Pont érdekes folytatása a múltkori nagy sikerű témának, (amikor egy magyar séf vallott nekem a szakma nehézségeiről), ez a nyílt levél, amit egy amerikai séf címzett egy tanítványának, aki két hét után lelépett az étterméből, feltehetően azért, mert nem bírta a terhelést. Tanulságos olvasmány.
Illusztrációk a bécsi 2 csillagos Palais Coburg konyhájából, Silvio Nickol séffel
Mark Mendez, séf így kezdi a levelét:
"Dühös vagyok, bocs a kirohanásomért. Mindössze két héttel a munkakezdésed után jelezted, hogy kilépsz, aztán másnap már nem is jöttel dolgozni, ezzel alaposan megsz.pattál. Tudom, hogy miért léptél ki: kemény volt a meló, keményebb, mint gondoltad. A poén a dologban, hogy könnyű pályán dolgoztál, és még egy durva estét se csináltál végig, vicces, nem? A szomorú meg az,hogy fogalmad sincs, hogy mennyire kemény meló ez valójában, mit is jelent valójában szakácsként dolgozni"
"Nem a te hibád: nem készítettek fel erre a szakácsiskolában, ugye? Nem figyelmeztettek, hogy ahhoz, hogy nagy séf lehessél, előbb nagyszerű szakácsnak kell lenned. Nem meséltek neked az áldozatokról, amiket hoznod kell, a kemény munkáról, a túlórákról, az odaadásról, az elkötelezettségről, az alváshiányt, a sous chef folyamatos szemétkedését, nem figyelmeztettek ezekre. Azt hitted, hogy elvégzed a sulit és pár év múlva olyan leszel, mint Thomas Keller, ennyi az egész, ugye?"
"Egy nap, talán majd séf leszel valahol. Neked kell majd képezni és motiválni az embereidet, irányítani őket, vezetni, tanítani és inspirálni."
Vannak nagyon használható gyakorlati tanácsai is:
"Tanulj, amennyit csak tudsz, olvass el mindent, kérdezz, jegyzetelj, spórolj össze pénzt rá és járj más éttermekbe kóstolni, gyere túl korán munkába és jelentkezz önként a túlórákra, gyere be dolgozni a szabadnapodon, csak, hogy megtanuld a cukrászpályát vagy a hentességet. Kóstolj meg mindent, amit csak tudsz, újra és újra, és tegyél fel annyi kérdést a séfnek, amivel halálra idegesíted."
Itt van a teljes levele (angolul), érdekes olvasmány! [ha szakmabeliek igénylik, lefordítom az egészet.]
Szerintem ezért fontos ez a téma mindannyiunknak, akár szakácsok, akár vendégek vagyunk.
Szerinted?
Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz és a hírlevelünkhöz, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a programokról! Instagramon pedig élő a közvetítés a gasztrokalandokról!