Éppen az egyik legfinomabb szarvasgomba, a tuber melanosporum szezonja van. Ennek örömére részt is vettem egy kutyás vadászaton és elmentem egy piacra.
Lyonról mostanában elég sok szó esik, ami indokolt is, tényleg egy fantasztikus gasztrováros, az egyik legjobb [korábbi cikkeim Lyonról], de azért van a környékén is sok érdekesség és főleg finomság. Például a Drome régió provanszi részén (La Drome Provencal), ahova el is néztem a Bocuse d'Or előtt, hogy megkóstoljak pár dolgot. Az egyik ilyen természetesen a szarvasgomba, ha már éppen itt a szezon.
Van pár farm, ahol be lehet kapcsolódni a szarvasgombavadászatba, ami a nevéhez képest elég veszélytelen, bár rettentő hideg volt és viharos szél, főleg úgy, hogy valami megmagyarázhatatlan optimizmustól vezérelve nem hoztam magammal kabátot a túrára.
A főszereplő Elise, bocs, Hélice az egész vadászat pedig meglepően egyszerű és gyors. A kiképzett kutya hihetetlen hatékonysággal találta meg a földfelszín alatt 10-15 centivel rejtőzködő szarvasgombákat, még az a rendszer is jól működik, hogy a még éretleneket nem "szüretelik" le, ugyanis azoknak még nincs szaga, tehát meg se találják.
És még pár kép a vadászatról:
Egy kisvárosban, Saint-Paul-Trois-Chateaux-ban vasárnaponként tartják a szarvasgombapiacot, csak friss, ellenőrzött termékeket szabad prezentálni.
Komoly az érdeklődés, és persze nem csak vásárolni lehet, hanem kóstolni is. A régió olasz bevándorlóitól tanult ételt készítenek, csak épp nem raviolinak hívják, hanem 'valódi helyi ételként' raviole-nak. És persze belereszelnek egy komoly adag szarvasgombát, mellé pedig jár még egy pohár helyi fehérbor is, viognier-ből.
Aztán a vacsora egy komplett szarvasgombamenü volt, az előételtől a főételeken át a desszertig, de erről majd máskor.
Holnap kezdődik a Bocus d'Or Lyonban, élő, videóközvetítést is tervezek, ha engedi a technika, de az biztos, hogy folyamatos lesz a tudósítás, képekkel, szöveggel. [Ilyen volt 2013-ban.]