- enyhén füstölt íz remek kombinációt alkot a könnyed citromos - spárgás világgal. Ezt beveszem a családi receptgyűjteménybe!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2018.06.20. 08:51:36

@ejmama: nagyon örülök, hogy bejött! az elég menő, ha saját citromfád van, merre?

ejmama 2018.06.20. 20:14:42

@világevő:
Szekszárd/ HeimannBirtok/ Ági
Mostanra érnek be, kicsit ugyan zöldesek, de nagyon ízletesek. Eperdzsembe is tettem, isteni lett tőle.
süti beállítások módosítása