A recept eredetije az Epicurious.com-on jelent meg, az én verzióm átdolgozás európai, magyar ízekre, lehetőségekre, mértékegységekre.
A fotó természetesen a zseniális Modernist Cuisine-ből származik (és csak részben passzol a témához).
Íme az eredeti recept:
When salting water for cooking, use 1 tablespoon of salt for every 4 quarts of water.
Ez nyilvánvalóan nem használható itthon, több okból is: nem magyarul van, pontatlan (pl. milyen só? Milyen víz?) és a mértékegységek sem az itthon is használatos SI mértékegységrendszerben (Systeme International d'Unités) van.
Itt van tehát a magyar változat:
Főzővíz sózásához használjunk 1 evőkanál (20 gramm) sót 3.7854 liter vízhez.
[7.5708 liter víz esetén használjunk 40 gramm sót!]
Fut egyébként ma még egy játék, és mindjárt jön még két másik a héten! Az egyik már el is indult!