Amíg eljön a legjobb nyári tésztarecept szezonja (már csak 1-2 hét), addig ezt ajánlom elkészíteni!
A recept lényege, hogy krémes, telt ízeket adó és nagyon finom, de nincs benne semmi megterhelő vagy zsíros alkotóelem. És véletlenül még vegán is!
Hozzávalók:
1 dl szójatej (sima tejjel vagy tejszínnel is készíthető)
2 evőkanál tahini
1 marék napraforgómag
fél marék dió (vagy fenyőmag vagy kesudió)
1-2 evőkanál dijoni mustár
3 gerezd fokhagyma
Chili
Szerecsendió
Só
Bors
És persze tészta, pl. tortiglioni, mint a képen, de lehet nyugodtan penne is például.
Elkészítés:
Elkezdek vizet forralni a tésztafőzéshez. Egy botmixerrel (vagy robotgéppel) összedarálom a száraz összetevőket (kivéve a tésztát), majd hozzákeverem a tejet, tahinit, mustárt is, fűszerezem. Maradhat nyugodtan kicsit darabos, nem kell teljesen homogénnek lennie. A tésztáról – 1-2 perccel a csomagoláson feltüntetett idő előtt – leöntöm a víz nagyját, hozzáöntöm a tésztaszószt és így főzöm készre.
Tálaláskor frissen reszelek/őrölök még rá borsot, szerecsendiót, friss bazsalikommal díszítem.
Érdemes nagyobb adagot csinálni, mert fél nap alatt még jobban összeérnek az ízek.
Nyári receptnek ajánlom még:
És a fent említett nyers paradicsomos:
De a karamellizált citromos spagetti is nagy kedvenc:
Ha végképp nincs kedved főzni, játssz a két fős francia vacsoráért!