Épp annyi idő alatt elkészül, amíg a tészta megfő. Ízes, tartalmas, teljes értékű, mégse nehéz. És a különlegessége? Vegán!
Tejszínes tésztaszószt akartam csinálni, erőteljes ízekkel, aztán rá kellett jönnöm, hogy hiába forr a főzővíz, ha nincs otthon tejszín. Volt viszont a kamrában pár egyéb alapanyag, amik együtt végül kiadtak egy nagyon jó szószt, és még ráadásul vegán is a teljes étel, anélkül, hogy bármi is hiányozna belőle egy húsevőnek. [Én tehéntejjel csináltam, de annak itt nincs jelentősége.]
Hozzávalók:
1,5 dl szójatej
2-3 evőkanál tahini
1 nagy marék napraforgómag
fél marék dió/fenyőmag
2 evőkanál dijoni mustár
3 gerezd fokhagyma
Chili
Szerecsendió
Só
Bors
És persze tészta, pl tortiglioni, mint a képen.
A mix lehet nyugodtan kicsit hígabb, vagy sűrűbb, mert úgyis összefőzzük kicsit a tésztával, azaz leöntjük teljesen a főzővizet, ha híg a szósz, vagy hagyunk kicsit többet belőle, ha sűrű.
Elkészítés:
Elkezdek vizet forralni a tésztafőzéshez. Egy botmixerrel (vagy robotgéppel) összedarálom a száraz összetevőket (kivéve a tésztát), majd hozzákeverem a tejet, tahinit, mustárt is, fűszerezem. Maradhat nyugodtan kicsit darabos, nem kell teljesen homogénnek lennie. A tésztáról – 1-2 perccel a csomagoláson feltüntetett idő előtt – leöntöm a víz nagyját, hozzáöntöm a tésztaszószt és így főzöm készre.
Tálaláskor frissen reszelek/őrölök még rá borsot, szerecsendiót, friss bazsalikommal díszítem.
Érdemes nagyobb adagot csinálni, mert fél nap alatt még jobban összeérnek az ízek.