Annyira lehengerlően jót ettem Tirolban egy alpesi hüttében, hogy sürgősen közre kell adnom. Közben dolgozom a pontos recept beszerzésén is!
A hüttekaja méltán elég népszerű azok körében, akik már valaha megkóstolták, mondjuk egy síelés keretében. Eddig nekem is főleg téli tapasztalataim voltak vele, de most megmutatom, hogy milyen jó ez a legnagyobb nyári hőségben is!
A helyszín az Angerer Alm, aminek rejtélyes módon nem működik a weboldala, maga a hely annál inkább. Tirolban található, St. Johann közelében, sportosabbak gyalog, kényelmesebbek/sietősebbek sílifttel közelíthetik meg a völgyből. Kívülről látszólag nem sok minden különbözteti meg egy átlagos alpesi hüttétől, hatalmas terasz, rusztikus berendezés, fantasztikus kilátás. De azért az már optimizmusra sarkall, hogy a tulajdonos Annemarie Foidl egyben az osztrák sommelier-szövetség elnöke is, és hatalmas, 6000 palackos boros pince tartozik a házhoz. Esténként komoly gourmet-vacsorát lehet kapni (csak előrendelésre!), abban is a helyi termelők termékei érvényesülnek, napközben kicsit egyszerűbb a kínálat, de azért bőven van itt is érdekesség, nem is beszélve a csúcspontról a végén.
Elég jó volt már a két első italom is, a környékbeli gazdaság által házilag készített kaukkfüves jeges tea, és a saját készítésű bodzaszörp is, na meg az előételként megkóstolt túrós derelye is, hegyi sajttal, na és a tiroler gröslt (hagymás-szalonnás, serpenyős krumpli, eredetileg a vasárnapi sült hús maradékának újrahasznosítása volt a célja), na meg még inkább a tökéletes szarvasgerinc (zellerpürével és vöröskáposzta-gombóccal(!)), amihez persze kértem egy pohár vörösbort, ha már épp az egyik legnagyobb osztrák sommelier-vel állok szemben. Schlumberger Privatkeller Cabernet-Merlot 2012 lett belőle.
Na és utána következett az igazi csúcspont, életem legfinomabb smarnija, pedig ettem már elég sokfelé császármorzsát: [és itt a pontos recept hozzá!]
Igyekszem megszerezni a pontos receptet, hátha van valami titkuk! A 'körete' különleges volt, almapüré és vaníliafagyi.
Disclaimer: az utazás támogatója a #loveTirol #inAustria volt, a vélemény - mint mindig - a sajátom.