Keserűbb koktélok nyáron, receptekkel!
2015. július 03. írta: világevő

Keserűbb koktélok nyáron, receptekkel!

Az Aperol Spritzet nagyjából már mindenki ismeri, pedig nem ez az egyetlen kesernyés nyári koktél!

img_2266.jpg

A grand master akcióban

Az Aperol Spritz receptjét talán már elismételni is felesleges (itt lehet azért puskázni), de így néz ki akció közben az elkészítés egy amatőrtől:

De nézzük a többit:

 

NEGRONI:

1 rész (3 cl) Campari
1 rész (3 cl) Gin (Bols Silver Top Dry Gin)
1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)
1 szelet narancs

Öntsön minden összetevőt egy jéggel töltött pohárba. Díszítse narancsszelettel.

A Negroni koktélt 1919 és 1920 között inspirálta Camillo Negroni gróf. A Caffè Casoni törzsvendégként 1920-ban megunta az addig előszeretettel fogyasztott Americano aperitifet, és arra kérte Fosco Scarsellit, az arisztokratikus bár pultosát, hogy szóda helyett „inkább egy kis gint tegyen az Americano-ba, hogy legutolsó londoni útjáról ekképpen emlékezhessen meg. Ettől kezdve a Via de’ Tornabuoni bárjában, a gróf „szokásos" italát „Negroni Americanoja“ néven kezdték emlegetni. A koktél végül arról a grófról kapta a nevét, aki szenvedélyesen szerette. Ma az egyszerű „Negronit" a világ egyik leghíresebb olasz koktéljaként tartják számon. A Negroni megtalálható az IBA (International Bartending Association/Nemzetközi Bártender Szövetség) hivatalos koktéllistáján is. Az IBA összes koktélját szerte a világon eredeti receptjeik szerint készítik.

campaeiamericano_hr.jpeg

AMERICANO:

1 rész (3 cl) Campari
1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)
Egy permetnyi szóda

Öntse az összetevőket egy régimódi, jégkockákkal megtöltött pohárba, adja hozzá a szódát, majd díszítse narancsszelettel és citromhéjjal.

Számos legenda és anekdota kering ennek a koktélnak a nevéről. Az egyik történet szerint ez volt az első olasz koktél, amit aperitifként szolgáltak fel, valójában azonban Milánóban a Galleria del Duomo címen található Bar Camparino mutatta be először. Az ‘Italiano’ nevet kellett volna kapnia, mivel kizárólag szódával felöntött olasz alapanyagokat tartalmaz. Az Americano volt az az eredeti ital, ami később sok más jól ismert, a Negronihoz hasonló változathoz szolgált kiindulási pontként. A koktél történetének másik verziója szerint keletkezése a 30-as évekre tehető, és a névadás mögött Primo Carnera áll, akire New York-i győzelme után a ‘L’Americano’ becenevet ragasztották. Egy harmadik változat ezzel szemben azt állítja, hogy azért lett Americano a koktél neve, mert a szesztilalom alatt az amerikai turisták kedvenc itala volt. Az Americano James Bond egy kedvenc koktélja (és az első koktél, amit a 007-Casino Royal regényben rendelnek).  Az Americano megtalálható az IBA (International Bartending Association/Nemzetközi Bártender Szövetség) hivatalos koktéllistáján is. Az IBA összes koktélját eredeti receptjeik szerint készítik szerte a világon.

camparinegronisbagliato_hr.jpeg

NEGRONI SBAGLIATO:

1 rész (3 cl) Campari
1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano)
1 rész (3 cl) habzó bor (a Campari a Cinzano Pinot Chardonnay-t ajánlja)

Készítse vastag falú pohárban, jéggel. Díszítse narancsszelettel.

A Negroni Sbagliato koktélt, ami a Negroni egy változata, Mirko Stocchetto, a milánói Bar Basso bártendere találta fel 1972-ben. Miközben vendégének Negroni koktélt készített a Bar Basso pultja mögött, Mirko a gines üveg helyett tévedésből a habzó boros üveget akadt a kezébe. Hirtelen úgy érezte, hogy ez a változat is izgalmas lehet, így kitöltötte a habzóbort, az esetet a Sbagliato szóval illette, a többi pedig már történelem. Innen a név: olaszul a ’Sbagliato’ tévedést, hibát jelent.  A 70-es és a 80-as években a Negroni Sbagliato koktél népszerű volt ugyan, de csak a Bar Bosso készítette. Aztán a 90-es évek környékén a számos új koktélbár megnyitásával az ital hirtelen egész Olaszországban közkedveltté vált. Ez az egyszerű tévedés egy olyan klasszikus koktél megszületését eredményezte, amit mára világszerte szívesen fogyasztanak. Ez a változat még a legodaadóbb Negroni-rajongók közül is sokak szívét meghódította. Ideális választás azok számára, akik bár nem szeretnének lemondani a klasszikus ízről, de néhány „buboréknak" nem tudnak ellenállni.

MI-TO (MILÁNÓ TORINO):

1 rész (3 cl) Campari
1 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)

Töltse jéggel telt pohárba. Díszítse narancshéjjal.

THE BOULEVARDIER:

2 rész (3 cl) Campari
2 rész (3 cl) vörös vermut (Cinzano Rosso vermouth)
3 rész  (4,5 cl) Bourbon Whiskey

Öntsön minden hozzávalót jégkockákkal egy keverőpohárba. Keverje jól össze, majd szűrje át egy lehűtött koktélos pohárba. Díszítse citromspirállal.

A szesztilalom alatt a legjobb amerikai bártenderek a szállodákból és bárokból Európába, azon belül is főként Párizsba menekültek. A legenda szerint egyikük, a New York-i Plaza bártendere, Harry MacElhone Párizsba költözött, ahol új munkahelye, a New York Bar pultja mögött megalkotta ezt a koktélt. Később meg is vásárolta a helyet, aminek a Harry's New York Bar nevet adta. A The Boulvardier receptjét Harry 1927-ben, a „Barflies and Cocktail" címet viselő könyvében tette közzé. Ez a koktél volt a The Boulevardier magazin szerkesztőjének, Erskinne Gwynne-nek a kedvenc itala, és feltételezhetően Gwynne is alkotta meg, vagy legalábbis tevékenyen közreműködött a koktél megszületésében. Abban az időben Párizs bárjai rendkívüli népszerűségnek örvendtek az írók és a különböző művészek körében. Az irodalmi és művészeti beszélgetéseket koktélok fogyasztása közben folytatták, melyeket amerikai stílusban szolgáltak fel, de európai összetevőkből készítettek. Úgy tűnik, hogy ez lehet az oka annak, hogy néhány koktél, a The Boulevardier-hoz hasonlóan, irodalmi nevet kapott.

A blogbejegyzés a ROUST Hungary-vel kooperációban készült.

A felelős és mértékletes alkoholfogyasztás koktélok esetén is fontos!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr877587458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása