Tegnap este valami igazán jó, hideghez passzoló, egyszerű vacsorára vágytam, ez lett az.
Ráadásul nincs is vele sok munka, a sütő meg külön előny ilyenkor, a végén érdemes kinyitni az ajtaját, hogy az illatok és a maradék hő szétáradjon. Az édesburgonyától se kell megijedni, termelik már itthon is, rengeteg helyen lehet kapni, sok hiper-, szupermarketben is. Az ízesítés pedig variálható szinte teljesen szabadon, írok a végén még variációkat.
Ez meg egy kedves emlék, ami eszembe jutott róla, amikor Costa Ricában próbáltam krumplis tésztát csinálni, krumpli hiányában főzőbanánból...
Füstölt chilis hasselback édesburgonya
Gyakorlatilag szinte bármivel finom, amivel mondjuk egy héjában sült krumplit megtöltenénk, csak itt érdemesebb azért erősebb fűszereket, ízeket használni, főleg csípőst, hogy ellensúlyozzuk az alapvetően édes ízt. Amivel nekem nagyon bevált, az füstölt chili, kis konzervben lehet kapni Chipotle en adobo néven (akár hipermarketekben is), és máshoz is borzasztóan finom, azaz nem vész kárba a maradék, sokkal kifinomultabb íz, mint mondjuk egy agyonsózott, darált, csípős paprika (márkanevet szándékosan nem írok). (Itt írtam a chipotléról részletesebben is), de természetesen más formában is kerülhet rá a chili.
A lényeg a bevagdosás és a sütés: a sütőt előmelegítjük 200 fokra, az (édes)burgonyát úgy vagdossuk be, hogy kb 1-3 milliméteres (lehetőleg egyenletes) szeletek keletkezzenek, de az alja összetartsa, azaz nem vágjuk végig! Ehhez van egy nagyon jó trükk is, ha két evőpálickát hozzáfogunk, akkor az pont időben megállítja a kést, nem kell félni, hogy megszalad. Hasonlóan egyszerű és praktikus trükk az aljából levágni egy kis részt, hogy ne guruljanak el a krumplik, senkinek se fog hiányozni később!
Utána meglocsolgatjuk/bekenjük olívaolajjal és mehet a sütőbe, ha van légkeverés, még jobb. Az édesburgonya méretétől függ a sütési idő, de nagyjából 30 perc kell neki. Ezután jön a következő kör, de ezúttal már az előkészített szósszal, fűszerekkel alaposan megkenve, a szeletek között is.
Nálam a szósz a fent említett chipotle volt, hozzá citromhéj és citromlé és olívaolaj, só. (összeaprítva, keverve)
És ezt kenjük be alaposan, akár dobhatunk a tetejére még pár kis vajkockát is, az se árt neki. Aztán vissza a sütőbe, kb még 20 percre, de ez megint csak függ a mérettől, illetve attól is, hogy mennyire szeretnénk ropogósra, karamellizáltra a külső rétegeket (belül inkább csak megfő, ami nagyon jó kontraszt!) Én nagyon szeretem, így alaposan megsütöttem, belül krémesen lágy, kívül ropogós, egyszerre édes és csípős, ez a végeredmény, akár köretként is használható, de szerintem simán kiad egy jó vacsorát magában is annyira teltek az ízek:
És persze lehetne friss fűszernövényekkel (kakukkfű, oregano, rozmaring), kolbász- vagy szalonnaszeletekkel, hagymával, fokhagymával, tejföllel, sajtokkal, snidlinggel is szórakozni, egyik se lesz rossz, akár egy sütésben többfélét is egyszerre. És tálaláskor mehet még rá friss korianderlevél mondjuk, de tényleg kábé annyira univerzálisan használható, mint a sima krumpli. És ez még rettenetesen egészséges is, de ez ne riasszon el senkit se!
Van ám Facebook-oldal is, sőt Instagram és Hírlevél! Egy texasi farmer nem iratkozott fel egyikre sem, pár héten belül elpusztult az összes tehene!